用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 言語治療的問題,可在此留言,作一個終點站 ...
go

[聽/語障] 言語治療的問題,可在此留言,作一個終點站 [複製鏈接]

本人的兩位兒子都有此問題,可討論
   0    0    0    0

你兩兒子分別幾大呀?

原文章由 lucialam2 於 07-8-20 21:42 發表
本人的兩位兒子都有此問題,可討論
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

協康會幫到你

原文章由 小艾比 於 07-8-23 09:35 硐表
你兩兒子分別幾大呀?

你可以先到健康院做評估/私家醫生寫信會快D,轉介到協康會training,那裡姑娘友善+專業.$60/month夠經濟

hi,
我都唔肯定我個囝囝係咪有問題.

佢依家1.5歲, 但單字都唔識. 連papa, mama都未叫過... 淨係講啲外星球話.:cry:

請問有無媽咪同我個case差不多 ? 佢係咪語障 ? 係咪應該依家要做評估 ? 定係遲兩個月先 (因為個個都話囝囝會遲講嘢) ? 語障定義又係咩呢 ?

其實你個小朋友仲細,雖然唔可以話好放心,但都唔係好嚴重, 我去我仔仔個言語治療師度,見到的小朋友都係起碼2歲,我個治療師成日話,同佢講多d嘢,但千祈唔好又中又英,佢有冇返playgroup呀?返咗會好d,多語言刺激呀!仲冇你仔仔明唔明先,唔明就唔好指意佢會講到。你同阿b講多d生字,例如﹕波波、狗狗,俾、食等呢d單字先啦,你努力幾個月,睇吓有冇成效,遲d先慢咗。我個仔都係兩歲幾先至講嘢,跟住佢跟咗個言語治療師,而家近四歲,都好多嘢講,有時都幾煩,不過始終好過唔講。
hhmamami

原文章由 boolee_tea 於 07-8-30 00:59 硐表
hi,

佢依家1.5歲, 但單字都唔識. 連papa, mama都未叫過... 淨係講啲外星球話.:cry:

請問有無媽咪同我個case差不多 ? 佢係咪語障 ? 係咪應該依家要做評估 ? 定係遲兩個月先 (因為 ...

一個4year和另外一個3year

原文章由 小艾比 於 07-8-23 09:35 硐表
你兩兒子分別幾大呀?

他們很煩,但很好聽話

原文章由 無影無蹤 於 07-8-29 12:57 硐表
我個仔現2歲半,廣束話只能講單字,連佢自己個名都要好難先"done"到3個字出嚟...英語叫做好少少,名詞單音的可以講到好多,但如banana的只講na,betterfly的只講fly...A to Z (F,H,S,W,X講唔到)one to ten(seven講唔到)
...

實在太慢,2year半巳可讀到2至3個字,但不用怕,只要有培訓,就可以有進步,可以很驚人

原文章由 boolee_tea 於 07-8-30 00:59 硐表
hi,

請問有無媽咪同我個case差不多 ? 佢係咪語障 ? 係咪應該依家要做評估 ? 定係遲兩個月先 (因為 ...

不用太擔心,因1YEAROLD,只是初步,即是說單字,慢慢來,可能很快就學會,

醒目開學勳章

lucialam2,

我囝囝 兩歲零兩個星期,
只懂說: 波(正音), 車(正音), 姐姐(正音), 火車(唔正), 婆(唔正), daddy就講 "池", 媽就講"哇"...
我有 d 擔心佢語言發展

我應該怎樣做好呢??

我好明白你心所想。

我仔仔也是呀!他現一歲零九個月,但又是有太喜歡講野!自問也是當老師但真無從入手,我已有一個十歲大的女,語言能力完全無問題,還快別人好多,是不是真的仔會差些呢!因為我細佬的女女大我仔半年,但可講好多好多野,基本你一教她三次她便可說出來,相比我個仔就真的好弱,出世到現在就只可說“媽媽”“媽咪”“爸爸”“爹地”“麻麻”“YEAH”“MUMMUM”“姨姨”唔該就只講到“該”“奶奶”,但好怪有時他看家長玩遊戲機打保齡,若家姐打不到,他就會說“哎呀”仲發聲好準添,至於在發育上他就好高大,是超高,每每到健康院也說他頂哂點,因為他成日跳不停,雖然現在他也有返一星期的學前班,但他和其它小朋友有不同,就是不太聽別人說話,除了兒歌做體操外,有時親友用玩具利誘他,他也可不受引誘,總之我就好煩.............也好擔心啦!請問有無人可分享下!我真的好擔心,而健康院又講到好嚴重我現在真的好驚!但有時我也覺得健康院測驗有一些問題,一方面又比新玩具看看他是否察覺,但又要在同一時間考他講野!試你是小朋友你會選擇玩新野還是同你講野呀?唉!唉!
hi,

我個仔同你個一樣.今日健康院轉介佢去兒童發展中心排左系10月尾去見.我好擔心.我個仔叫都唔認.同埋識好小單字.連爸爸媽媽都識叫.點算好.
原文章由 LONELYLAM 於 07-10-2 01:29 硐表
我仔仔也是呀!他現一歲零九個月,但又是有太喜歡講野!自問也是當老師但真無從入手,我已有一個十歲大的女,語言能力完全無問題,還快別人好多,是不是真的仔會差些呢!因為我細佬的女女大我仔半年,但可講好多好多野,基本你一教她三次 ...
哲哲寫真 哲哲私相集

hi,我仔仔二歲8個月啦,佢好奇本來一歲半前都有單字,大約10個左右,但過了歲半就無曬,淨係叫爸爸,媽媽,嫲嫲和自己名,到了2歲有一次我迫佢講bye-bye講左先肯帶佢去街,佢就大發脾氣下說了bye-bye,但以後就什麼都不說了 我好擔心呀,昨已去了政府睇,但要半年才有result,所以依家就自己去搵私人睇啦.真係好煩惱.

你個仔已經比我個仔早咗講嘢,我個仔兩歲半仲未識講嘢,到上咗言語治療,先至識講,而家上咗年幾兩年,終於可以傾到計。所以你如果得,就比佢上吓堂,咁當然返屋企要做練習。唔好只係旨意治療師。

原文章由 mat媽 於 07-9-24 14:01 硐表
lucialam2,

我囝囝 兩歲零兩個星期,
只懂說: 波(正音), 車(正音), 姐姐(正音), 火車(唔正), 婆(唔正), daddy就講 "池", 媽就講"哇"...
我有 d 擔心佢語言發展

我應該怎樣做好呢?? ...

I want to share my experience with all of you.
My elder son, who can't beath for the first few mins by himself when gave birth. The hospital gave a note to the 健康院 and said that my son may have the problem for 發展遲援...........
Every time when he go to 健康院, he can't pass the test and need to redo after 3 or 6 months........
He can only say single words when he is 2 years old.
Then, what I did is:
In the begining of this year, I fire the bun bun (she is too lazy to do everything) and then employ a yan yan who speak 普通話. And I ask my husband to speak  普通話 only at home. So that I can give a single language envirenment to my son.
I resign my work and stay at home with my son.
I take my son travel around..... we went to Japan and lived ther for 1 month. We went to 上海 and 北京 and stay there for half month each time..............
4 months later, (i.e. 2 years and 4 months old), he can speak a lot of meanfull sentences.......And he can tell me what happened before when we were in 上海 and 北京......:loveliness: :loveliness:
2 weeks before, he went to 健康院 for the 2.5 years old test. He pass all the requirement. And 健康院 says he have already pass all the test they have and he don't need to back to 健康院 again. His file will be closed and he only need to do the test for his eyes at around 4 years old!!!!!

Yesterday, my parent in law visited us. My son (he is 2.5 years old now, and my daughter is 1 year old) tell me 妹妹叫爺爺'爸爸',不對!

What a 180 degree change in the pass half years!
And now, he is trying to speak/learn 廣東話 himself and talk to us with half 廣東話 and half 普通話. I don't know what to do then...... but forget it! As he can speak well now!

奇績是會發生的,但我們必需要先踏出一步,去做一些事!!

[ 本文章最後由 ac321 於 07-10-11 14:45 編輯 ]

hi..

我個女3歲.學校話佢學野慢..專注力唔好.叫我去評估..我今日評估左話佢得2歲語言能力..不能話出一句句子..我心好痛..好無助..我唔知點好..係唔係好嚴重既問題黎架..要唔要轉校.會唔會好..我咩都唔知..我好內疚..唔知係唔係我累成佢咁..因我成日要返工.無時間同佢傾計..有無媽咪教下我點做啊.
:-

hi ...
我仔仔2-3/12 ... 講就講嘢, 但好多都講唔正音, 同人溝通唔到 . 連N1老師都有少少投訴, 依家都唔知需唔需要搵語言治療 ... 好煩!!! 請指教.

我個仔0既情況同你仔仔好似啊,我都好擔心 宜家16個月,有時會听到佢話"媽",一個字,或"爸",但我唔知佢系咪叫緊我地,定系自己講0既外星話,系屋企平時得我同奶奶兩個,奶奶成日同佢講鄉下話,因為奶奶唔識講廣東話,其他人都同仔仔講廣東話0既,唔知有無影響呢?我阿仔都系明我地講咩0架,但系叫佢講野佢就系唔肯開口,點算呢?我系度諗,會唔會有語言障礙啊?有時佢要拎野拎唔到衹會大叫,發脾氣,都唔開口講啊

我發現大家講0既都系男仔,系呼男仔多呢個問題啊?

謝謝. 佢有返playgroup. 但經過幾個月, 依家20個月啦, 但係都係一點進展都無.
唯有等2歲返健康院做評估...

原文章由 hhmamami 於 07-8-30 13:04 硐表
其實你個小朋友仲細,雖然唔可以話好放心,但都唔係好嚴重, 我去我仔仔個言語治療師度,見到的小朋友都係起碼2歲,我個治療師成日話,同佢講多d嘢,但千祈唔好又中又英,佢有冇返playgroup呀?返咗會好d,多語言刺激呀!仲冇你仔仔明唔 ...

我個仔而家 2 歲 5 個月, 都仲係識講單字, 例如唔該就講 "該", 再見講 "見", 好多時佢要一樣野, 都係向我地講 bb 話, 我地要佢講要乜野時, 講唔出就發脾氣, 佢 2 歲做 test 時, 健康院姑娘都係話佢語言發展慢左半年, 而家等下個月去容鳯書再做多次 test, 如果講野仲係肥佬, 就要再轉介醫生跟進
‹ 上一主題|下一主題