用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 請問九龍塘「宣道幼稚園」好唔好!
go

請問九龍塘「宣道幼稚園」好唔好! [複製鏈接]

係咪可以直升小學,同有無中學。
   0    0    0    0

幼稚園都ok喎,
上小學的機會好大,
但就無中學啦!!
但小學會讀到好深,
所以出來的學生都可以考到幾好的中學的,
但就要睇下個小朋友受唔受到咁深的小學啦!

以我所知,宣小深但宣幼相對淺,所以宣小選擇宣幼學生的比率好似唔太多,另外宣幼每年會在大部分幼稚園已經交晒留位的時候才安排面試,我始終覺得這個安排不太好,所以可能很多waitlist學生才去見,覺得好似以它作為後備咁,去年我都是這個原因放棄了面試,不過你當然也可以把其作為心儀的第一選擇啦,如果你一心讀宣小,不妨選一間程度較深的幼稚園
原文章由 chichiyiyi 於 07-8-22 18:10 發表
幼稚園都ok喎,
上小學的機會好大,
但就無中學啦!!
但小學會讀到好深,
所以出來的學生都可以考到幾好的中學的,
但就要睇下個小朋友受唔受到咁深的小學啦!

醒目開學勳章

宣幼好似得3X%升上宣小!

原文章由 SumSumBB 於 07-8-24 21:40 硐表
宣幼好似得3X%升上宣小!

宣幼升宣小約每班10人(以2006入讀P.1 時計)
也由於遲Interview 所以交得錢都諗定曬會讀,到大抽獎後才會再call waiting。
可以肯定的是宣幼吾夠深,因為我朋友都好似讀得頗吃力。英文程度深過KTS 。(不過有學卷woo!)

醒目開學勳章

宣幼唔可以直升小學,
以往都有不少家長誤會
所以面試時老師會講明宣幼係唔可以直升宣小嫁

宣小程度係較深,但入英中比率係9X%,
所以好受家長歡迎
若小朋友係讀得書的不妨考慮
原文章由 mankifiona 於 07-8-20 15:29 硐表
係咪可以直升小學,同有無中學。

Hi Hi,

My daughter will apply 宣幼 this year for K1 next year.  Any more nursery is the best in Kowloon Tong.  Pls. adv.  Thanks.

d老師好nice,包括在面試時(因為見識過一些'難度高'的幼稚園),小朋友幾乎每天都有少少功課,輕鬆的學習,喜歡上學的.
與您共渡快樂時...天天都唔簡單!

回覆 #1 ryanhcl 的文章

參觀活動多唔多? 是否多功課 ?

ttma

關於宣幼上宣小既問題,
宣小係留番30%左右學位比宣幼既學生,
但係果30%己經可以容納50%既宣幼仔女喇,
因為宣幼每級人數係比宣小小dd既;
不過宣幼生都要每個比宣小interview過,
由宣小決定收唔收既。

宣幼K1,K2係相對淺既(我就係鐘意佢淺~)
K3上學期會深好多, 果段時期既野係for interview小學既內容, 非常有用~~
而且d老師, 真係nice~~

可以話各方面都照顧到!!!

一個字講晒.......好
教育王國以外之相冊連結已被刪除

原文章由 yorkiemama 於 07-8-29 01:47 發表
My daughter studied in Deborah Nursery in Hunghom and she was admitted by Alliance Kindergarten. The interview was very easy. Just Chatting with teachers in Chinese. Don't worry.

Hi Yorkiemama,

Thank you for your information.  My daughter will have interview on Jan/12.  That means, your daughter is now K2, right.

我想知宣幼係咪好難入架? 每年大約有幾人考呢 ?

其實唔係好難..
雖然1st round收既比較難,(因千幾人只收百多個),但因此校比較遲取綠,所以都有好多家長放棄
我個姪仔前年都唔收,佢寫左幾封信比學校,等左個幾月..最後都收左佢..
想讀既.就唔好放棄..
good luck

原文章由 ICbaby 於 07-12-14 10:56 發表
我想知宣幼係咪好難入架? 每年大約有幾人考呢 ?

原文章由 林嗅四 於 07-12-14 12:06 發表
其實唔係好難..
雖然1st round收既比較難,(因千幾人只收百多個),但因此校比較遲取綠,所以都有好多家長放棄
我個姪仔前年都唔收,佢寫左幾封信比學校,等左個幾月..最後都收左佢..
想讀既.就唔好放棄..
good luck

...

哩次淨看表,相信會破近年紀錄! 同埋今次輪到得一班pm,相信會少D家長會放棄.

不過好同意哩句:想讀既就唔好放棄.
我是藍的
錯錯錯
我是男的

有冇人知宣幼既老師, 年紀會唔會偏向好老嫁, 另外, 校風會唔會好嚴肅嫁?? 遊樂室 & 戶外遊樂設施夠唔夠呢?  唔該!!

原文章由 moonychan 於 07-12-18 21:46 發表
有冇人知宣幼既老師, 年紀會唔會偏向好老嫁, 另外, 校風會唔會好嚴肅嫁?? 遊樂室 & 戶外遊樂設施夠唔夠呢?  唔該!!

宣幼既老師....都幾索架喎
教育王國以外之相冊連結已被刪除

仲有呀, 我想問埋, 宣幼係咪鍾意家長全職湊小朋友嫁?

細女係咪又會輸蝕d? 即係佢會唔會鐘意收大仔多d? 又會唔會細仔多數被偏下午班? if 真係衰左, 寫叩門信又有乜tips?

sorry, 問題太多, 因為我幾想個女入到, 但因為之前連番失利, 所以想睇下有乜hiu門.  同埋, 打定輸數諗定後著可以點做.
‹ 上一主題|下一主題