用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學 08/09年小一報名?
go

08/09年小一報名?

我想問有冇人知幾時收生08/09年小一?唔該!!

原文章由 婥蔚媽咪 於 07-8-20 14:27 發表
我想問有冇人知幾時收生08/09年小一?唔該!!

本校現已開始招收2008 – 2009年度小一、幼稚園新生及各級插班生。有意者可於此網頁(入學申請欄)下載報名表格﹙小學及幼稚園同一表格﹚,填妥後請連同回郵信封兩個寄回「聖嘉勒小學」。地址︰香港般含道光景台3 – 6號。截止日期︰九月三十日。於九月後將會個別通知面試時間。詳情請致電2547 2751查詢。
http://scps.school.hk/system/tool/webpage/index.php?charset=big5&netroom_id=1&tool_id=112&channel=ecampus&tool_admin=0

[ 本文章最後由 瑄婷 於 07-9-1 12:07 編輯 ]
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

how to go there (fm: causeway bay)?

可坐23號巴士到香港大學門口,向反方向行三分鐘.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

how about mini-bus no. 28 at leighton rd? thanks. 瑄婷

原文章由 瑄婷 於 07-9-5 15:17 硐表
可坐23號巴士到香港大學門口,向反方向行三分鐘.

瑄婷

想問下如報st. clare小學是否要give up 大抽獎架 ?

st. clare小學上年不需要give up 大抽獎.
28號小巴行經般含道的,可到達學校路口.
專線小巴路線第28 號. 碧瑤灣( 上) < - > 銅鑼灣( 新會道). 路線途經的主要
街道及地點. 碧瑤灣( 上), 碧瑤灣( 上). 薄扶林道, 域多利道. 般咸道, 薄扶林道.
堅道, 般咸道. 雪廠街, 堅道. 堅尼地道, 堅尼地道. 皇后大道東, 皇后大道東 ...

Is St Clare have a lot of homework? is their primary
students directly can get  place in secondary?

多唔多好難講,有人做幾個鐘都做唔完,有人做一個鐘都唔洗,通常都係3至4樣功課,我兩個女都係大約用一個鐘做完.而全日制下午有功課堂,如果小朋友合作,好多時在學校已完成9成以上的功課.
由於中學不是私立,所以都要跟派位機制,不過每年大約有70%以上入到自己中學,今年收左97個.

is 70 % that can get place in their secondary  must lives in their net ( central western distric)?

中學同小學同是中西區,所以70%聖嘉勒小學生派自己中學,不需要跟住宅地區,除非你自己放棄選擇中西區派位.

我女兒現讀K3, 都是St. Clare's , 我想問小學返學放學時間, 因住離島, 希望可配合搭校巴時間, 因今年校巴時間實在混亂.

另想問有沒有補習社在校附近, 因我需要工作, 不知有沒有補習社可接女兒到補習社做工課及温習至大約6: 30, 那我就不需要另請她人接送, 我可放工後到補習社接囡囡回家.

小一:
07:45回校 08:00上課
九月首兩星期放12:30,之後放正常03:15。

Thanks decision,
又想問是否由小一巳經可以參加校內的課外活動, 從瑄婷之前介紹中得知校內有很多課外活動. 是否都是放學後留在校內進行, 那麼還有沒有校車接送呢?

對不起,女兒需在同一校社內讀書, 但對小學方面, 的確所知有限. 請見諒.

全日制學生的課外活動,多數會在星期三及五的功課堂內進行,因此可以如常於放學時間離校,如坐校車的則一樣可坐校車回家.

原文章由 chloezoe 於 07-9-13 17:04 硐表
另想問有沒有補習社在校附近, 因我需要工作, 不知有沒有補習社可接女兒到補習社做工課及温習 ...

附近肯定有提供這類服務的補習社,因為小女舊同學在 附近小學讀小一正是這樣安排 , 但沒有聯絡所以不知那間。
估計應是在高街、第三街、西邊街一帶的補習社。

原文章由 瑄婷 於 07-9-14 18:53 硐表
全日制學生的課外活動,多數會在星期三及五的功課堂內進行,因此可以如常於放學時間離校,如坐校車的則一樣可坐校車回家.

Hello!
瑄婷,
係我呀 如果課外活動在功課堂內進行, 甘會唔會個日就無左功課堂?
另外,星期一你會大約幾點回學校呀?很想和你見一見呀
Don't worry!Be happy![/color purple]

chingbb
係呀!如果星期三或星期五有參加課外活動的同學仔,當日係沒有了功課堂,家長當晚便要抽多些時間睇睇小朋友的功課了.
星期一你地玩得開心d啦!我記得年年都有好多月餅同水果食,不過今年我唔會出現啦!未來日子我地一定有機會見面的.

原文章由 瑄婷 於 07-9-19 13:43 硐表
chingbb
係呀!如果星期三或星期五有參加課外活動的同學仔,當日係沒有了功課堂,家長當晚便要抽多些時間睇睇小朋友的功課了.
星期一你地玩得開心d啦!我記得年年都有好多月餅同水果食,不過今年我唔會出現啦!未來日子我 ...

O!好啦! 我地一定會有機會見到的!:) :)
囡囡返幼稚園返得好開心! 所以我都好開心
Don't worry!Be happy![/color purple]