用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 【和富慈善李宗德小學】Q & A 《Update於13092007》 ...
go

【和富慈善李宗德小學】Q & A 《Update於13092007》 [複製鏈接]

Q ﹕李宗德既背景 ?
A 和富慈善基金-於一九九七年五月由李宗德先生創立,成立目的除自行提供社會服務外,亦支持其他機構的活動。近年來,社會上響起了教育改革的呼聲,為了響應教育改革的號召並貫徹落實「培育青年」的理念,和富慈善基金於二零零零年成功申辦一所政府直接資助小學。我們以小學為始是深信教育從小做起的重要;選擇直接資助制度因其給予學校在課程設計、教學語言、招收學生等方面有極大的自由。在這個背景下,和富慈善基金李宗德小學因而誕生。

Q 李宗德小學是位於 ?
A ﹕天水圍天暉路9 ( 近天恩邨 , 天水圍香島中學隔離 )

Q ﹕怎樣去李宗德小學 ?
A 輕鐵:元朗、屯門方向 705、706、715、761,在天富站下車,橫過天橋並步行若 2分鐘便到本校。
         九巴 264M、265B、269D、265M,在天逸村逸洋樓站下車,再步行若4分鐘便到本校。

Q 李宗德小學全校學生人數 ?
A 李宗德小學各級都有五班,每班平均學生有30人 (此數據不能作準)

Q 李宗德小學課室及其他教室數目 ?
A 課 室 : 30個
禮 堂 : 1個
有 蓋 操 場 : 1個
籃 球 場 : 2個,及一個圍封的籃球場
圖 書 館 : 1個
音 樂 室 : 2個

:

電腦室 : 1
           多媒體教學室 : 1
           輔導室 : 1
           美勞室 : 1
           舞蹈室 : 1
           常識室 : 1
特殊需要設備 : 升降機特殊人仕需要之洗手間

Q 李宗德小學教師人數 ?
A

Q 李宗德小學採用之語文 ?
A 兩文三語 ( 主要是英文和普通話 )

Q 李宗德小學採用之課本 ?
A ﹕英文課本採用加拿大書 , 中文課本採用啟思 ,
Math採用Longman , GS採用現代教育
(UPDATE 於2008年10月份)

Q 李宗德小學採用之教學形式 ?
A 學科均以英語、普通話及廣東話傳授,為了讓孩子從小在雙語的環境中浸淫,在將來能擁有堅固的語言溝通能力,為此,我們計劃聘請以英語或普通話為母語的老師教授

Q 李宗德小學之收費?
A 學校將收取每年港幣12,000學費,分十期繳交。作為支持本校的課程發展、學生活動等需要。表現優異的學生,將獲頒發獎學金。

Q 李宗德小學收取之其他雜費 ?
A 家長教師會會費 : 年費$50

Q 李宗德小學的學生來源 ?
A 由屯門、元朗、天水圍以及國外等的適齡小朋友報讀

Q 李宗德小學的有聯繫幼稚園 ?
A 李宗德暫時沒有自己的幼稚園更沒有指定之幼稚園,所有適齡之學生都可報讀該小學及準行面試

Q 李宗德小學將來升中配合 ?
A 經過此校培訓的學生,可參加統一中一派位,進入本地中學,亦有足夠條件進入國際學校就讀。此外,本辦學團體亦積極考慮開辦中學,以貫徹本校的辦學宗旨。

Q 李宗德小學的校內/校外課外活動 ?
A 可到 http://eca.wfjlps.edu.hk 參觀。

Q 李宗德小學的家教會 ?
A 已成立兩年的家教會,在校內校外都能達成家校一心,來年之家教會,相信會做得更好,如有興趣,可到 http://www.wfjlps.edu.hk/chinese/c_bottom_pta_main_01.htm 瀏覽

Q 李宗德小學的家長義工 ?
A 可參考 http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1087797&extra=page%3D1

Q 李宗德小學的收生標準 ?
A 該校並沒有特定之收生標準,校方觀迎有意入讀之家長報讀

Q 李宗德小學的入學申請 ?
A 詳情可瀏覽 http://www.wfjlps.edu.hk/chinese/c_bottom_apply.htm

Q 李宗德小學的面試問題 ?
A ﹕詳情可瀏覽 http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1087438&extra=page%3D1

Q 李宗德小學的申請方法及日期 ?
A 詳情可瀏覽 http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1087438&extra=page%3D1

Q 李宗德小學校內及校外成績 ?
A ﹕過往該小學都即極參與同區及全港校際之比賽 , 成績亦有目共睹 ,而且,學校為了提高學生培養多方面之與趣,亦安排多項興趣班供小朋友作多方面尚試,

就以今年為例,雖然ECA取消了,但校方為小朋友準備了60種課外活動,在一星期四天進行,實行令小朋友可以加深自己在多方面的興趣及了解

Q 李宗德小學的學生 ?
A ﹕由於學校是活動教學的關係,小朋友不再過著刻板及悶透的校園生活,比起其他學校,更能展示出可愛及活潑的一面

Q 李宗德小學的師資 ?
A ﹕每年的師生流失,都是每個家長最擔心的問題,但這也是每間學校都必經階段,為了提高學生質數,為了提高學校教育的方向,學校亦會著重教師的語文能力及各方能力,希望大家都能體諒及包容,一所好的學校,也有賴每個家長的意見及賜教

Q 李宗德小學校巴及保母車收費 ?
A 可參考 : http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1087409&extra=page%3D1

Q 李宗德小學有否特別課程提供 ?
A ﹕李宗德小學,一直把活動式學習去提高小朋友上學的興趣,所以,每一年校方都因為情況而增加或閂除一些課外活動,從中為小朋友尋求更多的學習機會,就如今年增設的小記者和 MC 等課程,絕對可以幫助小朋友提高自己的自信心 .....

Q 李宗德小學的網址及聯絡方法 ?
A 網址: http://www.wfjlps.edu.hk
聯絡電話 : 34014995
傳真號碼 : 34014689

Q 李宗德小學的校服 ?
A
夏季校服 :
女生 ) 淺黃色直身裙
男生 ) 白色裇衫配上啡色短褲
運動服 : 黃邊白底上衣配上啡色短褲
冬季校服 :
女生 ) 淺黃色長裇衫配綠色格仔長裙
男生 ) 白色長衫配灰色長西褲。
冷外套 : 啡色
: 深綠色夾
運動服 : 黃邊白底綿衫配綠色長褲。

Q 李宗德小學的書簿津貼 ?
A 在新學期開學後,所有有需要的家長都可向學申請

Q 李宗德小學的博客(BLOG) ?
A 可到http://hk.myblog.yahoo.com/wfjl_pta 參觀。

Q 李宗德小學的校訓 ?
A

校訓:

Q 李宗德小學的學校面積有 ?
A 7000平方米

Q 李宗德小學創校年份 ?
A 2002年

由於部份資料未取得,

所以有些問題將在來日

再為大家解答 !

[ 本文章最後由 家熹媽咪 於 07-9-13 01:24 編輯 ]

3    0    0    0
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原文章由 家熹媽咪 於 07-8-20 04:55 硐表

【1】
Q ﹕李宗德既背景 ?
A ﹕和富慈善基金-於一九九七年五月由李宗德先生創立,成立目的除自行提供社會服務外,亦支持其他機構的活動。近年來,社會上響起了教育改革的 ...

家熹媽咪:

可否講下返學及放學時間,因為如果佢收我仔,
我都想預算下可否在上班前送佢返學,謝謝!

您好! 可否告訴我有關上課模式... 如上午課...下午課....課內活動安排....謝謝

原文章由 seven7 於 07-9-13 16:23 硐表

家熹媽咪:

可否講下返學及放學時間,因為如果佢收我仔,
我都想預算下可否在上班前送佢返學,謝謝!

seven7 :

佢地上課時間係8點正打鐘 , 但小朋友最好喺7點50分前入閘 , 如果過咗 , 就會擇名架 ! 今年擇名時間唔知有冇變過 , 如有機會 , 我幫你問返閘口叔叔丫 !

放學時間為下午既3點30分 , 一般學杖都唔見議家長咁早到學校 , 因為佢地會先放校車隊走晒先 , 最後先到自行或家長接送隊放學 .

每年既開學頭2個星期 , 都係新生適應日 , 到時全校都會提早放學 , 好似今年咁 , 我地下星期一 , 即係九月十七日先正式返學 , 呢2個星期 , 我地就放中午1點正 , 至於午膳 , 小朋友唔會喺學校度食架喇 !
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

請問下星期在學校訂左飯的同學, 需要自備餐具嗎?

我在通告看見好像快餐公司會供應餐具, 但請問是即棄餐具定係要帶回家清洗, 第二日再帶回校用的呢?

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-13 17:38 硐表

seven7 :

佢地上課時間係8點正打鐘 , 但小朋友最好喺7點50分前入閘 , 如果過咗 , 就會擇名架 ! 今年擇名時間唔知有冇變過 , 如有機會 , 我幫你問返閘口叔叔丫 !

放學時間為下午既3點30分 , 一般學杖都唔見議家 ...

家熹媽咪:

多謝你的資料,7:50am都幾早下喎!
咁放學如果自己接,最遲幾點要到學校呀?
因為我係返part-time工,
想睇下是否趕得及自己接放學!
謝謝資料!

原文章由 lalakanap 於 07-9-13 16:36 硐表
您好! 可否告訴我有關上課模式... 如上午課...下午課....課內活動安排....謝謝

lalakanap :

上課模式 , 上年就係上午時間係教學 , 主科同其他科都喺上午上課 , 一星期大約2-3堂係下午活動 , 好似各類音器 , 繪畫 , 適體健等 ...

今年頭2個星期既 Timetable 都唔一樣 , 下星期既Timetable 又未派 , 但以我所知 , 今年既下午課外活動時間都有成3-4堂架 ! 因為上星期我地先收倒通告 , 學校喺今年為小朋1準備咗60項既課外活動選項比家長揀 . 加上 , 過往既課外活動 , 都係集中喺星期五既 ECA , 但今年多咗咁多項 , 所以就打散所有課外活動 , 放落一星期四日既下午課外活動 !

家熹媽咪:
謝謝你, 但都好頭痛吾知收吾收... 因為我擔心我女兒interview之表現..... 如果吾收又吾知揀邊間津/官校.... 煩煩煩...

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-14 01:58 硐表

lalakanap :

上課模式 , 上年就係上午時間係教學 , 主科同其他科都喺上午上課 , 一星期大約2-3堂係下午活動 , 好似各類音器 , 繪畫 , 適體健等 ...

今年頭2個星期既 Timetable 都唔一樣 , 下星期既Timetable 又 ...

唔好比太大壓力自己 , 小朋友見倒 , 佢會重驚過你 , 只要日常生活上多發問 , 比空間佢多思考 , 相信面試唔會係問題 . 預祝你地成功先 ! ^^

揀學校 , 千其唔好因應自己心水 , 而揀 , 意思唔係話叫你揀自己唔鍾意果d , 而係 , 留意返小朋友本身係邊類既性格 , 同埋喜好 , 咁就會事半功倍架喇 ! 同埋我自己果陣揀津校 , 會真係多聽/多問同埋多聞 , 唔好只係單睇一兩個topic , 或者聽一兩個媽咪講 , 可能人地會話 , 唔好聽太多意見 , 咁會花多眼亂 , 但係要知道 , 每個人既喜好都唔同 , 就好似我自己一樣 , 我唔食牛 , 就所有同牛有關既活動或餐都唔出席 , 或者唔食 , 但有d人唔食牛 , 都可以煮牛/買牛/或者唔介意打邊爐時 , 將d牛放埋落去洽咁 ... 多聽多問多聞係想你用自己既意願 , 去再揀選 .. 唔係聽完就當係 !

呢個年代既爸媽 , 真係辛苦架 ! 仔女返學 , 就好似自己返學咁 ~

回覆 #1 家熹媽咪 的文章

現在正為囝囝明年讀小一的問題而煩惱,最近才留意到這間小學,我想問

學校有多少位NET(native English teacher)呢?  
一班 30人有沒有行雙班主任制?
教學模式是傳統形式或是活動教學?
小朋友閱讀風氣濃厚嗎?
是否注重名次的學校?
校風和學生品行如何?
似乎已過收生截止日期,還可以申請嗎?

麻煩晒!!

原文章由 Jac 於 07-11-14 12:31 硐表
現在正為囝囝明年讀小一的問題而煩惱,最近才留意到這間小學,我想問

學校有多少位NET(native English teacher)呢?  
一班 30人有沒有行雙班主任制?
教學模式是傳統形式或是活動教學?
小朋友閱讀風氣濃厚嗎?
是否注重名 ...

JAC :

1. 呢個真係答你唔倒 , 哈 ~ 因為我都冇特別去計過 .
2. 冇 ! 佢地係一個班主任 , 幼稚園就會有 , 小學我暫時都未聽過 , 或者出面有都唔出奇 .
3. 李宗德係一所活動式教學既小學 .
4. 唔知我有冇理解錯 , 小朋友都好喜愛閱讀 , 今年學校既圖書館再裝修過 , 大咗好多 , 而且重添置多好多好多既新書 ! 圖書既種類重非常之咁多同豐富 .
5. 唔係 , 而家既小學 , 都唔會再公開名次比家長知 , 全部都以ABCDE去計分 , 但好似頭幾名都會有公報 , 係唔係就唔肯定喇 !
6. 呢個好難去評 , 出面好多人話李宗德既學生好曳 , 好百厭 , 呢一點 , 真係見人見智 ! 可以講既就係 , 活動教學同傳統教學最大既分別係 , 前者比較FREE , 學生容易同老師打成一片 . 後者老師會比寞嚴厲 , 上課成班小朋友一定好靜 !
7. 你可以一試 , 但我唔肯定係咪重會有位 ! 得既就恭喜你啦 ! 就算唔得既 , 就當比個機會小朋友試吓INTERVIEW , 吸收吓經驗都好架 !

唔該晒!!

原文章由 家熹媽咪 於 07-11-18 22:14 硐表

JAC :

1. 呢個真係答你唔倒 , 哈 ~ 因為我都冇特別去計過 .
2. 冇 ! 佢地係一個班主任 , 幼稚園就會有 , 小學我暫時都未聽過 , 或者出面有都唔出奇 .
3. 李宗德係一所活動式教學既小學 .
4. 唔知我有冇理解錯 ,  ...

和富慈善基金李宗德小學

I read in 和富慈善基金李宗德小學  P6
第一屈呀~

冷外套 : 啡色???
you wrong~
is
冷外套 : 深綠色~:idea: :idea:

原文章由 安琪兒 於 08-2-18 18:49 發表
I read in 和富慈善基金李宗德小學  P6
第一屈呀~

冷外套 : 啡色???
you wrong~
is
冷外套 : 深綠色~:idea: :idea:

安琪兒 :

第一屈意思係咪指第一屆? 第一屆既冷外套我真係唔多清楚 ,  但我地而家穿既冷外套係啡色架 !

囡囡今年9月選津小,另會報讀直資既李宗德,請問知唔知09小一幾時開始接受報名呀?

可否大概講講報讀既程序如何?報名表係郵寄or排隊攞嫁?

原文章由 lubelubehk 於 08-7-21 15:24 發表
囡囡今年9月選津小,另會報讀直資既李宗德,請問知唔知09小一幾時開始接受報名呀?

可否大概講講報讀既程序如何?報名表係郵寄or排隊攞嫁? ...

hi lubelubehk,

而家已經開始接受報名啦,你可以在以上網站下載報名表,
http://www.wfjlps.edu.hk/
填好後,連同你小朋友的profile送去/郵寄回學校。

晴晴的媽媽

咁啱佢地噚日POST咗張FORM...BUT等阿囡各暑假班完哂再整靚個PROFILE先可以送去..THKS!
‹ 上一主題|下一主題