用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 黄埔迦南K2會
樓主: BNTYA01
go

黄埔迦南K2會 [複製鏈接]

冬冬昨天正係話要帶個盒仔噃,冇其他,今日已幫她帶咗个餅乾盒返學校,佢昨晚已上床,但突然間從房走出來同爸爸講,爸爸唔知佢up咩,再走嚟同我講。

原文章由 BNTYA01 於 07-11-22 17:35 硐表
冬冬昨天正係話要帶個盒仔噃,冇其他,今日已幫她帶咗个餅乾盒返學校,佢昨晚已上床,但突然間從房走出來同爸爸講,爸爸唔知佢up咩,再走嚟同我講。 ...

今日終於知道要個盒仔做咩勞作呀!原來係做間屋上面有3個公仔,一個係爸爸,一個係媽媽,一個係謙謙,代表我哋一家3口.

最有趣是媽媽和謙謙公仔"企"係客廳,爸爸公仔係睡房"瞓"係床上.我問謙謙點解"爸爸瞓係床上呀!"
佢話:爸爸好眼瞓呀 所以要瞓覺囉!!!!,當場笑死我啦.
我對爸爸講返件事比佢知道,爸爸話:嘜!我經常話好眼瞓咩! ,
我話:你真係想吓你平日係屋企表現啦,懶瞓豬爸爸!

原文章由 TIFFANYC 於 07-11-24 23:08 硐表

今日終於知道要個盒仔做咩勞作呀!原來係做間屋上面有3個公仔,一個係爸爸,一個係媽媽,一個係謙謙,代表我哋一家3口.

最有趣是媽媽和謙謙公仔"企"係客廳,爸爸公仔係睡房"瞓"係床上.我問謙謙點解"爸爸瞓係床上呀! ...

Annie,

謙謙話冬冬今日無返學,無嘢嗎.今日學校派字卡和新書,唔洗再帶"不要丟掉小枕頭"書!

又要做聖誕樹啦.....想到要做勞作就"怕怕"啦

原文章由 TIFFANYC 於 07-11-26 15:33 硐表

Annie,

謙謙話冬冬今日無返學,無嘢嗎.今日學校派字卡和新書,唔洗再帶"不要丟掉小枕頭"書!

又要做聖誕樹啦.....想到要做勞作就"怕怕"啦 ...

thank you 告知!
冬冬昨天開始發燒,病毒性感冒,如今晚都冇發燒,應該明天可上學。

我老公見我今早make christmas tree,佢話好核突,佢諗住係
site喥攞啲材料整,睇下佢又點靚?!

謙媽:

今日真係唔該哂你幫冬冬交和取功課,今日仲要咁多嘢攞添,辛苦哂,冬冬本來冇燒,半夜同佢蓋被時,摸下額頭又興興地,所以冇特登叫醒佢返學,希望佢明天可返學開生日会啦!

嘩~我好耐癟上黎啦,好忙呀,自己又寫blog,又整佢地兩個homepage,得 閒做家務煮飯~~

聖誕樹我今日交左喇,星期日整既~~尋日梓邵病冇番學~~
星期六去左科學館,玩左3粒鐘,星期日去行志蓮淨苑,地方真係好靚~
annie,今年你屋企攪唔攪christmas party呀?

原文章由 BNTYA01 於 07-11-29 19:38 發表
謙媽:

今日真係唔該哂你幫冬冬交和取功課,今日仲要咁多嘢攞添,辛苦哂,冬冬本來冇燒,半夜同佢蓋被時,摸下額頭又興興地,所以冇特登叫醒佢返學,希望佢明天可返學開生日会啦! ...

joyce,

咁好心機write blog?!我哋有冇得睇?

我今年christmas唔搞party啦,因一个姐姐要放2個星期大假返印尼,而且我又將近38週,等下年啦!

謙媽、Joyce,

真係好多謝你哋買比芝芝啲禮物,冬芝兩個都好鐘意。

謙媽,
我簡直同你心有靈通的感覺,你份禮物我一早想買比芝芝,唸嚟唸去都未買,好彩最後冇買,你幫我買咗 ,真多謝你哋兩位。

昨天出咗旺角攞野,順便行下花園街,點知差錯1級,跌咗落地,兼且扭柴,好痛,最痛都係夜晚,行唔到,去個toilet都要老公扶住行,至頭痛係大肚婆要去好多次toilet,好彩今日起身冇咁痛,起碼自己行到,昨晚敷咗冰,搽藥膏及紥脚。

今日冬冬到健康院check 眼,我都係叫咗姐姐帶!

原文章由 BNTYA01 於 07-12-10 13:51 發表
謙媽、Joyce,

真係好多謝你哋買比芝芝啲禮物,冬芝兩個都好鐘意。

謙媽,
我簡直同你心有靈通的感覺,你份禮物我一早想買比芝芝,唸嚟唸去都未買,好彩最後冇買,你幫我買咗 ,真多謝你哋兩位。 ...

Annie,

哈哈....真是咁夾呀!下次輪到冬冬生日唔知道,我有無咁叻估中你的心意呢!

我都唔知係咪有牌都唔出得街,我塊面起咗風疹,兩隻眼皮好腫,初初兩耳起先,then頸,then塊面,then个肚&手,好痕,痕到瞓唔到,食藥及搽藥膏都唔得,昨天去睇中醫,唔得,今日去QE,開咗隻極啲藥膏,我再去睇另一個中醫,睇下掂先!塊面腫到嚇C人。

原文章由 BNTYA01 於 07-12-16 15:47 發表
我都唔知係咪有牌都唔出得街,我塊面起咗風疹,兩隻眼皮好腫,初初兩耳起先,then頸,then塊面,then个肚&手,好痕,痕到瞓唔到,食藥及搽藥膏都唔得,昨天去睇中醫,唔得,今日去QE,開咗隻極啲藥膏,我再去睇另一個中醫,睇下掂先!塊面腫到嚇C人。 ...

Annie,

無見你去接冬冬放學原來你是出"風疹" ,咁大件事呀.
我以前都出過風疹,要搽"粉紅色藥水"係身止痕第2日就會無事啦!你食藥及搽藥膏都唔得,咁大劑 .你睇醫生佢點講吓,點解咁難好...你有bb用藥小心d啦,出唔到街是小事,痕到瞓唔到之慘 ,另外,你隻腳好番嗎 ....你真係要好好保重身體.

最後代表謙謙多謝冬冬的聖誕咭,好靚謙謙好開心呀!

今早起身,未見有好轉,去咗睇第三個中医,係寶其利街,i.e 以前John's 幼稚園嗰度,我見條頭度啲淋巴大哂,好硬同痛,我提意做推拿,果然好咗少少,係佢度執咗2包內服、2包外敷及1小時推拿,it costs $390,希望明天会再好多啲。

ANNIE,

你咁嚴重呀~我陀僖僖時個肚敏感得好犀利又紅又腫又痕,睇醫生搽藥膏,你真係要小心d呀~生左記得通知我呀!

冬冬尋日做功課係咪好快手呀,因寫個冬字,佢本身都識寫,梓翀好攪笑,我同爸爸問佢寫咩字,佢都話"梁琇冬"個冬字....

仲有,冬冬份生日禮物我星期四俾佢,因fri佢要coby dance我見佢唔到,你黎唔到接冬冬你同姐姐講聲等埋我呀~

take care!

Joyce,

我個肚都同你當時一樣,但現在發埋上个面、頸、耳、心口,双手,痕到瞓唔到,我都係啱啱起身咋!

又要你破費真唔好意思,揍開冬冬个姐姐20號開始放2week 大假,另一個姐姐揍冬冬,我叫佢等埋你,另外,嗰日我都叫姐姐送埋啲christmas gift 比你哋。

冬冬雖然識寫冬字,但寫得靚唔靚係另一回事,都要過到
Ms. Kwok嗰關。

你上埋面真係好辛苦呀 我生完僖僖一排先好返架~希望你快d冇事啦~

點會唔好意思,生日有禮物收係好開心 我都買左聖誕禮物俾佢地架 到時都會俾埋佢喇!

原文章由 BNTYA01 於 07-12-18 12:07 發表
Joyce,

我個肚都同你當時一樣,但現在發埋上个面、頸、耳、心口,双手,痕到瞓唔到,我都係啱啱起身咋!

又要你破費真唔好意思,揍開冬冬个姐姐20號開始放2week 大假,另一個姐姐揍冬冬,我叫佢等埋你,另外,嗰日我都叫姐姐送埋啲chri ...

再次多謝你們啲礼物,佢哋當然勁開心。

聖誕節你哋有咩節目?

我都未諗到有咩搞,23號English time有个christmas party 連12月份生日会,帶吓佢哋玩啦!

我都多謝你地d禮物~不過同左梓翀佢地講boxing day先拆~

christmas我有3個party,2個係我屋企攪,都係自己朋友上黎食下野玩下,另一個係老公d老友屋企開party,每年正日都留俾佢地

annie,你帶佢地去玩自己都小心d呀,記得工人跟身呀~

聖誕快樂+冬冬生日快樂~

http://www.elfyourself.com/?id=1553394964

睇下~

[ 本文章最後由 pmjleung 於 07-12-21 10:06 編輯 ]

你哋梗係太多節目忙到無時間上嚟,

昨天Ms Kwok打電話來,我唔係屋企,咁Ms Kwok就同冬冬傾咗好耐,問噃冬冬傾咗咩,佢又講唔出。Ms Kwok有冇打比你哋呀?

38週啦,希望1月3號之後先好生,等姐姐放完假返嚟先!昨天去產檢,頭仔落了1/3。

原文章由 pmjleung 於 07-12-21 10:02 發表
我都多謝你地d禮物~不過同左梓翀佢地講boxing day先拆~

christmas我有3個party,2個係我屋企攪,都係自己朋友上黎食下野玩下,另一個係老公d老友屋企開party,每年正日都留俾佢地

annie,你帶佢地去玩自己都小 ...

joyce,

你就好啦有3個party,原本24~25 號有party開,最後全部取消晒   ,大失預算!

好彩之後有朋友送海洋公園免費飛比我,係29 號1家3口玩返1日,咁聖誕節假期無咁悶!
‹ 上一主題|下一主題