用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Urgent! 急! 海洋公園遊
go

Urgent! 急! 海洋公園遊 [複製鏈接]

我好耐無去過 Ocean Park, 明天我將會帶班姪仔女去玩,他們年齡是 9 - 11 歲(他們唔想去兒童王國了!),

請介紹他們必玩景點和遊戲。
還有什麼事要注意...例如排隊策略,節目安排,裡面規矩,玩時應注意的事等

thank you 晒! :loveliness:
   0    0    0    0

水母館(值得一看)、熊猫館(如何唔睇都好難話比人聽你去過海洋公園)、可以餵海獅(當然要比錢買d魚)、機動遊戲、仲有唔少得看海豚表演。如有唔怕少少低b,都仲有雀鳥劇場、海獅威威劇場。

我剛剛今日先至去完, 如果唔係一早Book0左係個道開生日會, 真係唔會去0羅, 唔知係唔係因為落0左好多日雨, 所以特別人山人海, 好似行花市咁.  搭纜車要等個幾鐘, 睇熊貓又要1個鐘, 所有野都排好長龍, 唔搭纜車改去大門口搭穿梭巴士過大樹灣都等0左3架車先上到.  我係今朝早9:30至11:00在山頂個邊先至唔多須要等, 11點後, 到處是人, 明天星期日可能更加嚴重(除非落雨), 所以你都係諗諗好唔好改期 .

不過大樹灣由現在至9月2日都會舉行熊貓夏水禮, 就真係幾好玩0既, 因為會濕身, 所以比起其它設施, 佢比較少人排隊 (因為D自由行唔會帶泳衣), 好適合小朋友玩0架 , 如果想玩, 就一定要記得帶泳衣喇.

我兩個小朋在"熊貓夏水禮"足足玩了兩個多小時, 我幫他們帶了兩套衣服, 所以我讓他們玩至全身濕透, 非常開心.  若果可以的話, 帶一件one piece泳衣亦不錯.

妳一早到達海洋公園, 馬上乘cable car到另一邊玩個夠, 才以扶手電梯去大樹灣.  由於中午開始很多地方都要排隊, "熊貓夏水禮"排隊的時間很短, 這安排可省去很多排隊時間. 加上玩了大半天, 再到"熊貓夏水禮"淋水, 很舒服.  

我兩個小朋友實在玩得太興奮, 所以我帶他們連續去了海洋公園兩天才夠! 今天我們又去迪士尼了.

原文章由 2r_ma 於 07-8-19 00:02 發表
我剛剛今日先至去完, 如果唔係一早Book0左係個道開生日會, 真係唔會去0羅, 唔知係唔係因為落0左好多日雨, 所以特別人山人海, 好似行花市咁.  搭纜車要等個幾鐘, 睇熊貓又要1個鐘, 所有野都排好長龍, 唔搭纜車改 ...

[ 本文章最後由 twokidsmum 於 07-8-19 07:26 編輯 ]

我在月初某日平日去, 當日除了中午下了一陣雨外, 其餘時間天色都好好.

我採取的策略係:
1. 正門買飛
2. 搭0930的888接駁車去大樹灣
3. 上電梯逐層遊戲玩(當時好少人, 越礦飛車唔駛排隊, 滑浪飛船都排左唔過5分鐘)
4. 約1230才參觀各設施, 先去水母館(d人臨搭纜車走先去睇, 所以那時唔駛排隊), 再去海洋館等
5. 約1400去玩水, 之後乘小巴出去食午餐, 食完再坐73返正門.
6. 慢慢行熊貓館(排唔多過5分鐘), 之後入兒童王國, 睇雀仔表演,
7. 1700乘纜車返去玩過山車等, 但摩天輪條隊太長...唔玩
8. 當時先發覺以前可以由海盜船行去百鳥居的「觀景路」已經封左, 所以要排扶手梯走人, 約1900離開ocean park.
全日排隊最耐就係搭電梯和玩第二次滑浪飛船

不過如果用我的方法都要注意幾樣野:
1. 記住吸完個水印出海洋公園後, 唔好用肥皂洗手.
2. 出去食野+埋車錢都平過在裡面任佢"魚肉", 可以一試, 等一程73約十分鐘(記住上落巴士都要嘟八達通架, 只收3元), 介意等可以搭綠小52, 出返去香港仔食魚蛋粉來回都係一個鐘...
原文章由 bbmammy 於 07-8-18 12:27 發表
我好耐無去過 Ocean Park, 明天我將會帶班姪仔女去玩,他們年齡是 9 - 11 歲(他們唔想去兒童王國了!),

請介紹他們必玩景點和遊戲。
還有什麼事要注意...例如排隊策略,節目安排,裡面規矩,玩時應注意 ...
愛收集舊書包、背囊的傻人

你可以上 http://www.oceanpark.com.hk/eng/main/index.asp?pagestr=refresh,91-0-0-0 所有表演的schedule都齊.

原文章由 PenguinBoBo 於 07-8-19 17:43 發表
小朋友6歲,我們不打算玩剌激機動遊戲,但想玩熊貓下水禮,水母館,鯊魚館,看熊貓...請問可否提供你們的時間表, 謝謝.............謝謝.......

海洋公園熊貓下水禮係玩什麼?

可否介紹下??

同迪士尼高飛玩水有何針分別?

適合幾歲小朋友玩?

無事忙,

詳細資料可以睇以下網址:
http://www.oceanpark.com.hk/summer2007/index.html

夠101cm高就可以玩晒夏水禮全部設施0架喇, 我個女5歲都玩得好開心, 不過就最好約埋朋友一齊去喇.

原文章由 無事忙 於 07-8-20 01:01 發表
海洋公園熊貓下水禮係玩什麼?

可否介紹下??

同迪士尼高飛玩水有何針分別?

適合幾歲小朋友玩?

多謝各路自己人教路,一呼百應,攪到感激

原文章由 jessc 於 07-8-19 12:09 發表
我在月初某日平日去, 當日除了中午下了一陣雨外, 其餘時間天色都好好.

我採取的策略係:
1. 正門買飛
2. 搭0930的888接駁車去大樹灣
3. 上電梯逐層遊戲玩(當時好少人, 越礦飛車唔駛排隊, 滑浪飛船都排左唔 ...

valuable advices
‹ 上一主題|下一主題