用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 2007- St. Mary - Primary One
樓主: wingnam-ma
go

2007- St. Mary - Primary One [複製鏈接]

HI Boots,

有嫁, 泳天泳會 www.wtsc.com.hk , 已經出了課程單張9月1日已有堂上, 一年級可參加嫁la, 快d睇睇岩唔岩.

原文章由 Boots 於 07-8-27 19:29 硐表
Marians,
想請問st mary 有冇泳班??要幾年級才可參加??

thanks.
boots

Marians,

Hello, 你好, 你女女P.4?? 呀?? 可上網睇喇! 唔知我地是否相識呢!!

[ 本文章最後由 gabriela0407 於 07-8-31 02:44 編輯 ]

各位好,
各家長是否忙緊溫習考試呢1~!! 我都煩 & 忙緊, 星期一仲要中默先..

祝 各位 同學能全力以赴,~~努力~加油~~: :

wingnam-ma, 
普通話筆試考試,有範圍...溫熟 & 聽熟, 識分別教過的音, 好似考聽音(全部都係聽來答), 連線, 圈答案...喎(我女講), 不會派卷看成績.
希望幫到你, 不過我都幫唔到自己個女...嘻嘻.

dear all~~,

Merry Christmas & Happy New Year!!
(sorry 唔識整靚d字)

你地女女有好表現已經很難得了, 因上小一同幼稚園好不同呢!.......我女p.4...d 成績....我都唔知好定唔好....頭痛!!!

係咪覺得學校好好呀!! 可考完試輕輕鬆鬆放長假), 我只可放下一半咋, 我仔長假後考試了... :-

Marians,
你好勁呀, 答到其他家長咁多問題, 我都冇留意下學期會否考返上學期D 野, 冇你咁細心 & 耐心 . 所以我比較少解答到大家問題.

我女唔只衰中文卷, 而係中/英/數卷都衰, 再+平時中作/英作/中默/英默都唔多好, 我E + 諗緊, 拎成績表果日, 見老師唔知講麥, 見完又唔知比咩反應我女, 因我已大約計到佢總平均分, 佢係咁多次最差一次, P.3 1st term 我都已經想喊, 只係死忍, 由學校至回家我都冇同佢傾, 只比佢自己睇, 果段路真係行好耐, 我腦不停轉, 不停諗, "我要點同佢傾呢?", " 佢滿意嗎?", "佢足夠嗎?","佢可以點改善呢?"~~~ , 我想個個家長都想小朋友好d.

我想你識p.4其他家長會多個我, 你們認為p.4的總平均分要有幾多分才ok 呢!!....你知否升中要求總平均分要幾多才收呀??...&..近日我見過家附近補習社的老師說(現不在這補習只去查問如去補的情況), 一定要知佢全級排幾多喎. 但試過3年都問唔到 .

sorry, 我太多問題, 希望你可教下我點做, thank you.

原文章由 Marians 於 07-12-15 19:05 發表
gabriela0407

係咪衰係中文卷呀, 我識的媽咪個個都係話給中文卷拉低晒, 當然我囡囡也是一樣。

Marians

Marians,

多謝你的意見, 我會深思下, 我脾氣又真係幾忍吾住嫁, 但可惜我一定要帶佢地返學校, 因屋企冇人睇, 駡就一定唔會在佢d 同學面前駡, 至於你講的"下學期的策略"我都唔知點想好, 我讀書又唔多.

我想請問各位家長, 你地認為點樣算係在小朋友身上"放手"呢, 我們都叫定了一個"目標" , 但......, 另聽過一些媽媽說幫小朋友溫習考試的過程是好貼身的, 可惜我又有心冇力, 唉~~E + 仲要煩另一個的行為和人格問題. 我腦筋又唔佢地快...頭都大!!

SORRY, 又發咁多勞SO. 謝謝各位給地方我發洩

原文章由 Marians 於 07-12-18 17:34 發表
gabriela0407

請你不要客氣, 大家不妨研究下, 都是為我們的囡囡好啫。

若然你真的覺得今次女兒成績不好, 自己的脾氣又忍吾住, 我提議不要帶女兒回校, 費時在同學面前駡女兒, 把由學校返屋企的時間好好冷靜吓, 想下 ...

srl,

學校不是年年有openday 的.

各位媽媽好,
家長日你地點呀??
我今次同女女一齊入班房, 事情大突然, 老師的評語令我眼都凸 & 眼定, 打亂了我要問的事, 全冇還問之力. 唔係話老師惡 or 態度不好, 她們很有善, 很有耐性, 常有笑容, 又美麗...haha.

希望各位同學努力加油!!: :

Marians,

恭喜你!!!女女有入得到. 咁你滿意成績嗎?? 多謝你關心, 我都問過班主任, 同是依然不肯說級名次, 你知道今年最高平均多少嗎?? & 最底要幾多平均先入到中學呀!!...我想不是計名次入中學呵!!....唉....真是....
我有問可用咩方法改善, 點知佢轉移問呀女點改善. 隻衰女當然想唔到啦, 只說努力d...O....真比佢激死!!!

學 費        堂 費
        中一 至中三 :  免費(津貼)
中四         :  $6020    $280
        中五 :  $6020    $280
        中六 :  $9870    $280
        中七 :  $9870    $280
        家長教師會費 : $50
        學生會費 :         $60
        認可收費作特定用途* :         $200
        其他 :         冷氣費:$300

* 認可收費作特定用途(例如:校本管理措施)

http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_links.php?sch_id=1082#
資料由以上網址提供

[ 本文章最後由 gabriela0407 於 08-2-9 17:33 編輯 ]

各位,
:恭: :喜: :發: :財:

hi timaliceching,
thank you very much!!!....多謝你提示呀!!.. ..我睇了, 看見她們真開心, 令我回想自己讀書時玩啦啦隊, 不如建議學校年年都玩一次啦, 做個家校合作一定精彩

dear all~~~~ 大家放完假近況點呀!!好嗎?? 有咩攪作呀!!

原文章由 timaliceching 於 08-3-27 23:35 發表
各位家長:

學校已經將囡囡啦啦隊比賽的相片及影片放了在校網內
大家只須到「學生輔導」---「活動片段」---2007-2008便可以找到自己個囡囡,得閒上去看看。 ...

恭喜 和 歡迎各位08年小一師妹 和 家長

預祝你們小學生涯愉快~~

現在是星期四晚, 終於到最後一晚, 只等結果.
但我另一小朋友就要考到下星期, 好辛苦.
希望各位小朋友最後都有進步啦!!!:loveliness:

cj177916,

恭喜~~~,

數學是用中文教的

cinnamonbb ,

應冇問題, 2008 年第三版 = 再印的一批. 但你最好向中華書局問清楚

各位好, 到我有問題想請教, "紅十字會" 9月開始會在邊日上活動, 套制服要幾多錢, thankyou.

[ 本文章最後由 gabriela0407 於 08-7-22 13:23 編輯 ]

YMCAkids , thank you very much, 你女女幾年級呀??

Marians , Hello, 真係岩啦, 咁我地終於有機會認識對方了, 你女女知唔知你上bk 嫁.

你地買晒書未呀? 我未買, 今年在學校買d 書齊唔齊, 有冇邊d 未有嫁, 可否話我知, thankyou

我女九月就五年級, 希望佢識自動自覺啦
‹ 上一主題|下一主題