用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖公會基顯小學 家長站
go

聖公會基顯小學 家長站 [複製鏈接]

hi, morning! 聖公會基顯小學 家長站新開張LA, 請各位家長來聊聊,互相交流和交換信息。
我仔九月升小一,昨天扣門面試,錄取LA !!!

遙遙媽
   0    0    0    0

終於見到有人建牛頭角基顯家長站。我兒子今年9月的新生!大家可以多交流!請問你之前派到哪家小學啊?我第一志願是油基,離家近點。不過派到第三志願牛基。也試過扣門,不過不成功。但聽說兩家基顯的教學理念差不多,希望兒子讀得開心!

剛剛看到油塘基顯的家長說25日迎新日要穿校服,我們牛頭角基顯好像沒有寫要穿校服。不知到時要不要讓小朋友穿校服呢?

好開心呀 !!!

我大仔都係今年升牛基小一班,大家多o的聯絡啦,如果派到同一班就好了,因為,佢地無綱上家課睇架,如果同一班可以互相提下,今個星期六你地會唔會穿校服 ??? 其實穿都好架,比小朋友感覺大o的,記得個日同仔仔去買校服,佢穿左上身就講 " 小學生" "小學生" 哈哈,希望佢讀得開心啦。

另外,你地會唔會乘校巴,校巴公司通知你地時間未 ???

是啊!我也是煩這個問題!學校網上看不到家課內容!我好怕他抄漏!到時大家真的要在這裏多多提點啊!不過要在一個班才可以提點的。我也希望我們可以編在一個班就好了.至於校車,我們離學校遠要坐校車的!我住麗港城!到現在還沒有收到電話通知時間!請問你住哪里?也要坐校車嗎?我怕到時上學是不是要很早起床!現在已經在訓練中!

原文章由 峰仔媽咪 於 07-8-20 18:12 發表
好開心呀 !!!

我大仔都係今年升牛基小一班,大家多o的聯絡啦,如果派到同一班就好了,因為,佢地無綱上家課睇架,如果同一班可以互相提下,今個星期六你地會唔會穿校服 ??? 其實穿都好架,比小朋友感覺大o的 ...

我住翠屏村,我打過電話去校巴公司,佢話遲少少會通知家長時間,之前係學校報校巴時都大約問過以前翠屏既上車時間係
大約7:40分,希望今年無變啦。

你地邊過湊放學呀 ??? 我仔仔會返託管中心,都係翠屏村內。

剛剛校車保姆打過電話通知時間!我是730分上車,時間還可以接受!不過,要想時間安排的好,還是要早點起床的。至於放學坐另外一架車。她說會有另個一個保姆姨姨通知喔!不知你們的小朋友是不是也是這樣,上學和放學坐的車不同!你們是幾點上車?

好開心..好開心.呀..
終於等到..牛基家長站出現
我個仔9月都係升牛基..
請各位多多指教.
星期六我會同呀仔穿埋校服 上學..
等佢知道大個仔啦,升左小學啦..
係呢..星期六係咪會有埋編班?

歡迎!真開心又有一個家長加入!多多交流!

歡迎!真開心又有一個家長加入!多多交流!

原文章由 szkelly 於 07-8-22 18:17 發表
剛剛校車保姆打過電話通知時間!我是7:30分上車,時間還可以接受!不過,要想時間安排的好,還是要早點起床的。至於放學坐另外一架車。她說會有另個一個保姆姨姨通知喔!不知你們的小朋友是不是也是這樣,上學 ...

szkelly :

個時間幾好,我未有通知呀 !!! 我都好心急,因為,我要安排仔仔既託管時間,之前,我又打左2次電話去,現在都唔好意思,下星期如果未通知我,我都要問多次。

支持你們呀! 以後我可以入來八卦下嗎?

原文章由 Xiao-K 於 07-8-24 17:41 硐表

各位媽咪 : 你地小朋友編左咩班呀 ???

峰峰 : 1A

原文章由 Xiao-K 於 07-8-24 17:41 硐表

各位媽咪 : 你地小朋友編左咩班 ???

峰峰 : 1A

HELLO!..仔仔讀1D

你地係咪訂學校飯呢?
有無媽咪會送飯?

原文章由 moon1980 於 07-8-28 00:50 硐表
你地係咪訂學校飯呢?
有無媽咪會送飯?

因為我要返工,所以會訂飯餐,你諗住自己送愛心飯 ???

我諗住9月份試o下送飯,如果頂唔順可能改訂飯..
因我住樂華要行樓梯上落,還要照顧家姐的bb(十個月大)..
所以未必個個月都送..

真是開心啊! 看到自己建立的小站,居然來了這麼多人。失敬啊! 前幾天忙的沒空來看,真是太好了,大家可以在這裡交流了。   

我的兒子編在1C,坐校車,鯉魚門上下車,定盒飯,因為我是在職媽媽,無法給兒子送愛心餐,很遺憾 !

這裡有油塘的媽媽嗎?我住油塘,不過房子在裝修,還沒入伙呢。

遙遙媽

真不好意思szkelly , 這麼遲才回復你 ,前段時間太忙了沒空來。
我兒原來派北官,由於要遷居油塘,所以八月中才開始在觀塘區找學校。 我同時遞交了八個學校的插班申請,包括油基。收到四所小學的見校長通知,結果都錄取了。但心怡的是油基,遺憾校長來電說實在沒有空缺了,最終我選擇了牛基。牛基去年的bank1成績好過油基,有51%左右,看起來還算不錯,就是校園太陳舊了。
我想油基和牛基的教學理念應該差不多,但有聽聞油基的教學內容深過牛基,只是聽說,未求證過。
遙遙媽

原文章由 szkelly 於 07-8-20 10:24 硐表
終於見到有人建牛頭角基顯家長站。我兒子今年9月的新生!大家可以多交流!請問你之前派到哪家小學啊?我第一志願是油基,離家近點。不過派到第三志願牛基。也試過扣門,不過不成功。但聽說兩家基顯的教學理念差不多,希望兒子讀 ...
‹ 上一主題|下一主題