用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 聽力測試
go

[聽/語障] 聽力測試 [複製鏈接]

我個bb係仁安出世第3日做左個聽力測試, 兩隻耳都唔合格.  之後
我係健康院再做左個聽力測驗, 兩隻耳都合格.  果時我個仔約1個月大.  再之後我係粉嶺兒童體能智力測驗中心再做多一次聽力測驗.  果時我個仔約1.5個月大, 兩隻耳又再不合格.  而聽力學家說要一個月後再測驗多次.  因為她說我bb有可能中耳積水...比一個月時間佢, 有可能會自然康復.   

唉...而家我好不安, 唔知點算好.    呀仔兩隻耳會唔會真係聽唔到野架???  

我真係想知有無人好似我個仔咁一時合格一時唔合格???  
如果真係有問題, 會點架???  我可以點幫佢???  
會唔會好似個聽力學家咁講, 只係中耳積水...等佢自然收水後, bb聽覺會康復???
   0    0    0    0

原文章由 Janeta 於 07-8-18 00:13 發表
我個bb係仁安出世第3日做左個聽力測試, 兩隻耳都唔合格.  之後
我係健康院再做左個聽力測驗, 兩隻耳都合格.  果時我個仔約1個月大.  再之後我係粉嶺兒童體能智力測驗中心再做多一次聽力測驗.  果時我個仔約1.5 ...

How old is your son?? Don't worry too much. Do the hearing test again. Have you done the ASSR ( a very detailed hearing test) ?

Mrs. Mak你好,

我個bb而家係1個月18日大.  佢之前係健康院同粉嶺都係做OAE.

OAE is only a screening test. If your bb failed OAE, it doesn't mean that your bb confirmed to be hearing loss. It only means you have to take your bb to do detailed hearing test, such as ABR or ASSR.

中耳積水 is a very common problem, it will disappear soon. Don't worry. Hope your bb is OK la.
‹ 上一主題|下一主題