用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英藝中英文幼稚園 學校過多了學費?
go

學校過多了學費? [複製鏈接]

請英藝家長留意!我發現學校在八月一日在自動轉賬戶口過了$2000 "SCH FEE" 第一: 在8/7 家長日巳交了支票$4000 (八月份學費)及在那天交自動轉賬表(咁就做錯野啦) 點解要交多次學費呢?第二:我囝囝係讀係日班要交$4000 而學校係扣了我半日班的學費囉!

之後致電回校查問才知道會計小姐攪錯了! 仲話都有數家長都有咁清況係過錯數,雖然學校話出了Bank Statement 就會開返支票比我! 但係點可以攪錯呀!真係好混亂!

請各家長查下戶口有冇過多學費!大家都要check carefully!

[ 本文章最後由 man_man0612 於 07-8-17 14:11 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 man_man0612 於 07-8-17 14:09 發表
請英藝家長留意!我發現學校在八月一日在自動轉賬戶口過了$2000 "SCH FEE" 第一: 在8/7 家長日巳交了支票$4000 (八月份學費)及在那天交自動轉賬表(咁就做錯野啦) 點解要交多次學費呢?第二:我囝囝係讀係日班要交$ ...

早2星期學校都有打比我話會計方面計錯數,o係1/8果日扣左我數,話遲d會開返chq比我,真係......咁都錯得.......

我到而家都未填好果隻表格tim::" />不過我都係前幾日先去拎form, 點解學校唔同人講嘅, 如果唔係自己o係家長手x上睇見, 我都唔知要去拎form  
咁請問知唔知9月份應該交幾多$$架? 因為今朝聽倒d家長話, 9月份學費係要扣番留位費  另外, 學卷又係幾時先可以扣架 點解學校咩都無講嘅

原文章由 子峰mama 於 07-8-17 14:22 發表

早2星期學校都有打比我話會計方面計錯數,o係1/8果日扣左我數,話遲d會開返chq比我,真係......咁都錯得.......

[ 本文章最後由 yiubb 於 07-8-17 17:40 編輯 ]

醒目開學勳章

hi...我知我地元朗果邊好多都矛做autopay ga....同埋8月份已經開始扣學卷...但係學校矛提要扣番留位費...so...我會係9月份果陣自己扣番個留位費sin交學費....英藝ge行政的而且確係非常混亂...如果要繼續讀落去....自己要留意番d....

但學校又話要做autopay 嘅? 講到好似唔係你自己選擇咁架 8月份已經扣咗學卷喇, 但我地都係要交足學費架bor, 佢地真係好亂呀
原文章由 portiabb 於 07-8-17 17:54 發表
hi...我知我地元朗果邊好多都矛做autopay ga....同埋8月份已經開始扣學卷...但係學校矛提要扣番留位費...so...我會係9月份果陣自己扣番個留位費sin交學費....英藝ge行政的而且確係非常混亂...如果要繼續讀落去. ...

原文章由 yiubb 於 07-8-17 17:35 發表
我到而家都未填好果隻表格tim::" />:" />不過我都係前幾日先去拎form, 點解學校唔同人講嘅, 如果唔係自己o係家長手x上睇見, 我都唔知要去拎form  
咁請問知唔知9月份應該交幾多$$架? 因為今朝聽倒d家長 ...

點解你會依家至攞form?autopay張form o係新生家長果日派o架bor?佢同我講就話先交8月份$2000,稍後會以支票形式退返學卷+留位費比我,到依家都未收到不止仲要比佢重覆扣多次8月份學費....... 之前我問過,佢地話以後都係先交$2000比佢地,然後佢地再以支票退返學卷比我,其實佢地有乜法只唔亂呢?成間學校不單換晒血咁濟,連內贓都換埋....得返個殼o係度....

[ 本文章最後由 子峰mama 於 07-8-18 09:14 編輯 ]

醒目開學勳章

唔係一定ga bor.....你有3個fd(包括我在內)都矛做autopay
原文章由 yiubb 於 07-8-17 18:23 發表
但學校又話要做autopay 嘅? 講到好似唔係你自己選擇咁架 8月份已經扣咗學卷喇, 但我地都係要交足學費架bor, 佢地真係好亂呀  

醒目開學勳章

係呀...一個字形容晒.... "亂" ...希望佢地盡快攪番典間學校....唔好再亂落去啦
原文章由 子峰mama 於 07-8-18 09:13 發表

點解你會依家至攞form?autopay張form o係新生家長果日派o架bor?佢同我講就話先交8月份$2000,稍後會以支票形式退返學卷+留位費比我,到依家都未收到不止仲要比佢重覆扣多次8月份學費....... 之前我 ...

原文章由 portiabb 於 07-8-18 11:08 發表
唔係一定ga bor.....你有3個fd(包括我在內)都矛做autopay   

唉也...乜原來可以唔做架咩???早知我都唔做啦....比佢亂咁扣....... 係呢,你囡囡o係yl讀咩班呀?

原文章由 子峰mama 於 07-8-18 11:40 發表

唉也...乜原來可以唔做架咩???早知我都唔做啦....比佢亂咁扣....... 係呢,你囡囡o係yl讀咩班呀?

唔一定要做AUTOPAY架, 可以比支票OR現金都得.
我一向都係咁既.

大家小心!

原來都有家長比學校過多學費? 咪係囉! 學卷巳實行 連我朋友囡囡在某保良局讀第一期都巳可扣到學費啦! 但係學校講全數過了第一期之後再比返咁就唔亂咩?!

8月1日果日都無人比張form我, 又無話一定要autopay, 係我之後睇番本手冊先知
點解要咁煩呀 咪要人地個個月收張cheque去入
嘜除咗副校之外重走咗好多人咩
原文章由 子峰mama 於 07-8-18 09:13 發表

點解你會依家至攞form?autopay張form o係新生家長果日派o架bor?佢同我講就話先交8月份$2000,稍後會以支票形式退返學卷+留位費比我,到依家都未收到不止仲要比佢重覆扣多次8月份學費....... 之前我 ...

[ 本文章最後由 yiubb 於 07-8-21 11:07 編輯 ]

咁我都考慮吓先, 因為佢地真係好亂吓
原文章由 portiabb 於 07-8-18 11:08 發表

我代答啦, 佢女女係讀全日班nc架

原文章由 子峰mama 於 07-8-18 11:40 發表

我都無做autopay呀

原文章由 yiubb 於 07-8-21 11:06 硐表
我代答啦, 佢女女係讀全日班nc架
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6
‹ 上一主題|下一主題