用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局吳多泰幼稚園 ◇◆保良局吳多泰幼稚園(2)◆◇
樓主: 堯堯豬媽
go

◇◆保良局吳多泰幼稚園(2)◆◇ [複製鏈接]

原文章由 joefoon 於 07-9-4 04:42 硐表
HI:
各位靚媽咪:
今曰囡囡和我都5開心
之前我都估到會換老師
但事實似中要面對:cry::cry::cry:
好彩暑 ...

joefoon

個蘇主任係咪40-50歲,金絲眼鏡個位,佢都好博喎,可能齍做主任唔係咁忙,佢係咪同時上午班的班主任呢???小朋友好善忙maybe過一星期後唔記得左粱老師 , 唔知feelogsofe個女係咪都係佢呢
:-)  :-P

原文章由 蔚晴 於 07-9-3 23:47 硐表
型男卓培,
我囡囡係k2d班,不過係上午班.

蔚晴,
...

toys,
e...咁我地尋日可能已經見過面喎, 你個小朋友叫咩名?
http://www.imagestation.com/album/?id=4288361839">

原文章由 toys 於 07-9-4 10:27 硐表
Hello,
小女係讀下午班k2D, 你的小朋友是不是下k2D? 她的表姊就讀下k2C, 請問下午班k2D班主任Miss Chan好不好?

toys,
miss chan上年已經係我個仔o既班主任, 今年又係, 好開心... 我覺得miss chan幾好, 好細心, 我個仔有時有d壞習慣佢都會幫手教, 你知啦, 老師講一句好過我地講十句嘛...,
http://www.imagestation.com/album/?id=4288361839">

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-4 15:47 硐表

我剩係知班主任就一樣,助教就好似轉左,因為校長講得好快,同埋講全名,我都唔係好識

助教轉左,認該唔大影響的, 因為我個女咁耐都係提班主任,助教姓咩都唔知知唔知啦, 有功課做咁快,D班個助教有冇轉呀??

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-4 16:10 硐表
PIGPIGMA 、型男卓培﹕

查實你地講果位miss chan係咪長頭髮無帶眼鏡架

事關堯豬最喜愛果位老師又係叫miss chan,不過佢帶眼鏡既,
仲要係我琴日先知佢原來係英文老師黎
因為當初我都誤當左上年B班miss chan為堯豬 ...

堯堯豬媽,
不如響佢地個朵咪唔使估估下囉!(he...粗魯左少少)
K2D班主任係陳X儀, 係長頭髮無帶眼鏡架!

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-4 15:42 硐表
今日派左「我的小字典」、中文主題書+學習套(

堯堯豬媽
「我的小字典」、可在報紙圖片和任何書本圖片上剪下、貼上、
「我的小字典」內、
記住『文字』不可用手寫、
只能剪下圖片的『文字』、
每星期一老師會叫同學仔介紹自已的『小字典』一齊分享、
只能介紹『中文』、
上學期是這樣做法的、
因有家長曾經自己畫圖、手寫『文字』、
老師、叫她不要這樣做、
是希望親子一齊閱讀和分享、
我通常搵〝飲食男女〞的食物、介紹、
所以老師常常笑囡囡和ma ma喜歡食、

希望help到妳們

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-9-5 02:52 編輯 ]

原文章由 joefoon 於 07-9-5 02:50 硐表

堯堯豬媽
「我的小字典」、可在報紙圖片和任何書本圖片上剪下、貼上、
「我的小字典」內、
記住『文字』不可用手寫、
只能剪下圖片的『文字』、
每星期一老師會叫同學仔介紹自已的『小字典』一齊分享、
只能介紹 ...

堯堯豬媽
我囡囡今年不做「我的小字典」
要做小小記者、
二星期一次、要從報紙上發生的新聞、選一篇來報導、
但不要太血 “腥”
當然我都和囡囡一齊、

做完 『“月”讀報告』後、
每個同學仔都要出來做小記者、
報導新聞、

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-9-5 03:24 編輯 ]

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-4 15:57 硐表
joefoon

本來琴日知道仲係黃老師教堯豬,我仲鬼咁開心添: :
而家聽你咁講,即係出年k3一定會轉班主任喇
唔好掛,黃老師真係我既至愛黎架http://www.hk-laufamily.com/_1 ...

堯堯豬媽
不要太難過
讀得這家『保記』巳算十分、
十分之好、
老師跟小朋友二年、
已我知九龍ㄨ和其他幼園、
年年換老師、咁仲慘
想深一層、老師講一句、好過ma ma講十句、
放心吧!
原來現任、班主任老師、接手的小朋友、
是會和上一任、班主任老師「購」通的、
會對每一個小朋友的喜好、脾氣、內向、活潑、
都完全了解、
更可況所有老師、
叫得全校學生的名字、
每個學生的情況、都略知一、二、
因我曾參加過學校幾次義工、
觀察得來的心得

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-4 15:42 硐表
今日派左「我的小字典」、中文主題書+學習套(

琴日好混亂, 我有睇過阿女書包, 有普通話,中文主題書+一本學習套(交朋友) ,英文書,有一本英文橫間簿,一個學習包,筆順,我想問以下問題

1. 筆順,係放家中做, e.g. 第一個字 【十】 之後的格仔,係咪叫小朋友在家做呢?? 要唔要交比老師睇??

2.學習包放係屋企根據紅色file 中寫就係,咁要唔要交比老師呢??

3.英文橫間簿老師寫左 [L] [I] 第一行隔住寫,第2行全行寫,第3行話唔洗寫,阿囡話的,唯有信佢!

4.中文主題書的學習套係[交朋友] ,其中一頁有印4 SEP,2007 日期所以有同阿女做, 咁中文主題書[交朋友] 內有一D地方係貼貼字做的,咁要唔要同小朋友一齊在家中做呀,

5. D 班冇派{小字典} 睇下今日有沒有派先

我琴晚上網再睇多次堯堯豬媽的內容先理解多d ,一路對住d派的野,一路睇,今日會print 埋出來比老爺跟住來做,呢個星期會自己跟返先

‹ 上一主題|下一主題