用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Apple tree好唔好?
go

Apple tree好唔好? [複製鏈接]

pls give some comments, thanks!

How to make use of it to teach the children?

Thanks!
   0    0    0    0

I ALSO WANT TO BUY IT, PLEASE COMMENT.
MY BABY IS 14MONTH. THANK YOU!!!!!!!!
原文章由 lamlammama1 於 07-8-16 10:52 發表
pls give some comments, thanks!

How to make use of it to teach the children?

Thanks!
:lalala:

我剛剛在bk全港智能大測試那個function買了, 仔仔 (三歲)用了幾天, 以下是我個人意見 :
1. 以$2000以下的價錢, 我個人認為屬於ok. 因為從書展及bb展中所看到各項教材, 從$8000至$90000不等, $2000以下的價錢才"值得一試". (因為我從不考慮"試"近萬的教材, 以萬元去"試"一樣不知有沒有成效的東西, 很不secure)
2. 整套書有二十一個伊索寓言故事書連二十一隻dvd, 計番平常買給我仔仔的圖書, 也廿多元一本, dvd也三十多元一隻 -- 計落就算佢sell支筆唔ok, 就當買故事書加dvd的錢, 可接受. 而家仔仔好鍾意睇o的故事, 雖然佢本身己經鍾意睇書, 但多咗支筆對佢o黎講, 又好似特別好睇, 百睇不厭咁...
3. 還有9本三語的識字書, 及所屬dvd, 我仔暫時睇第一本, 他很喜歡用支筆聽字, 亦會跟著讀, 雖然他只用了幾天, 但也間中講一兩個普通話詞語, 雖然日文沒有, 但我相信他可以慢慢從中學. 三語中他英語最好, 所以我反而想他從這套書中學普通話同日文
4. 我自己這幾天陪他玩, 自己也學了幾個日文詞語....(bonus)
5. 仲有一些師奶著數..... 隨書送了之前蘋果日報加錢換那套winnie the pooh (好似要二百元), 一百元惠康卷, 三百元書卷, 兩張郵輪船飛, 十二個月免息分期....... 計落好似再抵o的

不過有幾點要留意的...
1. 發音始終由機器發出, 有些音始終差o的, 唯有自己從旁更正
2. 佢支筆係一次只可睇一本書, 要睇第二本, 要再由佢o的dvd download, 有o的麻煩 (佢話要培養小朋友好習慣, 學完一本先下一本喎) , 不過只係用了usb線幾分鐘, 都可以接受
3. 佢話dvd放電腦可亙動, 有遊戲玩, 我沒有讓仔仔玩 (因不想太早玩電腦上的遊戲), 不過之前有媽咪話遊戲好低b, 不過我沒有考証過
4. 如果話小朋友得十幾個月大, 我想佢應該未識用apple tree 支筆住, 我想兩三歲小朋友用較佳, 因為bb連對字o既concept 都無, 根本對唔到本書o的字去聽同讀, 要家長幫他按, 那就沒有那按筆的樂趣

以上純粹個人意見

PAMELAYWY:
THANK YOU FOR YOUR ADVISE.
SO, THIS TIME I WILL NOT TO BUY UNTIL AROUND 2.5 - 3YEARS.
THANKS!!!!!!!!
原文章由 pamelaywy 於 07-8-20 17:39 發表
1. 發音始終由機器發出, 有些音始終差o的, 唯有自己從旁更正
2. 佢支筆係一次只可睇一本書, 要睇第二本, 要再由佢o的dvd download, 有o的麻煩 (佢話要培養小朋友好習慣, 學完一本先下一 ...
:lalala:

原文章由 pamelaywy 於 07-8-20 17:39 發表
2. 佢支筆係一次只可睇一本書, 要睇第二本, 要再由佢o的dvd download, 有o的麻煩 (佢話要培養小朋友好習慣, 學完一本先下一 ...

Hi Pamelaywy,

我書展睇過.想買一套,可吾可以PM sales contact 比我.

re : apple tree

可吾可以PM sales contact 比我.Tks!

ccliu and 肥司拉
pls check pm

可吾可以PM sales contact 比我.Tks!

原文章由 pamelaywy 於 07-8-20 17:32 硐表
我剛剛在bk全港智能大測試那個function買了, 仔仔 (三歲)用了幾天, 以下是我個人意見 :
1. 以$2000以下的價錢, 我個人認為屬於ok. 因為從書展及bb展中所看到各項教材, 從$8000至$90000不等, $2000以下的價錢才"值得 ...

pamelaywy,

我同你喺同一日買左呢套教材,我個仔又係3歲,而意見亦大致相同

原文章由 fat 於 07-9-21 00:29 硐表

pamelaywy,

我同你喺同一日買左呢套教材,我個仔又係3歲,而意見亦大致相同

呢套教材唔係太貴, 我都想買. 不過我阿b只有1歲大. 等佢大多1至2年先. 到時果套教材upgrade左都唔定. 所以唔會急住買.

Hello. 想問apple tree 的dvd 有mandarin版嗎? 買咗apple tree 因貪佢係3語教學, 但有日試睇dvd選唔到mandarin, 是否只有支powerpen才有mandarin發聲呢??

That's right^^

I am totally agree with you as I just bought the Apple Tree.  My son is only 19-1/2 months and he always want to take my pen to play.  It is very hard for me to ask him to read the book.  I think better wait the bb at least 2-3 years old to use it,the effect will be much better.  By the way, my set is very new.  If any mum interested in it, I can sell it at a better price.  Just pm me is ok.  My advice is better the bb reach the age of 2-1/2.

elbb

原帖由 pamelaywy 於 07-8-20 17:39 發表
2. 佢支筆係一次只可睇一本書, 要睇第二本, 要再由佢o的dvd download, 有o的麻煩 (佢話要培養小朋友好習慣, 學完一本先下一本喎)  ...
‹ 上一主題|下一主題