用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 第一輪大抽獎的公佈日期是幾時呢?
go

第一輪大抽獎的公佈日期是幾時呢? [複製鏈接]

見有些直資學校如接納學位便要放棄大抽獎, 究竟幾時會知道大抽獎得唔得呢?
   0    0    0    0

First round 自行分配學位 on Nov 26 2007.

醒目開學勳章

請問如果在自行分配公佈前已有直資話收我個B,應該點做?

如你選擇直資,即表示放棄自行分配學位,因為直資和私校都會通知教署它們的收生名單。 

私校都會咩?  唔係o瓜, 報私校都係想買保險o者! 唔俾大抽獎??
原文章由 MariaTsui 於 07-8-15 14:45 發表
如你選擇直資,即表示放棄自行分配學位,因為直資和私校都會通知教署它們的收生名單。 

醒目開學勳章 王國長老

一間間啦, 可以肯定既, 係私校會俾個名單edb, 而edb亦會發信問呢批學生會唔會join大抽獎(我收過呢封信所以好肯定咁話你知, 有件咁既事), 之後如果家長選擇繼續抽獎, edb會通知個別學校
至於學校點做, 係咪真係out人出黎, 就係個別事件喇, 有d學校, 其實唔至於真係咁多人爭, 可能只係靠嚇(佢自己都怕收少左學生啦!), 最後都俾讀, 有d學校可能競爭大d, 咁真係覺得你無誠意而out你出黎, 又唔係奇! (我聽過女女以前間學校, 有家長本來直升又去搏抽獎, 俾學校發現左, ai左好耐至攪得掂! 如果唔係直升學生, 真係即時出局架喇!)
到時真係要唸下搏唔搏喇..........
原文章由 0203Ma 於 07-8-16 10:41 AM 發表
私校都會咩?  唔係o瓜, 報私校都係想買保險o者! 唔俾大抽獎??

o下o下o下!!!  太大打擊啦!  我想死呀!!!!!!!!
原文章由 Charlotte_mom 於 07-8-16 12:09 發表
一間間啦, 可以肯定既, 係私校會俾個名單edb, 而edb亦會發信問呢批學生會唔會join大抽獎(我收過呢封信所以好肯定咁話你知, 有件咁既事), 之後如果家長選擇繼續抽獎, edb會通知個別學校
至於學校點做, 係咪真係 ...

簽名被屏蔽

肯交留位費,又去抽獎,可以嗎?

醒目開學勳章 王國長老

交完留位費, 至決定大抽獎既, 交左一樣可以照out!

0203ma
有樣叫做好消息啦.........就係even學生已經有私校收左, 都唔會好似傳聞中咁, 影響大抽獎機會, 我女女果時考入左間私校, 我o係網上都有同班家長傾開, 後來有一個抽到頭獎(12網最紅果間), 無讀lu
原文章由 愛港士 於 07-8-26 12:12 AM 硐表
肯交留位費,又去抽獎,可以嗎?

我就o岩o岩聽完個講座, 阿教統局代表話, 唔影響抽獎, 不過佢地係會通知該私校妳有去抽獎. 咁就有機會私校會覺得妳冇誠意而唔留位比妳. 因為據佢講, 私校收妳時都會講明最好唔好再去參加抽獎.

Charlotte_mom
Thanks, 我都認為大抽獎唔會有影響, 我只係擔心考私校係做 backup, 但到頭來大抽獎又抽得唔好, 而私校又因你有大抽獎而 reject 返個 offer (if 之前好彩考倒), 咁就死得啦!
0203Ma

quote]原文章由 Charlotte_mom 於 07-8-26 20:02 硐表

0203ma
有樣叫做好消息啦.........就係even學生已經有私校收左, 都唔會好似傳聞中咁, 影響大抽獎機會, 我女女果時考入左間私校, 我o係網上都有同班家長傾開, 後來 ... [/quote]

It is so weird, gov't computer is suddenly so "clever".... can know who have private school seat in hand?

Hmm........ i think that is the private schools give the list to the gov't , then those "smart" officers check from the computer only.
原文章由 大隻仔 於 07-8-27 17:54 硐表
我就o岩o岩聽完個講座, 阿教統局代表話, 唔影響抽獎, 不過佢地係會通知該私校妳有去抽獎. 咁就有機會私校會覺得妳冇誠意而唔留位比妳. 因為據佢講, 私校收妳時都會講明最好唔好再去參加抽獎. ...
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

What if I get a place in 自行收生, and also have applied some DSS  and private school, is this ok? Thank you.

原文章由 safarimama 於 07-8-30 17:49 發表
It is so weird, gov't computer is suddenly so "clever".... can know who have private school seat in hand?

Hmm........ i think that is the private schools give the list to the gov't , then those "sma ...

Normally how much do I need to pay for 留位費?
Thanks god giving me a happy family.

原文章由 Charlotte_mom 於 07-8-26 20:02 硐表

0203ma
有樣叫做好消息啦.........就係even學生已經有私校收左, 都唔會好似傳聞中咁, 影響大抽獎機會, 我女女果時考入左間私校, 我o係網上都有同班家長傾開, 後來 ...

"12網最紅果間" - 即係邊間?

請問各位係咪只有私校只會自行收生?
如果去學校叩門,又應該係幾時同埋要帶甚麼呢?
有沒有媽咪係有誇區叩門的經驗可以分享.
謝謝

[ 本文章最後由 小鴨子 於 07-9-7 16:45 編輯 ]

我唔明呀?
即時如何我報了直資, 但收生結果又未公佈, 咁我都要下星期去參
加PART ONE自行分配學位, 照交表去津校係唔係?
但自行分配學位結果未公佈前, 即如直資係11月頭通知我收左, 咁我仲可唔可以等埋自行分配學位結果公佈左先去決定去那一交留位費呢?
‹ 上一主題|下一主題