用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 樂意解答任何有關珠心算的問題
樓主: abacausteacher
go

樂意解答任何有關珠心算的問題 [複製鏈接]

abacausteacher,
請指教, 我仔依家4歲半, 佢由細到大對數字最敏感, 依家平時都鐘意自己數手指or圖像去加減數, 我見佢好似幾有興趣計算, 所以唔知俾唔俾佢學珠心算好....

你個人認為學珠心算有冇佢既唔好處呢? 因為我本人覺得計加減乘除快慢唔係重要一環, 因為上到中學大學所要應付既數學, 係要理解題目, 靈活運用各種不同既程式去計數, 而加減乘除只係數學最最基本既野, 計得快慢同能唔能夠理解同運用, 好似冇乜關係咁....

所以好1516俾唔俾佢學, 又怕俾佢去左唔太好既center學, 反而令佢失左學習數學既興趣..... 請俾d意見呀!

有一點你說的很正確,"學珠心算不是為了計加減乘除"學珠算主要是幫助小朋友建立"腦影像"

原文章由 Octopusma 於 07-9-18 16:15 硐表
請指教, 我仔依家4歲半, 佢由細到大對數字最敏感, 依家平時都鐘意自己數手指or圖像去加減數, 我見佢好似幾有興趣計算, 所以唔知俾唔俾佢學珠心算好....

你個人認為學珠心算有冇佢既唔好處呢? 因為 ...

我是一個小學教師,近幾年都有一個珠算團體派人到我校教授學生珠心算,有幾個問題想請教:
1.作為珠心算老師要什麼資格?因為我覺得他們教得不太好
2.學珠算是否要學會"加減乘除"四則計算才算學懂呢?我本人覺得計乘除數還是用乘數表好些

原文章由 abacausteacher 於 07-9-18 19:42 硐表
有一點你說的很正確,"學珠心算不是為了計加減乘除"學珠算主要是幫助小朋友建立"腦影像"

原文章由 abacausteacher 於 07-8-13 10:48 硐表
各位家長:

本人有十年教珠心算經驗,期間亦有接觸過公文數,學林數和奧數,本人跟隨的珠心算老師更有約二十年教珠心算之經驗.由於看見最近各家長對珠心算都有相當的好奇和疑問,故特此開此話題給予各家長發問,希望能加 ...

Dear Abacausteacher
看到你為我們這班家長解答難題真的很高興,我的兒子K3時由學校揀選出來學珠心算,是聯校比賽,可幸,最後亦為學校增光,珠算及心算都取大獎,但是學校教授的口訣是(定加及定減口訣)淨學加減數,
佰位可算4-5筆(eg.299+798-597+473=),現在升小一不知如何再學請指教我,出面的教授不知會否令兒子混亂呢?

首先想請問他計算百位數心算的速度如何?(例如在幾多秒內可完成百位數加減5次)另外可否解釋何謂"定加及定減口訣"?

原文章由 lulupopo 於 07-9-19 11:53 硐表

Dear Abacausteacher
看到你為我們這班家長解答難題真的很高興,我的兒子K3時由學校揀選出來學珠心算,是聯校比賽,可幸,最後亦為學校增光,珠算及心算都取大獎,但是學校教授的口訣是(定加及定減口訣)淨學加減數,
佰位 ...

abacusteacher, 你好. 我囡囡學左珠算1年. 依家學緊簡單除數, 我亦唔知再比唔比佢學落去, 因為我覺得再學作用唔大. 其實我要求好簡單, 只要應付到學校maths(加減x除就ok), 可否比d意見我呢?

1.如果依你所講,他心算的速度已經相當不錯.如真的有興趣學下去.可嘗試做一些看算的訓練

原文章由 abacausteacher 於 07-9-19 12:01 硐表
首先想請問他計算百位數心算的速度如何?(例如在幾多秒內可完成百位數加減5次)另外可否解釋何謂"定加及定減口訣"?

1.首先,我想了解他現在的心算能力如何??因為如果加減數的形象心算的基礎未打的穩便學乘除數的話,是會有一個負面的效果.

2.關於奧數,其實只是將簡單的數學複習化,可能家長會覺的小朋友可以計到這麼複習的數而高興,但計奧數的技巧亦只不過是要記很多公式,再因應不同類型的數而用不同的公式解決.對學生的思考不會有太大的幫助.除非他日後想做數學家,否則.奧數的實用性是非常小的

原文章由 Kittymummy 於 07-9-19 12:39 硐表
abacusteacher, 你好. 我囡囡學左珠算1年. 依家學緊簡單除數, 我亦唔知再比唔比佢學落去, 因為我覺得再學作用唔大. 其實我要求好簡單, 只要應付到學校maths(加減x除就ok), 可否比d意見我呢? ...

醒目開學勳章

原文章由 abacausteacher 於 07-9-13 00:16 硐表
Please check your e-mail

我囝囝4歲, 想開始幫佢搵學珠心算, 請把資料發到以下電郵, 謝.

[email protected]

由於珠算主要是訓練腦形象的轉換,所以我認為學乘除的意意不大

原文章由 missannlee 於 07-9-19 11:44 硐表
我是一個小學教師,近幾年都有一個珠算團體派人到我校教授學生珠心算,有幾個問題想請教:
2.學珠算是否要學會"加減乘除"四則計算才算學懂呢?我本人覺得計乘除數 ...

原文章由 abacausteacher 於 07-9-19 16:02 硐表
1.如果依你所講,他心算的速度已經相當不錯.如真的有興趣學下去.可嘗試做一些看算的訓練

什麼叫(看算),請給我章程,
E-Mail ([[email protected]),Thank][email protected]),Thank[/email] You

心算可以分兩種,一是聽算--即是聽別人讀題目而計答案,二是看算--即是自己望題目而計答案.

原文章由 lulupopo 於 07-9-20 13:43 硐表

什麼叫(看算),請給我章程,
E-Mail ([email protected]),Thank You

在香港,要成為一個珠心算導師不需要任何資格...所以各家長
選擇時要小心點
原文章由 missannlee 於 07-9-19 11:44 硐表
2.學珠算是否要學會"加減乘除"四則計算才算學懂呢?我本人覺得計乘除數 ...

醒目開學勳章

各位,

油麻地是否有珠心算學 ? 在那裡呢 ? 如有, 可否pm資料給我, tks.

資優兒童都學珠心算

大家有無睇星期日檔案?o個個資優生都有學珠心算,我知佢仲係
o係"胡成珠算"度學tim~~因為我o個仔o個陣同佢一班.諗番起o個陣一大班人一起學,氣紛好好多.我現在見到有d人o係第二度學,得小貓三四隻,一d氣紛都無,試問又點會學得好呀....

在youtube找到關於珠算的短片

1. 

http://www.youtube.com/watch?v=g0KkQb0zxIU

2.http://www.youtube.com/watch?v=KOA7Gc0HakU

3.http://www.youtube.com/watch?v=JqN_kx9ANJU

原文章由 sindyfong 於 07-9-24 02:58 硐表
大家有無睇星期日檔案?o個個資優生都有學珠心算,我知佢仲係
o係"胡成珠算"度學tim~~因為我o個仔o個陣同佢一班.諗番起o個陣一大班人一起學,氣紛好好多.我現在見到有d人o係第二度學,得小貓三四隻,一d氣紛都無,試問又點會學得好呀.... ...

[ 本文章最後由 sindyfong 於 07-9-24 13:43 編輯 ]

abacusteacher:
其實你講咁耐: 最終都是賣廣告啫, 點解你地唔直接找BK.

唔好意思,我只是想辦一個座談會給各位家長,引起你的不滿,深感抱歉,現已即時把有關座談會的主題刪除.

原文章由 kkmother2000 於 07-9-24 19:34 硐表
abacusteacher:
其實你講咁耐: 最終都是賣廣告啫, 點解你地唔直接找BK.

My kid 學咗2年, 每星期1堂, '據報'完成10級, 啱啱開始學除數, 進步是否正常? '據報'學多1年將達8級.
我覺得學乘數還可, 反正要背乘數表, 但是除數..我都唔肯定應否繼續, pls advise. tks.

My kid 學咗2年, 每星期1堂, '據報'完成10級, 啱啱開始學除數, 進步是否正常? '據報'學多1年將達8級.
我覺得學乘數還可, 反正要背乘數表, 但是除數..我都唔肯定應否繼續, pls advise. tks.
‹ 上一主題|下一主題