用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 樂意解答任何有關珠心算的問題
樓主: abacausteacher
go

樂意解答任何有關珠心算的問題 [複製鏈接]

珠心算級數

abacusteacher:
那你會用什麼方法來評定你的學生珠心算學術水平? 家長該如何清楚知道( 如沒有級數)? 目標應去到那裏? 如學琴目標是8級, 那珠心算呢?
原文章由 abacausteacher 於 07-8-25 13:53 硐表
在香港,我敢斷言級數是沒有意義的

請問有無人知5珠和9珠的分別?

原文章由 save 於 07-9-3 17:05 硐表
請問有無人知5珠和9珠的分別?

http://www.abacusedu.org/page14a.html
http://www.nine-beads.com/

[ 本文章最後由 Bluecat 於 07-9-3 17:29 編輯 ]

就我學會所教的學生而言,如果學了9個月(即3期)心算的能力應該在6秒內做到十位數混合加減(有進退位,有湊數,補數)連續加減5次
為之合格,6-10秒為之慢.超過10秒為之不合格.
請注意:一般所謂有評級的珠心算機構他們所制定的所謂珠算能力只是"閉門造車",因為他們只是有些"校內"測試,而測試的內容是沒有要求小朋友用"心算"去完成測試
原文章由 fred媽媽 於 07-9-3 15:09 硐表
abacusteacher:
那你會用什麼方法來評定你的學生珠心算學術水平? 家長該如何清楚知道( 如沒有級數)? 目標應去到那裏? 如學琴目標是8級, 那珠心算呢?

台灣和日本不同,他們的評級都是有很大的透明度和認受性,我所指的是在香港,沒有一個,統一,公開,獨立的考評局去訂一個標準.因此在香港.珠算評級是沒有意義

原文章由 pmamylee 於 07-9-3 14:00 硐表
abacausteacher

如妳所言,若級數是沒有意義的,那麼一個正常的小朋友學珠心算應該學幾耐?
有些人說2年就不需要再學,是否正確?
但眼見一些朋友的子女由小學至中學,及一些台灣的中學生,仍然在學珠心算,如果沒有級數之 ...

在我教的學會.一年便可學完了.

原文章由 pmamylee 於 07-9-3 14:00 硐表

如妳所言,若級數是沒有意義的,那麼一個正常的小朋友學珠心算應該學幾耐?
有些人說2年就不需要再學,是否正確?
但眼見一些朋友的子女由小學至中學,及一些台灣的中學生,仍然在學珠心算,如果沒有級數之 ...

原文章由 abacausteacher 於 07-9-3 19:49 硐表
在我教的學會.一年便可學完了.

請問一年便學完是什麼意思???學到什麼加減乘除?幾位數?
你說沒有級別分,但公開試果D8級ah,6級ah,3級程度又是什麼?
我囝囝之前學那間(因覺得唔好 交了8堂$上也沒有再去上)
佢話有3個K3小朋友學了一年便到一級程度貼晒出來???
真係唔知點去揀好的珠心算班!

Please Pm your center information for me!Thanks!!

Hello@! 146 + 17 = ?? 如果唔用算盤, 禁台點樣運用手指呢?右手用個位, 左手是否要3 隻手指啊!

Bluecat,

唔該晒  咁啱我就係報咗第一條link 果間的珠心數, 15/9 返第一堂, 希望ok 啦!

仲有你之前果間有咩唔好吖? 希望唔係同一中心啦.....
原文章由 Bluecat 於 07-9-3 17:25 硐表

http://www.abacusedu.org/page14a.html
http://www.nine-beads.com/

[ 本文章最後由 save 於 07-9-4 14:17 編輯 ]

....第一,第二間都不太好....

原文章由 save 於 07-9-4 14:15 硐表
Bluecat,

唔該晒  咁啱我就係報咗第一條link 果間的珠心數, 15/9 返第一堂, 希望ok 啦!

可唔可以講吓點解呀? 我仲交咗8堂錢tim....我見個老師話係某名天主教小學教咗5年先報咋
原文章由 missannlee 於 07-9-4 14:31 硐表
....第一,第二間都不太好....

唔好意思,請問你是否想問撥 146+17呢條數既指法?

原文章由 Alexkong 於 07-9-4 08:46 硐表
Hello@! 146 + 17 = ?? 如果唔用算盤, 禁台點樣運用手指呢?右手用個位, 左手是否要3 隻手指啊!

是呀! 不知為何, 像8爪魚般.請指教

原文章由 abacausteacher 於 07-9-6 11:06 硐表
唔好意思,請問你是否想問撥 146+17呢條數既指法?

原文章由 save 於 07-9-4 14:15 硐表
Bluecat,

"節錄自我第一條問題"
以我小朋友(5yr) 為例~現學了11堂!
約第5堂佢未開始教五補加法但俾定張口訣叫我回家同囝囝背!第8堂佢上堂冇做過冇教過五補加法但叫囝囝返去做兩版!!
我囝囝識背但冇概念點用響條數度有D混淆!!!我要花D心機和時間諗辦法去令囝囝明!!!最後由我呢個門外漢教識佢!!!
上星期老師叫我回家同囝囝背十補加法,今日我就用自己的方法教他令他識背仲懂用響數度!!!

但我覺得佢老師教了佢D乜???個責任好似響晒我度咁!佢上堂就係做40-60條數倒交差!!初頭我冇同囝囝傾掂數夠膽成個鐘做10題數咋????我覺得同囝囝淐習or督促佢綀習係應該,但.....我唔知仲乜俾$$$人教???堂堂都話你個囝好叻,好醒,好快,心算好好,好快升級lah.....!  

她自稱or實際有超過20年教學經驗,到多間小學and幼兒園教珠算,連D珠算老師也是跟她學完出來教的!
我宜家未找到間好!其實想去胡成(口碑不錯)但擔心一班太多人孩子不專心而且Only Sat and Sun不太適合!

真煩惱!

不用急,如有其他珠心算的問題,歡迎一起討論

原文章由 Bluecat 於 07-9-6 22:07 硐表

"節錄自我第一條問題"
以我小朋友(5yr) 為例~現學了11堂!
約第5堂佢未開始教五補加法但俾定張口訣叫我回家同囝囝背!第8堂佢上堂冇做過冇教過五補加法但叫囝囝返去做兩版!!
我囝囝識背但冇概念點用響條數度有D混淆!! ...

首先,珠算撥珠只會用手指公和食指兩隻手指(左,右手都係),所以無論條數有幾複習,要用的都只有這4隻手指.
146+17呢條數,我相信撥146應該沒有困難.只有一點要注意,個位數一定用右手撥,十位數用左手撥.但如要撥百位,千位,萬位...側視乎個人習慣,如撥百位數時,你可用左手撥百位&十位,右手撥個位.or左手撥百位,,右手撥個位&十位.

146+17呢條數o係+17呢一步,我們先做+10,再做+7,146+10,可以用左手的食指,用湊數的口訣(+4=+5-1)便可完成.+7方面,我們又可用口訣(+7=-3進1(1即是十位數的十).便可以完成這條數.

希望可以幫到你,如果依然唔明白,可以再討論

原文章由 Alexkong 於 07-9-6 13:23 硐表
是呀! 不知為何, 像8爪魚般.請指教

可能abacausteacher睇漏眼so

再貼

你說沒有級別分,但公開試果D8級ah,6級ah,3級程度又是什麼?
我囝囝之前學那間(因覺得唔好 交了8堂$上也沒有再去上)
佢話有3個K3小朋友學了一年便到一級程度貼晒出來???
真係唔知點去揀好的珠心算班!

Please Pm your center information for me!Thanks!!

其實大約學完1期(3個月),撥珠的基本概念已經可以掌握.
公開試方面,由於現在真的沒有一個有認受性的評級,而且我所知,在香港最少有3個由不同團體自定的所謂"級別"所以不能評論,但有一點是可以肯定的--這些級別是沒有意義的.

原文章由 Bluecat 於 07-9-7 15:53 硐表
可能abacausteacher睇漏眼so

再貼

我囝囝之前學那間(因覺得唔好 交了 ...

原文章由 abacausteacher 於 07-9-10 01:37 硐表
其實大約學完1期(3個月),撥珠的基本概念已經可以掌握.
公開試方面,由於現在真的沒有一個有認受性的評級,而且我所知,在香港最少有3個由不同團體自定的所謂"級別"所以不能評論,但有一點是可以肯定的--這些級別是沒有意 ...

珠心算能力國際鑑定(網上虛擬練習)

國際珠心算能力鑑定-升級標準圖表(參閱模擬試題請按下列方格)

珠算程度學生年齡心算程度

段位  3段
1級12歲  2段
2級  段位
3級11歲  1級
4級  2級
5級10歲  3級
6級  4級
7級9歲  5級
8級8歲  6級
9級7歲  8級
10級6歲  9級
11級5歲  11級
12級4歲  12級

這些又是什麼呢???這個不是認可的升級標準ma??

[ 本文章最後由 Bluecat 於 07-9-10 18:48 編輯 ]

我囡囡4歲, 很想要有關課程資料, email: [email protected], thanks
‹ 上一主題|下一主題