用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 樂意解答任何有關珠心算的問題
樓主: abacausteacher
go

樂意解答任何有關珠心算的問題 [複製鏈接]

無錯,呢個係其中一個口訣.但是否需要背熟則是按各人教法而有分別.

原文章由 midcochow 於 07-8-25 14:41 硐表
abacausteacher

我仔仔學珠算都係o岩o岩學左2-3堂, 見老師每次都有派張紙比佢記住d 程式(我諗係程式, 什麼+3=+5-2), 其實依d 係咪一個口決o黎o架, 係咪一定要背熟佢先得呢?

...

原文章由 abacausteacher 於 07-8-25 13:53 硐表
在香港,我敢斷言級數是沒有意義的
我都認為係。老師也沒有為小朋友去考級數。另外也不用背口訣的。

學多久才可完全不用算盤?

原文章由 abacausteacher 於 07-8-25 15:47 硐表
無錯,呢個係其中一個口訣.但是否需要背熟則是按各人教法而有分別.

abacausteacher,
我仔由三月學到現在, 我發覺佢未能用影像算盤, 反而用自己心算比較快,如3+2=5 一看已知,究竟怎樣學習影像算盤,如3+2+5+8是否每個數字都要用口訣X算盤, 這樣比較亂! 請指教!

珠心算對小學數學影響有幾大?

原文章由 Leechi 於 07-8-27 10:43 硐表

我仔由三月學到現在, 我發覺佢未能用影像算盤, 反而用自己心算比較快,如3+2=5 一看已知,究竟怎樣學習影像算盤,如3+2+5+8是否每個數字都要用口訣X算盤, 這樣比較亂! 請指教! ...

一般小學有無要求速算比賽?如果冇學果d同學是否比較差?

我是一個小學老師,眼見現在在我學校協辦珠算的團體,深感失望.
所以我覺得有無比賽是沒有分別.

原文章由 Leechi 於 07-8-27 20:16 硐表

一般小學有無要求速算比賽?如果冇學果d同學是否比較差?

3+2+5+8這條計數運用了兩種口訣
1. 3+2用了湊數概念的口訣(e.g.+2=+5-3)
2. 5+5用了補數概念的口訣
而計加減數最主要就是用這兩種口訣

原文章由 Leechi 於 07-8-27 10:43 硐表

我仔由三月學到現在, 我發覺佢未能用影像算盤, 反而用自己心算比較快,如3+2=5 一看已知,究竟怎樣學習影像算盤,如3+2+5+8是否每個數字都要用口訣X算盤, 這樣比較亂! 請指教! ...

我想問下,我女女學左珠心算都13堂,而家先教+2=+5-3,係咪慢左D呢, 我見我女女上一堂先做17題數,好似好敷衍咁:tongue: ...仲有呀,那裡課室有個小玻璃窗,家長可望入去,我最近2堂望入去,眼見仲有10分鐘先下課,WHY我女女同一兩個同學會已經執好書包等下課 ,我見我女坐係到發夢 發左10分鐘,唉..我真的失望,都唔知點算呀,,仲7堂呀,,等我仲個個星期日由去尖沙咀........

進度的確是十分慢,長此下去,可能會令你的女女對數學有負面影響,請三思.

原文章由 katrinaau2002 於 07-8-29 15:43 硐表
我想問下,我女女學左珠心算都13堂,而家先教+2=+5-3,係咪慢左D呢, 我見我女女上一堂先做17題數,好似好敷衍咁:tongue: ...仲有呀,那裡課室有個小玻璃窗,家長可望入去,我最近2堂望入去,眼見仲有10分鐘先下課,WHY我女 ...

樂意解答任何有關珠心算的問題

原文章由 abacausteacher 於 07-8-13 10:48 硐表
各位家長:

本人有十年教珠心算經驗,期間亦有接觸過公文數,學林數和奧數,本人跟隨的珠心算老師更有約二十年教珠心算之經驗.由於看見最近各家長對珠心算都有相當的好奇和疑問,故特此開此話題給予各家長發問,希望能加 ...

請問abacausteacher有否教授幼兒珠心算?如有課程資料,請電郵[email protected] 謝謝!

請問你的小朋友今年幾多歲?

原文章由 gill 於 07-8-30 16:59 硐表

請問abacausteacher有否教授幼兒珠心算?如有課程資料,請電郵[email protected] 謝謝!

還有,如果一堂只做17題數是不可接受

原文章由 katrinaau2002 於 07-8-29 15:43 硐表
我想問下,我女女學左珠心算都13堂,而家先教+2=+5-3,係咪慢左D呢, 我見我女女上一堂先做17題數,好似好敷衍咁:tongue: ...仲有呀,那裡課室有個小玻璃窗,家長可望入去,我最近2堂望入去,眼見仲有10分鐘先下課,WHY我女 ...

我都想要,請電郵[email protected] 謝謝!

原文章由 gill 於 07-8-30 16:59 硐表

我都想要課程資料

請電郵給我[email protected]

Pls check your e-mail
原文章由 ericbobo 於 07-9-2 16:21 硐表
請電郵給我[email protected]

pls check your e-mail

原文章由 littlekenniskk 於 07-8-31 18:07 硐表
我都想要,請電郵[email protected] 謝謝!

原文章由 abacausteacher 於 07-8-13 19:31 硐表
其實珠心算都可以列為速算的一類.只不過珠心算是用算盤作為一個工具

算盤係上下各幾多粒珠?係咪即九珠?
:pint:嬡之星球 :-D 我嬡G女02年9月13日-2:44pm出世, 重3.7kgs; 10個月就識行啦!!!! 4歲啦! 返學好開心呀 ! 媽咪爹o地好錫我嫁! 多謝媽咪爹o地! 大頭相為近日小囡大作

九珠算盤是沒有分上下珠的,九珠算盤一行便有9粒珠,每粒代表"1"
而現在一般"珠心算"用的算盤是上面有一粒,下面有四粒.上面o個粒代表"5",下面每粒各代表"1"

原文章由 christyltl888 於 07-9-3 00:28 硐表

算盤係上下各幾多粒珠?係咪即九珠?

abacausteacher

如妳所言,若級數是沒有意義的,那麼一個正常的小朋友學珠心算應該學幾耐?
有些人說2年就不需要再學,是否正確?
但眼見一些朋友的子女由小學至中學,及一些台灣的中學生,仍然在學珠心算,如果沒有級數之分,那麼他們為什麼學那麼久,難道有什麼奧秘的地方?

原文章由 abacausteacher 於 07-8-25 13:53 硐表
在香港,我敢斷言級數是沒有意義的
‹ 上一主題|下一主題