用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 樂意解答任何有關珠心算的問題
go

樂意解答任何有關珠心算的問題 [複製鏈接]

各位家長:

本人有十年教珠心算經驗,期間亦有接觸過公文數,學林數和奧數,本人跟隨的珠心算老師更有約二十年教珠心算之經驗.由於看見最近各家長對珠心算都有相當的好奇和疑問,故特此開此話題給予各家長發問,希望能加深藉各家長對珠心算的認識.
   0    0    0    0

請問珠心算和速算有什麼分別?

Would you please advise which one is really suitable for primary 1 student?

Thanks

其實珠心算都可以列為速算的一類.只不過珠心算是用算盤作為一個工具

原文章由 choychoy 於 07-8-13 12:18 發表
請問珠心算和速算有什麼分別?

一年級的學生已經適合學珠心算,公文數,奧計數或學林數了.我現在正教導一個4歲零一個月的小朋友珠心算,只是學了5堂,他已經可以計算個位數加,減和進,退位的心算.所以你不必擔心他會否應付不來.最重要的是你想你的小朋友最後得到什麼

原文章由 heiheihoney 於 07-8-13 12:39 發表
Would you please advise which one is really suitable for primary 1 student?

Thanks

真的很感激你在此解答問題!!我實在有很多疑問~

1.中國/台灣/日本珠算有乜分別???
2.是否一定要先珠算後心算呢???
3.心算是否珠算影像呢??
4.胡成是否另一類速算呢??
5.級數是如何分呢??囝囝老師話最低14-最高1
6.其實珠心算老師會教小朋友什麼?

以我小朋友(5yr) 為例~現學了11堂!
最初交費買算盤老師叫我返屋企同佢認下珠,OK我小朋友不用數一望就知!!!不用點教!!冇乜問題!!
約第5堂佢未開始教五補加法但俾定張口訣叫我回家同囝囝背!第8堂佢上堂冇做過冇教過五補加法但叫囝囝返去做兩版!!
我囝囝識背但冇概念點用響條數度!!!我要花心機和時間諗辦法去令囝囝明!!!最後由我呢個門外漢教識佢!!!
上星期老師叫我回家同囝囝背十補加法,今日我就用自己的方法教他令他識背仲懂用響數度!!!一男一女加埋十先可以拍拖1同9,2同8如此類推!!!又畫晒公仔開心到佢 !
但我覺得佢老師教了佢D乜???個責任好似響晒我度咁!佢上堂就係做40-60條數倒交差!!初頭我冇同囝囝傾掂數夠膽成個鐘做10題數咋????我覺得同囝囝淐習or督促佢綀習係應該,但.....我唔知仲乜俾$$$人賺???堂堂都話你個囝好叻,好醒,好快,心算好好,好快升級lah.....!

發現囝囝心算都OK~如1+8+6佢唔駛點諗即刻答到around 10mins做60題!直式兩位數加減佢都識計!

所以做珠算時佢一睇便知答案但我都一定要佢撥珠,但佢話我聽上堂老師都俾佢用心箅唔撥珠wor!!! 得咩???

我的小朋友4.5yrs old, 這個暑假我給他幫報了工聯會的珠心算, 但返了一兩堂佢都似乎唔多明白, 於是再比佢返多兩堂, 但都無咩得著, 於是我就放棄再比佢返, 佢今年先升k2, 仲未學加減數, 唔知有無關係呢??
http://www.imagestation.com/album/?id=4288361839">

Thanks!!河馬媽媽的回應但abacausteacher 麻煩你解答下我!!!

無問題,待我明天請教我的老師後詳細答你

原文章由 Bluecat 於 07-8-19 00:11 發表
Thanks!!河馬媽媽的回應但abacausteacher 麻煩你解答下我!!!

小兒現正學珠心算, 本人有一疑問, 如將來亻也完成整個課程後, 再過一段時間, 他還能言己得口訣並目堯得運用 (心算) 0馬??

其實大家都係用算盤為工具,所以分別不大,只係口訣和訓練的方法有所不同.
是.

胡成珠算亦是用珠心算的方法去加強運算的速度.(但學珠算的目的其實不應單是為了加強運算的速度)
我的個人意見,在香港的珠心算的級數是完全沒有意義的,只是一些機構為了配合家長的需求而自訂的一套毫無認受性的東西

原文章由 Bluecat 於 07-8-17 03:24 硐表
真的很感激你在此解答問題!!我實在有很多疑問~

6.其 ...

我的仔仔已經跟了胡成老師5年多了。我並不覺得胡老師的珠算教學法是“另類”,反而老師的方法令小朋友走少很多“旺路”。因為學習時間上不能配合的原故,我的囡囡並未有跟老師學習珠算,但老師竟鼓勵我去自己(和哥哥)去教她,仲back up 埋我,目的都是希望有更多小朋友能夠學到真正的珠心算。我覺得老師教學的熱誠是我最欣賞的。

[ 本文章最後由 easykids 於 07-8-25 00:10 編輯 ]

同意

原文章由 easykids 於 07-8-24 17:17 硐表
我的仔仔已經跟了胡成老師5年多了。我並不覺得胡老師的珠算教學法是“另類”,反而老師的方法令小朋友走少很多“旺路”。因為學習時間上不能配合的原故,我的囡囡並未有跟老師學習珠算,但老師竟鼓勵我去自己(和哥哥)去 ...

abacausteacher
真的很感激你的解答!!
那麼是如何分級數去讓孩子進階???Thanks!!
easykids
請問胡老師頭1年3個月的課程包含什麼???
因我想報10月課程!Thanks!!

原文章由 Bluecat 於 07-8-24 23:33 硐表
真的很感激你的解答!!
easykids

其實我建議你自己打電話去問老師,因為老師除了可以解答到你的問題外,可能仲曾安排測試一下小朋友的level.加上我個仔仔已完成了珠算課程很久(現在入了精英班、應用題班、中文班),所以太詳細的,恕我不敢答。

在香港,我敢斷言級數是沒有意義的

原文章由 Bluecat 於 07-8-24 23:33 硐表
真的很感激你的解答!!
easykids

我仔仔學珠算都係o岩o岩學左2-3堂, 見老師每次都有派張紙比佢記住d 程式(我諗係程式, 什麼+3=+5-2), 其實依d 係咪一個口決o黎o架, 係咪一定要背熟佢先得呢?

原文章由 abacausteacher 於 07-8-25 13:53 硐表
在香港,我敢斷言級數是沒有意義的
‹ 上一主題|下一主題