用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 住屯門(08/09小一選校)唔知選市區...留番屯門好???? ...
go

住屯門(08/09小一選校)唔知選市區...留番屯門好???? [複製鏈接]

我個仔仔今年升K3,想找間好的小學,因為我係在職媽媽,好少接觸到其他家長,問朋友個個都話屯門"邊有好小學,那麼多新移民,又學習水平比市區小學低....."(在此聲名本人對中國同胞無其視)怎麼辦????
   0    0    0    0

原文章由 nokyin425 於 07-8-12 18:47 發表
我個仔仔今年升K3,想找間好的小學,因為我係在職媽媽,好少接觸到其他家長,問朋友個個都話屯門"邊有好小學,那麼多新移民,又學習水平比市區小學低....."(在此聲名本人對中國同胞無其視)怎麼辦????

屯門都有好多好小學
如:保良局梁周順琴,保良局方王錦全,鄭任安,何日東

原文章由 nokyin425 於 07-8-12 18:47 發表

STFA Leung Kau Kui College is an excellent secondary school.  Maybe a portion of STFA primary students can join.

我亦有同樣的問題, 請大家給予意見

我搬來屯門只有2年, 囡囡會在保良局的幼稚園讀k1, 但最近聽同事說原來Daddy以前就讀的小學不錯, 而且可以加分, 學校位於九龍城41網, 有祖父母的地址報, 但住屯門在九龍城返學實在太遠, 咁應該留在屯門派位, 還是搬出九龍好呢?

之前搬來屯門時BB只有幾個月大, 未有想到小學校網問題, 對屯門區的小學又唔認識, 請問70網有什麼好學校? 請教各位意見

[ 本文章最後由 sophyma 於 07-8-15 20:36 編輯 ]

原文章由 sophyma 於 07-8-15 20:27 發表

我搬來屯門只有2年, 囡囡會在保良局的幼稚園讀k1, 但最近聽同事說原來Daddy以前就讀的小學不錯, 而且可以加分, 學校位於九龍城41網, 有祖父母的地址報, 但住屯門 ...

Hi sophyma,

Sorry, I can't type chinese at home.

I've the same problem before.  So I moved from Tin Shui Wai to Kennedy Town.

I suggest that you should either move to other district or select primary in Tuen Mun.  Transportation should not excess 1.5 hours per day for primary.  Otherwise, your child will be exhausted.

STFA Leung Kau Kui College located at On Ting Estate and it is an excellent secondary school.  Maybe some STFA primary student can join it after graduated.

原文章由 sophyma 於 07-8-15 20:27 發表

我搬來屯門只有2年, 囡囡會在保良局的幼稚園讀k1, 但最近聽同事說原來Daddy以前就讀的小學不錯, 而且可以加分, 學校位於九龍城41網, 有祖父母的地址報, 但住屯門 ...

如果你囡囡報返daddy以前的小學, 咁就會有20分, 但係41網熱門的學校, 15分一定陪跑, 20分都機會唔大,因為除非你所報ga學校無宗教信仰, 否則好多人都有20分

所以41網要起碼25分先至大機會入到, 所以如果你地無宗教ga5分, 其實第一輪入到的機會都唔算好大, 因為好多人都會為多5分而領洗

但係如果你有得報41網地址,而你又可以攪得掂佢返學接送ga安排, 咁梗係博一博啦, 第一輪唔得都仲有第二輪嘛

至於返學, 我有個朋友, 佢小朋友返又一村, 佢每日帶小朋友搭西鐵出南昌,在南昌站有校車直接到學校, 咁可以慳時間過由屯門搭校車返學

謝謝妳們給予意見
其實daddy以前的小學在41網中只是2綫小學, 非大熱的名校, 個名係華德學校.
我同事的姪女上年在15分下亦收, 但聽她說同校有其他小朋友考就好多沒有收, 咁其實第一輪除計分外, 是否會面試睇表現呢?

現在都會慢慢search屯門小學的資料作比較, 我當然唔想囡囡長途拔涉地返學, 一係在屯門派位, 但唔知派到間咩學校, 有D風險.
一係索性考daddy以前的小學, 學校在2009年會搬新校舍, 亦是吸引之處, 咁到時就搬回九龍住.

請問第一輪如誇區考華德,考到我先決定搬屋, 如第一輪考唔到華德, 第二輪留在屯門派位, 咁就唔搬, 這樣是否可行?

我其實好鍾意現在的居住環境, 當然經濟又係一個因素La... 只怪自己2年前未有考慮長遠讀書的問題, 諗住度度都有好學校Ka La, 唔知原來要咁計分, 驚唔夠人爭:( 派咗間唔好嘅累咗個囡呀 :(

Sorry, 咁多問題 因為如果真係要搬屋, 就要預早Plan定了

[ 本文章最後由 sophyma 於 07-8-18 01:23 編輯 ]

原文章由 sophyma 於 07-8-18 01:14 發表
謝謝妳們給予意見
其實daddy以前的小學在41網中只是2綫小學, 非大熱的名校, 個名係華德學校.
我同事的姪女上年在15分下亦收, 但聽她說同校有其他小朋友考就好多沒有收, 咁其實第一輪除計分外, ...

如果只係二綫, 咁不如留返在屯門啦, 如果你想報返華德, 咁第一輪照報屯門地址, 用daddy係畢業生(20分)嚟報, 因為第一輪只係計分, 唔計居住地區, 如果第一輪唔得咪可以留返係屯門等派位

其實70網都好多好學校, 保良ga小學都5/6間, 仲有青松, 屯官都好多人揀, 你囡囡起碼都要過一兩年先選校, 慢慢再了解下先再決定都唔遲

原文章由 健朗媽咪 於 07-8-18 08:09 發表

如果只係二綫, 咁不如留返在屯門啦, 如果你想報返華德, 咁第一輪照報屯門地址, 用daddy係畢業生(20分)嚟報, 因為第一輪只係計分, 唔計居住地區, 如果第一輪唔得咪可以留返係屯門等派位

其 ...

謝謝妳的寶貴意見

其實都考慮到升中派位, 名氣 & 成績當然唔能夠跟一綫的喇沙, 拔萃, 嘉諾撒等相比, 但因華德同樣位於名校網, 故中學派位都唔錯.
而且因為係天主教學校, 所以校風良好, 讀書氣氛濃, 老師有愛心,
我最鍾意係呢點Law.:)
而在屯門區入到好中學的競爭相對好似較大. 如讀保良局小學, 在屯門上下午+直資共7所, 中學就只有2間, 都好難爭到wor, 我同事個囝讀保莊上, 只係派到邱子田, 聽佢講係Band 2中學.

而且小學在沒有分+的情況下派位有D風險, 連入唔入到保良的小學都唔敢包 , 現會在這一兩年先了解屯門的學校, 再作決定,
請問志豪小學如何? 在BK網沒有媽咪談論, 與保莊上比較, 哪間較好呢?

[ 本文章最後由 sophyma 於 07-8-18 19:04 編輯 ]

原文章由 sophyma 於 07-8-18 19:02 發表

謝謝妳的寶貴意見

其實都考慮到升中派位, 名氣 & 成績當然唔能夠跟一綫的喇沙, 拔萃, 嘉諾撒等相比, 但因華德同樣位於名校網, 故中學派位都唔錯.
而且因為係天主教學校, 所以校風良好 ...

其實除咗保良兩間英中, 屯門都仲有好多其唔錯ga英中,梁球琚, 陳瑞芝, 兩間官中, 劉金龍, 遲d馬可賓同田家炳都會轉做英中, 返而九龍英中學額咪爭得仲厲害,又取消咗跨區ga英中學額

我亞仔今年升小一, 呢兩年出生率係咁跌, 亞仔今年都好多同學第一輪就得咗, 參加統一派位ga人都少咗, 變咗好多同學就算第一輪唔得, 派位都派得到第一志願, 所以你都唔駛咁担心, 因為跟住兩年先至係出生率最低ga兩年, 要派到心水都唔難ga

仲有大把時間, 慢慢了解下先決定, 到咗k2都好多學校的參觀到體驗活動, 到時抽d時間參加下law

原文章由 健朗媽咪 於 07-8-18 20:56 發表

其實除咗保良兩間英中, 屯門都仲有好多其唔錯ga英中,梁球琚, 陳瑞芝, 兩間官中, 劉金龍, 遲d馬可賓同田家炳都會轉做英中, 返而九龍英中學額咪爭得仲厲害,又取消咗跨區ga英中學額

我亞仔今 ...

妳好犀利, 資料好詳盡 我真係唔識屯門D學校, 莫講中學, 我睇過網上的小學概覽, 睇完D學校地址都唔知喺邊

在屋企步行都到嘅有1.保莊, 2.台山商會  3.佛教劉天生, 如果唔係呢3間, 咁其他應該都要搭校車 , 我想選在家不遠而校風好的學校, 最好唔好有太大壓力. (要求頗多 )
有D都近嘅有 4.青山天主教, 5. 蒙恩 就唔係70網, 而我都唔知邊間好?
見妳在屯門區媽媽會的post, 妳囝囝入到屯官小, 呢間我屋企去搭3個輕鐵站就到, 但驚好難入:(
請問妳70校網的小學有什麽其他選擇 ?

妳所講嘅馬可賓在我屋企樓下, 呢間係Band幾? 我只知D夏季女生校服唔靚咋

我會於這2年慢慢search定D小學 & 中學資料, 有排向妳請教
唔該晒

原文章由 sophyma 於 07-8-19 16:57 發表

妳好犀利, 資料好詳盡 我真係唔識屯門D學校, 莫講中學, 我睇過網上的小學概覽, 睇完D學校地址都唔知喺邊

在屋企步行都到嘅有1.保莊, 2.台山商會  3.佛教劉天生, 如果唔係呢3間, ...

如果大興村嗰三間, 保莊最好(我都係喺大興邨長大ga )

馬可賓應該係band1, 不過而家都仲係中中

其實如果近近地, 又係70區, 青松都幾好ga, 由你家出發, 行都行到去, 返而搭輕鐵會仲耐, 屯官都好近, 壓力又無咁大, 派位又好, 不過有d媽咪就會嫌唔夠保良青松嗰d小學咁深

其實我都同亞仔轉咗校la, 我同亞仔轉咗去兆霖, 因為近我家多d, 同埋我覺得呢間學校對小朋友好好, 又係基督教學校同小班教學, 我家係主要講廣東話, 亞仔好怕講英文或普通話, 驚講錯會比人笑, 所以我同佢轉呢間希望佢可以大胆d講law, 不過轉校前都爭紥咗好耐

原文章由 健朗媽咪 於 07-8-19 17:14 發表
其實如果近近地, 又係70區, 青松都幾好ga, 由你家出發, 行都行到去, 返而搭輕鐵會仲耐, 屯官都好近, 壓力又無咁大, 派位又好, 不過有d媽咪就會嫌唔夠保良青松嗰d小學咁深
其實我都同亞仔轉咗校la, 我同亞仔轉咗去兆霖, 因為近我家多d,

吓, 乜轉咗校咩? 我都覺得近D好, 始終都仲係細路仔.

早2wks, 我有個客係在劉金龍教upper form理科, 佢都話D學生多數小學係讀青松.
睇資料青松的地址在山景, 其實山景喺邊我都唔知 我諗我要環繞屯門一周先得 , 聽人講青松D數好勁 & 好深, 如果太大壓力就唔好啦, 我個係細囡, 驚佢 &我自己都跟唔上(我從小到大Maths都唔及格 , 如遺傳到俾個囡就弊 )

原文章由 sophyma 於 07-8-19 18:45 發表

吓, 乜轉咗校咩? 我都覺得近D好, 始終都仲係細路仔.

早2wks, 我有個客係在劉金龍教upper form理科, 佢都話D學生多數小學係讀青松.
睇資料青松的地址在山景, 其實山景喺邊我都唔知 我 ...

山景咪喺大興邨隔離,你沿住石排路(即係大興花園出面條直路)直行, 行到尾就係山景邨,  我啱啱結婚時都係住山景, 我嗰時都會間唔中同老公行過市中心, 如果卓爾居行過山景邨, 我諗行15分鐘咁上下

如果搭輕鐵, 在銀圍上車, 搭610, 搭4個站就去到鳴琴, 青松小學就喺輕鐵站側邊

[ 本文章最後由 健朗媽咪 於 07-8-19 19:34 編輯 ]

原文章由 健朗媽咪 於 07-8-19 19:31 發表

山景咪喺大興邨隔離,你沿住石排路(即係大興花園出面條直路)直行, 行到尾就係山景邨,  我啱啱結婚時都係住山景, 我嗰時都會間唔中同老公行過市中心, 如果卓爾居行過山景 ...

咦, 咁都唔遠wor, 但唔知讀唔讀得嚟, 或者睇埋呢2年至知囡囡適合邊類形學校啦.
在小學雜談度, 有BK媽咪覆我華德的資料, 是很乎合我的要求, 現再要認識多D屯門區小學比較吓

今日我換了星島出的08/09小一天書, 書中提及增城兆霖派首3志願%有71.2%, 最多學生獲派1.陳瑞芝 2. 呂祥光 3. 東華3院辛亥年總理中學.

書中有D平時口中的band 1小學竟然沒有提供入讀band 1中學的% & 資料, 如梁周上, 保莊上, 何日東上下, 胡少渠上下 &
拔臣等都沒有提供

原文章由 sophyma 於 07-8-21 00:31 發表

咦, 咁都唔遠wor, 但唔知讀唔讀得嚟, 或者睇埋呢2年至知囡囡適合邊類形學校啦.
在小學雜談度, 有BK媽咪覆我華德的資料, 是很乎合我的要求, 現再要認識多D屯門區小學比較吓

今日我換了 ...

其實學校公報有幾多派首三志願都唔代表到d乜野, 因為學校會就返學生程度教家長填邊間會穩陣d, 所以要睇學校幾多派band1/2/3先知間學校成績好唔好, 學校唔公報又唔代表成績唔好, 所以呢d資料當參考下好la

唔知呢幾間學校0既情況係點呢?

我想問吓五邑鄒振猶,兆霖同仁濟羅陳楚思既校風, 功課量和水平如何, 如果三間來講, 邊間會好d呢

原文章由 行行媽咪 於 07-8-21 14:57 發表
我想問吓五邑鄒振猶,兆霖同仁濟羅陳楚思既校風, 功課量和水平如何, 如果三間來講, 邊間會好d呢

如果功課量, 你可以開學後上學校ga網址就會睇到平均有幾多功課,默書

校風你可以返放學時去學校門口視察

兆霖同羅陳都係小班教學

五邑而家都好谷成績, 所以都幾深

原文章由 健朗媽咪 於 07-8-21 20:24 發表

如果功課量, 你可以開學後上學校ga網址就會睇到平均有幾多功課,默書

校風你可以返放學時去學校門口視察

兆霖同羅陳都係小班教學

五邑而家都好谷成績, 所以都幾深

以上所講的學校我都唔認識

今日同阿妹傾開, 佢話梁周下好, 嘩, 一看地圖, 學校距離屋企好遠wor, 遲D仲可能搬去黃金海岸Tim
點解我覺得71網好似多D學校近我屋企咁ge

原文章由 sophyma 於 07-8-22 00:24 發表

以上所講的學校我都唔認識

今日同阿妹傾開, 佢話梁周下好, 嘩, 一看地圖, 學校距離屋企好遠wor, 遲D仲可能搬去黃金海岸Tim
點解我覺得71網好似多D學校近我屋企咁ge

因為屯門個校網用條河嚟分, 你住正喺河邊嘛, 邊界嚟, 所以咪好似近71區d學校多d
‹ 上一主題|下一主題