用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 亞囡可能有亞氏保加症
樓主: rc121
go

亞囡可能有亞氏保加症 [複製鏈接]

Hi sjmama

我剛剛帶了囡囡去蕊展見了心理學家, 經過一個半小時的會面傾談和測試,心理學家評估囡囡為患有『亞氏保加症』,是我們預料之內。但囡囡的情況較特別,她的『亞氏保加症』伴隨有『焦慮症』及『選擇性緘默症 - Selective Mutism』。

心理學家解釋,大部份患有『亞氏保加症』的兒童,都會有焦慮,而少部份的『亞氏保加症』兒童更會在焦慮的環境下抑制自己不說話。而這種抑壓自己不講話是他們不能自制的,他們很想說話,但辦不到。這就是我囡囡為什麼很喜歡學校和老師,但是在學校這兩個月來不肯說話,只用非語言的方式去表達的原因。

感恩的是心理學家認為囡囡的智商偏高,理解能力好,當她遇上困難的時候,她懂得運用她自己的一套邏輯去思考,又因她性格較溫和,願意遵守規則,所以減少了很多行為上的問題。而一般對此症狀不認識的人不會察覺到她有不妥的地方,以為只是較害羞而已。

由於香港政府現時沒有專為『亞氏保加症』的兒童而設的服務,教育學院的『蕊展計劃』成為我們唯一的幫助。

我們在聆聽心理學家的建議時,心裡很激動,很感謝天父!因為終於有一位在這方面有豐富經驗的專家清晰及肯定地告訴我們,囡囡有甚麼問題,不再用疑似自閉症傾向/可能是焦慮症/懷疑亞氏保加症等字眼。心理學家認同我們的觀察及教法是正確的,我們現在有方向了。

sjmama 請問就我囡囡現時的情況, 協康的個別幼兒導師訓練對她有幫助嗎?我們去見了一次, 導師坦言未訓練過有亞氏保加症的兒童, 更未聽過有 Selective Mutism.  我有一點兒擔心這訓練是否適切我囡囡的需要。

[ 本文章最後由 rc121 於 07-11-13 18:27 編輯 ]
『在人這是不能的,在神凡事都能。』  

rc121,

從好的方面看, 心理專家也認為:
"囡囡的智商偏高,理解能力好,當她遇上困難的時候,她懂得運用她自己的一套邏輯去思考,又因她性格較溫和,願意遵守規則,所以減少了很多行為上的問題。"

那麼"選擇性緘默"主要的因素是對社交上的恐懼/焦慮了.

協康的幼兒導師可能比較少接觸『亞氏保加症』, 我女兒剛去時, 她們也不懂得怎樣處理, 但是我們跟導師經常交換意見, 把我們所了解的跟她們談, 她們也樂意改善的. (不知你去哪個中心, 如果去沙田沙角村協康, 致少有一位導師會處理『亞氏保加症』孩子). 而且她們也有心理專家定期會給意見

原文章由 rc121 於 07-11-13 18:25 硐表
Hi sjmama

我剛剛帶了囡囡去蕊展見了心理學家, 經過一個半小時的會面傾談和測試,心理學家評估囡囡為患有『亞氏保加症』,是我們預料之內。但囡囡的情況較特別,她的『亞氏保加症』伴隨有『焦慮症』及『選擇性緘默症 - Se ...
但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

sensory integration

Sensory integration is the integration of our sensation. Usually the poor integration can cause children overreative/underreative to the sensations. It finally cause the behavioral or cognitive problems.

For example, if a children is too sensitive to touch, he may always avoid the sensation even the touching sense of a friend / mother. It severely affects the relationship with others and it affects the concentration, in turn, affects the memory and learning ability.

Sensory integration treatment is a treatment modality, usually conducted by occupational therapists, as it is orginally invented by an occupational therapist and their clinical practice in sensory approach. The objective is usually to correct the integrative system of sensations in the brain.

I hope it is helpful for you.

原文章由 rc121 於 07-8-14 01:04 硐表

christyts

謝謝你! 我會詳細參考你pm給我的資料
亞囡語言表達應算無問題, 1.5yrs講第一句句子是『玫瑰花好靚!』佢與很熟的小朋友(每個星期都見, 一起長大的教會朋友)會有交談, 會一起玩, 雖然不主動。但 ...

sjmama, rc121, hinhinmum,
能夠在呢度認識到大家真係要多謝天父 !
現在我的心情很忐忑, 冇方向. 唔知要點樣做/可以點做. 希望大家可以比d意見我, 支持下我...:cry:

我仔仔下個月就7歲, 而家小一, 今天送仔仔返學, 輔導主任話我知, 仔仔疑是 "亞氐保加症".

我在蕊展計劃的網站入面, 看過關於 asperger 的特徵, 發現大部份同仔仔的情況相似, 其中的"狹窄興趣", "認知", "社交" 以至大小肌肉協調均出現同樣情況. 唯仔仔的語言發展卻無問題.

輔導主任安慰我, 話我知, 學校而家都有幾個 asperger 學生, 而校方都有同出面的機構合作(我好亂, 唔記得邊間機構)幫緊呢d學生. 主任又話我知, 學校會同仔仔排期見教署的心理學家, 不過時間要幾耐佢都估計唔到, 佢話手上有6個讀障的小學生都未book 到期, 相信仔仔的期可能仲要更加耐. 主任話, 我可以check check 出面的機構(eg 協康會, 小童群益會, 聖雅各) 佢地都有asperger 的服務.

各位, 而家我除左失魂落魄, 仲好自責, 因為, 我一路都覺得仔仔係 "有d 野", 其中係仔仔的感統, 3歲時, 曾經去健康院問過姑娘, 見埋醫生, 結果係,佢地話仔仔只係唔夠信心而已. 家人方面, 每次講起, 都話係我過份敏感(因為仔仔好細個講野已經好叻, 某方面的自信心又爆棚...)叫我唔好多心... 就係咁, 錯過左最黃金的治療時間...

我而家可以點做至幫到仔仔呀 ??

rc121, 蕊展係未只係做評估, 有冇針對性課程/訓練比asperger 兒童 ??
sorry, 個心好亂.....

[ 本文章最後由 Rita 於 07-11-26 11:14 編輯 ]
Matthew 仔快11歲. 向小五的階段出發啦 !!!...[img]

Rita,
先不要急, 趕快去蕊展報名, 他們的訓練特別針對亞士保加症孩子的需要, 但要排隊.
也可約見他們的心理專家, 她會給你很有用的建議.

感統方面, 協康和痙攣協會都有自費的感統訓練, 痙攣協會的訓練很不錯.

你不用自責, 香港也是這一兩年才有比較多人認識亞士保加症.
而且你的孩子去了好學校, 老師們能察覺他的問題, 一定能幫助到孩子的.

原文章由 Rita 於 07-11-26 11:12 硐表
sjmama, rc121, hinhinmum,
能夠在呢度認識到大家真係要多謝天父 !
現在我的心情很忐忑, 冇方向. 唔知要點樣做/可以點做. 希望大家可以比d意見我, 支持下我...:cry:

我仔仔下個月就7歲, 而家小一, 今天送仔仔返學 ...

[ 本文章最後由 sjmama 於 07-11-26 12:52 編輯 ]

sjmama
真係好多謝你 !!! 心情今日好好多啦. 係asperger 又好, 唔係都好, 仔仔始終都係我最愛 !!!!
今日問過蕊展, 佢地冇評估做, 但仍可約見佢地位黎醫生, 請問是否 = 你說的果位心理專家 ??

陣間再打埋去協康同小童群益會, 希望天父會為我開出路.
我聽聞有一說法, 唔知係真唔係 : 如果你排緊政府同時又比小朋友出去接受私人機構訓練, 比政府知道左, 會cut 左你個位 ??!

而家只係起步, 日後仲有好多問題, 希望大家可以互相支持同鼓勵 !

原文章由 sjmama 於 07-11-26 11:56 硐表
Rita,
先不要急, 趕快去蕊展報名, 他們的訓練特別針對亞士保加症孩子的需要, 但要排隊.
也可約見他們的心理專家, 她會給你很有用的建議.

感統方面, 協康和痙攣協會都有自費的感統訓練, 痙攣協會的訓練很不錯.

你 ...
Matthew 仔快11歲. 向小五的階段出發啦 !!!...[img]

對呀, 孩子無論有什麼問題, 都是我們的寶貝!
我沒見過黎醫生, 應該是新加入的吧?但都是心理學專家, 約見他們對你和孩子會有幫助.
"如果你排緊政府同時又比小朋友出去接受私人機構訓練, 比政府知道左, 會cut 左你個位 ??!"
--我沒有聽過這樣, 以前我們排政府服務時, 政府醫生也勸我們先找私人機構訓練, 以免錯失孩子學習的黃金期.

另外請看PM.
原文章由 Rita 於 07-11-27 13:51 硐表
sjmama
真係好多謝你 !!! 心情今日好好多啦. 係asperger 又好, 唔係都好, 仔仔始終都係我最愛 !!!!
今日問過蕊展, 佢地冇評估做, 但仍可約見佢地位黎醫生, 請問是否 = 你說的果位心理專家 ??

陣間再打埋去協康同小 ...

[ 本文章最後由 sjmama 於 07-11-27 14:59 編輯 ]

Hi Rita,

我睇左你給DR. T的留言,  我諗你仔仔好大機會是Asperger.我兒比你仔大一歲, 他們有好多sympton 好似, e.g 喜歡巴士,記得多條巴士路線, 路線圖 - 簡直是翻版. 另外, 上課不專心, 有自己一套"道理", 固執….. 大肌肉不太協調….都係sympton.

我 suggest 你

先報蕊展 -因要排1,2年先有位, 但這個course 我敢說是全HK 最好的, 有系統和針對性, 而且9個月WEEKLY COURSE 之後又有MONTHLY的跟進班,前後有2年跟進.

找心理學專家正式評估, 一來學校和你自己都可有份文件參考,蕊展都要有份文件寫佢係Asperger 先 收.

去’遊戲輔導室’ 做感統, 你上網找’遊戲輔導室’ 就有,  X’mas有密集班, 你個仔只是小一,功課如不太忙,有時間做多D感統, 雖未必好有用,當做運動等佢手脚靈活D都好.

去 Public Library 借 本Social Skills Training for Children and Adolescents with Asperger Syndrome and Social-Communications Problems by Jed E Baker. 蕊展D notes 好多同佢一樣呀

有朋友介紹 ‘樂天教室’ 的社交and 感統 好好,打電 話問問有冇野啱玩

睇sjmama個blog , 會有得著呀

寫住咁多先,希望幫到你

wewangwang,
好多謝你 !!!!
你的意見好有用 !! 我會參考.
係呢, 咁你介唔介意分享下你仔仔的情形 ? 係幾時發現 ? 之後你點做 ? 而家仔仔係未進步左 ?? 好希望我地可以交流下, 互相支持下.
我今日打去小童群益會, 佢地都有評估服務, 最快都要排到08年3月先有期見心理學家.
原文章由 wewangwang 於 07-11-28 13:46 發表
Hi Rita,

我睇左你給DR. T的留言,  我諗你仔仔好大機會是Asperger.我兒比你仔大一歲, 他們有好多sympton 好似, e.g 喜歡巴士,記得多條巴士路線, 路線圖 - 簡直是翻版. 另外, 上課不專心, 有自己一套"道理", 固執… ...

[ 本文章最後由 Rita 於 07-11-29 11:39 編輯 ]

Dear wewangwang,
謝謝你的推介!
原文章由 wewangwang 於 07-11-28 13:46 發表
睇sjmama個blog , 會有得著呀

sjmama
我開始睇緊你個blog. 一段一段感人至深的經歷. 可以想像一個既溫柔又堅強的母親和父親, 每日都為了子女而努力. 兩位小寶貝好幸福, 因為他們有你倆.

原文章由 sjmama 於 07-11-29 15:21 發表
Dear wewangwang,
謝謝你的推介!

Rita

我仔3歲評為有自閉傾向,讀主流幼稚園,入早期訓練.5歲評估係High Functioning,但係D專家話小朋友大左High Functioning同Asperger就無乜分別.  

這些小朋友在一般大人眼中是正常,問題是和同輩相處有社交發展障礙,有溝通障礙,難明白別人說話背後的意思,抽象複雜的語言,有狹窄興趣,喜歡研究路線,交通工具,地圖,列車時間表等.話雖如此,under the spectrum 的小朋友又個個唔同款的.有D斯文,有D暴燥,有D乖,有D惡,有 D快,有D慢....但一般會較同輩幼稚.

我近一年才對Asperger有多些認識,我仔講野慢,之前做過ST.作用不大, 感統無大問題, 佢識遊水溜冰踏二輪單車彈琴,但做其他運動又有d笨手笨腳,幾論盡下,但我又無時間一週去2次做感統,做一次又無用.所以諗住同佢做d球類運動算了,暫時最有用係蕊展, 佢教D招式都用得的, 不過社交問題 越大越複雜, 什麽社交技巧訓練是治標, 只能改善Asperger的技巧,尤幸so far我仔無被同學排擠和欺凌,佢返學都開心. 我亦不會要求他好social交到好多朋友, 佢自己開心,順其自然便算.

我們2個仔可能好傾,有巴士嘛, 你個仔間學校幾好wor, 有training 有support service, 可否pm話我知係邊間呀

[ 本文章最後由 wewangwang 於 07-11-30 09:06 編輯 ]

我個仔都係,現在讀緊k2,同wewangwang
所講差不多,不過在舉手及寫字活動方面就差些,我都排了芯展,但是我在港島東區,到時去都幾遠,我想請問是否要每星期都去上堂那些小一入學適時班的,請問是否暑假時去,大約是那些時間,我想都要想下怎安排,因我現在都有安排感統的活動比阿仔,到時可能就要停下,可否告之你們參加過的時間安排,這樣我便可以作一個參考。
謝謝

[ 本文章最後由 lingchuling 於 07-11-30 09:54 編輯 ]

wewangwang,
好多謝你的分享.
我尋日去小童群益會book 左期做評估, 不過要等到08年的3月. 我唔係唔想早d同仔仔做, 尤其仔仔就來7歲, 愈早做, 愈早對症下葯. 出面的私人執業心理學專家, 收費昂貴, 我地真係負擔唔到.
請問, 我而家等候期間, 有d咩可以同仔仔做 ??

原文章由 wewangwang 於 07-11-30 00:16 發表
Rita

我仔3歲評為有自閉傾向,讀主流幼稚園,入早期訓練.5歲評估係High Functioning,但係D專家話小朋友大左High Functioning同Asperger就無乜分別.  

這些小朋友在一般大人眼中是正常,問題是和同輩相處有社交發 ...

蕊展給K3的活動(小一入學適時班)一般安排在星期三或四下午, 小一或以上的則在週末
原文章由 lingchuling 於 07-11-30 09:50 發表
我個仔都係,現在讀緊k2,同wewangwang
所講差不多,不過在舉手及寫字活動方面就差些,我都排了芯展,但是我在港島東區,到時去都幾遠,我想請問是否要每星期都去上堂那些小一入學適時班的,請問是否暑假時去,大約是那些時間,我想都要想 ...

Rita,
謝謝你!你的孩子也很幸福呀, 有你這麼愛他的媽媽!

其實Asperger的孩子最主要是社交問題, 你的孩子才上小一, 學校又能支援他, 你不用太緊張.

感統方面, 目前可以多帯他玩秋千, 如果可以, 買一個彈床放在家(反斗城有售, 200-300元), 讓他經常跳. 如果可以讓他學習一些需要四肢協調的運動, 如游泳, 也有幫助.
我的BLOG有兩篇文章關於感統可參考:
http://hk.myblog.yahoo.com/mama-tears/article?mid=46
http://hk.myblog.yahoo.com/mama-tears/article?mid=49

原文章由 Rita 於 07-11-29 21:04 發表
sjmama
我開始睇緊你個blog. 一段一段感人至深的經歷. 可以想像一個既溫柔又堅強的母親和父親, 每日都為了子女而努力. 兩位小寶貝好幸福, 因為他們有你倆.

...

wewangwang,

這應該是motor plannig(動作計劃)的問題,一般的孩子學會了一種運動, 就能融會貫通, 學其他的運動能得新應手;我們的孩子學一樣是一樣, 學新的運動就要"重頭"開始.
其實按你的孩子的年齡, 再加上他能遊水溜冰踏二輪單車彈琴已經很好了, 不一定要做感統, 學球類運動更好, 我有一個朋友的孩子因為愛上打乒乓球, 對他的社交也有幫助

原文章由 wewangwang 於 07-11-30 00:16 發表
佢識遊水溜冰踏二輪單車彈琴,但做其他運動又有d笨手笨腳,幾論盡下,但我又無時間一週去2次做感統,做一次又無用.所以諗住同佢做d球類運動算了,

Rita,

蕊展首次約見有心理學家會面傾談和測試, 佢地可以告訴你囝囝有甚麼問題,同俾意見你, 應該係免費的,約左未?

如果社交小組未有班, 不妨做多D感統, 可以安排入感統班就最好, 安排 唔到就如sjmama建議,帯他玩秋千, 跳小型彈床,學 游泳, 踏單車,溜冰,什至打功夫,打球類運動,都有幫助.

看看協康, 小童群益會及之前講過的‘樂天教室’有冇合適 的社交班可join .

你睇番之前我叫你睇個本書,裏面有好多social rule和social skill,你可以教住啊仔先,另多教佢認識和表達自己情緒和心情..

俾多個source你 – ‘救世軍復康服務’ , 打呢個電話28932537 or 25608123, join family member, $20一年,有好多小組,support service, 評估服務等,蕊展有同學仔更參加了到訓練.

我諗法同sjmama一樣,你的孩子才上小一, 學校又能支援他, 你不用太緊張.

lingchuling,

sjmama 已答你 ,蕊展的課程是10月至6月

sjmama,

其實一直內心掙扎不知應否和啊仔做感統,但冇時間,如做感統就要cut游水.但早期導師就話寧願游水, 但不做感統又有些內疚,  聽你咁講完我放心.有那樣球類他們較易上手, 乒乓球? 羽毛球?自己教定人教好些?

[ 本文章最後由 wewangwang 於 07-11-30 20:46 編輯 ]

我孩子的OT也說過如果沒有很顯著的感统問題(像你的孩子),其實大孩子學習游泳跑步球類都好.
學哪種球類運動主要看孩子的興趣,如果能找人教更好, 自己不會太累, 孩子有專業人士教, 不會學壞手勢(我們的孩子開頭很重要), 自己就可以跟他練習.

原文章由 wewangwang 於 07-11-30 20:38 發表
Sjmama,

其實一直內心掙扎不知應否和啊仔做感統,但冇時間,如做感統就要cut游水.但早期導師就話寧願游水, 但不做感統又有些內疚,  聽你咁講完我放心.有那樣球類他們較易上手, 乒乓球? 羽毛球?自己教定人教好些?

wewangwang,
仔仔學校已約教署的心理學家, 17號到校觀課, 到時會見埋我同仔仔.
另外, 我排左小童群益會08年3月做評估. 時間同蕊展的差不多, 因為小童群益會在灣仔, 近我. 所以冇考慮蕊展. 我以前曾經同仔仔join 過健腦操, 而家除左落公園跑下, 玩下拋/接球, 會同佢做番健腦操.

原文章由 wewangwang 於 07-11-30 20:38 發表
Rita,

蕊展首次約見有心理學家會面傾談和測試, 佢地可以告訴你囝囝有甚麼問題,同俾意見你, 應該係免費的,約左未?

如果社交小組未有班, 不妨做多D感統, 可以安排入感統班就最好, 安排 唔到就如sjmama建議,帯他玩秋千 ...
‹ 上一主題|下一主題