用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我囝囝派了兼收位啦
樓主: garytai
go

我囝囝派了兼收位啦 [複製鏈接]

請校長問有咩要求, 期望, 各位点回應?
原文章由 angel427 於 07-10-5 12:26 硐表

Hi, 學校 i 位的老師, 每人 handle 6人 or 8人的小朋友, 每天有 30分鐘 - 40分鐘的訓練 (每一個小朋友), 如 語言, 口機, 體能,社交, 但家長不能參與。  家長可參與的是語言治療師到學校時, 就可以參與 (我仔仔是  ...

希望學校同家長多D溝通, 等家長多D了解子女在校情況; 希望能知道多D老師同小朋友訓練o既內容同進度; 期望小朋友進步快D, 快D追翻同齡小朋友o既能力. 諸如此類......

原文章由 hk2701bb 於 07-10-11 12:49 硐表
請校長問有咩要求, 期望, 各位点回應?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

有機會接觸咗一班就讀特殊位o既小朋友, 我覺得我哋同D小朋友已經好幸運 o架啦, 佢哋當中的一部分家庭, 我諗做父母o既所承受o既壓力比我哋大得多, 小朋友要接受更多更密集的訓練, 我諗佢哋父母要做o既家居訓練會更多, 照顧小朋友亦比我哋辛苦得多, 不過我相信睇住小朋友的成長和進步就是我們最大的欣慰啦.

各位家長, 無論你們的小朋友讀特殊位, 兼收位, 還是早期訓練, 我們一起努力加油!!!!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

有無人知排沙田或馬鞍山i位要排幾耐??小兒k2啦,想k3轉i 位

原文章由 軒軒媽 於 07-9-7 23:40 硐表
今早收到社工電話話有位比亞仔啦!
1516又唔係第1志願, 有冇媽媽知道路德會長青幼兒園好唔好呀?
第二個Topic d 媽媽返完Playgounp勁彈呀!

軒軒媽
你阿仔最後有否入讀路德會長青幼兒園, 那你第一志願是那一間?
我都是住青衣, 阿仔現讀青衣仁濟K1 I 位.
並剛剛見了 言語&職業治療師. 評估後是 DELAY 半年.

請問你地小朋友係咪日日都有i位嘅功課拎番屋企架?同埋ii位老師做完第一次評估有無比番你地睇個報告同講解黎緊嘅訓練內容?
原文章由 chrisfungsy 於 07-10-27 00:20 硐表

軒軒媽
你阿仔最後有否入讀路德會長青幼兒園, 那你第一志願是那一間?
我都是住青衣, 阿仔現讀青衣仁濟K1 I 位.
並剛剛見了 言語&職業治療師. 評估後是 DELAY 半年. ...

原文章由 llcathy2004 於 07-10-27 22:55 硐表
請問你地小朋友係咪日日都有i位嘅功課拎番屋企架?同埋ii位老師做完第一次評估有無比番你地睇個報告同講解黎緊嘅訓練內容?

Hi cathy

你好嗎? 記得我嗎 ? 你小朋友決定係將軍澳or葵涌返學?

有功課拎番屋企for 1 week, 一星期report一次給i位老師小朋友做到/協助下做到/做不到. 老師期望家長天天訓練抽時間訓練小朋友. 用具由老師提出.

如:
小肌肉: 用前3指串珠仔訓練 (用具: 珠仔)
大肌肉: follow大肌肉訓練table(3month sch)
語言訓練:看圖說出圖中物件的名稱 (用具: 圖卡)

評估 - 不知道i位老師有無做評估. 因i位老師是囝囝N班班主任, 所以已經知道他的情況如何.

Overall青衣仁濟的校長&老師都好好

hi chrisfungsy,當然記得,我地通過電話~~得閒可以打比我/出黎玩下呀.
我仔而家係葵涌讀緊i位啦,不過無功課,所以想問下大家囉.佢個i位老師又係班主任,唔知咁會唔會無日日個別訓練呢?(其實我覺得個老師同校長都幾好)
原文章由 chrisfungsy 於 07-10-28 00:03 硐表

Hi cathy

你好嗎? 記得我嗎 ? 你小朋友決定係將軍澳or葵涌返學?

有功課拎番屋企for 1 week, 一星期report一次給i位老師小朋友做到/協助下做到/做不到. 老師期望家長天天訓練抽時間訓練小朋友. 用具由老師提出.

...

好woo得閒出黎玩下la

功課-以前N班一星期1張功課紙, 現K班日日都有1-2張功課紙.

日日都有訓練, 有時個別, 有時小組

chrisfungsy,
我囝囝第一志願係路德會青衣城, 但現在派到長青都讀啦! 返左大約一個月, 好開心囝囝明顯有進步, 學校冇比兼收功課同工具, 及未與兼收位老師傾過或比report 我呀! 可能因為兼收位老師11月初就唔做,要轉老師啦!15/11先見ST, 一般功課唔多! 只係畫下線, 配對咁啦! 每日都有個別訓練!

llcathay2004,
Hi,原來你囝囝係葵涌區讀呀!請問間學校好唔好呀!(可PM我) 因為剛有一個朋友個仔見完下葵涌之後, 又要排兼收位(葵涌區), 想幫佢搵下意見!Thanks!

原文章由 軒軒媽 於 07-10-30 13:46 硐表
chrisfungsy,
我囝囝第一志願係路德會青衣城, 但現在派到長青都讀啦! 返左大約一個月, 好開心囝囝明顯有進步, 學校冇比兼收功課同工具, 及未與兼收位老師傾過或比report 我呀! 可能因為兼收位老師11月初就唔做,要轉 ...

軒軒媽
My son Isaac is Autism features, how about Willis?
I guess Isaac & Willis both born on Sep04.
Willis go to school by school bus or youself?

[ 本文章最後由 chrisfungsy 於 07-10-30 16:00 編輯 ]

請問"基督教家庭服務中心趣樂幼兒園"
好嗎? 校舍OK嗎? 老師又如何?

有冇人知保良局的幼兒園的兼收位係咪冇功淉? 之前問過校長, 好似未必有的
原文章由 llcathy2004 於 07-10-27 22:55 硐表

原文章由 hk2701bb 於 07-11-7 12:18 硐表
有冇人知保良局的幼兒園的兼收位係咪冇功淉? 之前問過校長, 好似未必有的

請問馬鞍山東華三院獅子會的兼收位好嗎?

Information fm I seat teacher

有時間去聽聽, 幾有用::" />

兼收位家長講座 fm  社會福利署

二零零七年十一月份的家長講座安排如下:

如何處理難於教養的孩子
1116 ()     10:15am ~ 12:15pm        
沙田大會堂演講室 ()      Tel: 3183 9402        
(
新界沙田源禾路1 / 沙田火車站)              

白閉症幼兒訓練 (1) : 基本技巧 + 地面親子時間
1120 ()    2:30pm ~ 4:30pm      
葵青劇院演講室        
Tel: 2940 7021        

(新界葵涌興寧路12 / 葵芳地鐵站C出口﹞               

白閉症幼兒訓練 (2) : 結構化教學法 + 社交故事
1121 ()      10:45am ~ 12:45pm
油麻地公共圖書館活動室      Tel: 2967 4110        
﹝上海街250號地下﹞

提昇學童讀默中英文的能力
1127 ()        10:00am ~ 12:00noon      
上水公共圖書館推廣活動室    Tel: 3183 9402        
﹝上水智昌路13號石湖墟市政大廈﹞               

為人父母不太難?
1130 ()        10:00am ~ 12:00noon      
牛池灣文娛中心三樓演講室    Tel: 2707 7666        
﹝九龍牛池灣市政大廈3 / 彩虹地鐵站B出口﹞               

親職技巧 (1)
1130 ()       10:30am ~ 12:30pm        
中央圖書館活動室        
Tel: 2967 4110      

﹝香港銅鑼灣高士威道66號﹞

[ 本文章最後由 chrisfungsy 於 07-11-8 13:45 編輯 ]

各位媽咪,加油呀,我個仔以前是讀明德的i 位,現在已上了小學。
如果這裡有家長是準備選將軍澳的小學,我就會介紹你地考慮'仁濟陳耀星',這所學校十分照顧有特殊需要的小朋友,而且不會歧視他們,因為我個小朋友都是讀這一所。

回覆 #75 chrisfungsy 的文章

chirsfungsy,
我都準備去其中五堂呀!唔知會唔會撞見你呢?
7/11下葵涌評估中心攪左個有關自閉証既講座, 都已經好好, 資料十分詳盡!

我會去自閉症幼兒訓練 (1) & (2), 可能有機會見到你:

原文章由 軒軒媽 於 07-11-9 00:29 硐表
chirsfungsy,
我都準備去其中五堂呀!唔知會唔會撞見你呢?
7/11下葵涌評估中心攪左個有關自閉証既講座, 都已經好好, 資料十分詳盡!

我應該會去葵青果個,到時見.
原文章由 chrisfungsy 於 07-11-9 09:27 硐表
我會去自閉症幼兒訓練 (1) & (2), 可能有機會見到你:

請問中環及灣仔有咩好 i 位學校?
‹ 上一主題|下一主題