用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我囝囝派了兼收位啦
樓主: garytai
go

我囝囝派了兼收位啦 [複製鏈接]

有家訪呀?又幾好喎,即係佢地有心了解個小朋友啦,我果間好似無...都無聽佢地提過.
所以與其話睇學校,不如直接問下兼收老師係學校嘅情況仲實際.
原文章由 garytai 於 07-8-17 21:00 發表

聽人講有d學校的兼收老師要做埋行政d野, 根本冇時間做兼收小朋友的野, 有等於冇...

尋日兼收組老師應該黎家訪, 約了四點半, 但係過左時間都未到, 我就打電話到學校, 老師問唔係20/8咩? 我話我一定唔會俾 ...

HI, 各位,

其實我仔都讀左一年兼收位,間學校係有12個 I 位,即係有兩個兼收老師,但我發覺佢地都好小主動同家長講番小朋友係學校既表現囉,次次都係家長自己問返,講返岩岩過去既一個學期,負責我個仔既兼收老師,仲要係入埋班既,即係要負責埋其他既小朋友,個班另外都仲有兩位老師既,但成班有成40個小朋友,我都唔知佢地可以點分配,但我曾經都有問過有關部門,佢地話兼收老師係可以入埋班既,咁我都唔可以出聲.

至於今年,我都唔知佢地會點安排,我都曾經問過另外一位兼收老師,但比我既感覺係敷衍我囉,到今日佢地都無再同我講返會係點安排囉,其實我原本可以轉過第二間,但又怕個仔要再重新適應過,所以無要到個個位,,但而家我真係好想轉過第二間,我會再問下得唔得!

[ 本文章最後由 samesame 於 07-8-18 15:24 編輯 ]

讀兼收位,真係好睇彩數,派到好學校仲要遇到好老師∼∼
samesame,仔仔都係有進步呀?想問下點樣可以轉第二間?唔駛重新排過嗎?
原文章由 samesame 於 07-8-18 14:50 發表
HI, 各位,

其實我仔都讀左一年兼收位,間學校係有12個 I 位,即係有兩個兼收老師,但我發覺佢地都好小主動同家長講番小朋友係學校既表現囉,次次都係家長自己問返,講返岩岩過去既一個學期,負責我個仔既兼收老師, ...

[ 本文章最後由 llcathy2004 於 07-8-18 19:53 編輯 ]

原文章由 samesame 於 07-8-18 14:50 發表
HI, 各位,

其實我仔都讀左一年兼收位,間學校係有12個 I 位,即係有兩個兼收老師,但我發覺佢地都好小主動同家長講番小朋友係學校既表現囉,次次都係家長自己問返,講返岩岩過去既一個學期,負責我個仔既兼收老師, ...

聽你咁講真係令人幾失望喎, 不過想問你仔仔讀左兼收位有冇進步左? 因為讀兼收位都係想幫個小朋友盡快追番貼d發展進度, 你囝囝係咩原因排兼收位? 我都覺得派到好學校真係好講彩數...:cry:

garytai & llcathy 2004,

我個仔係因為有自閉傾向既,其實話佢有無進步又真係好難講,的確亞仔係多左野講,而且都係有條理既,但我同我老公都應為,係小朋友大個左,識多左野,而且自己又成日問下佢野架,見到咩都同佢講呀,日積月累佢就好肯講野囉,但佢一返到學校就好靜,而且自理方面,佢都唔係好肯去做,但係屋企就好唔同囉,氹下佢,佢都好肯做!

一句講晒,真係好睇遇唔遇到好學校同好有耐性既老師囉!

醒目開學勳章 王國長老

我仔仔老師係每日(係每日!)都會同我講返小朋友學校表現, 如果唔係我去接放學, 佢仲會特登打電話俾我tim!
而且學校日日都會email個課室日誌俾我, 每日學左咩, 唱左咩歌, 食左咩, 我都知, 仲有上堂花緒tim!
至於轉校, 我問過姑娘, 如果有特別情形(例如搬屋), 就會加快進度, 如果唔係都有排等......你問下社工啦! 哎, 不過政府既野, 都係自己努力d去爭取好d!
原文章由 samesame 於 07-8-20 01:40 PM 發表
garytai & llcathy 2004,

我個仔係因為有自閉傾向既,其實話佢有無進步又真係好難講,的確亞仔係多左野講,而且都係有條理既,但我同我老公都應為,係小朋友大個左,識多左野,而且自己又成日問下佢野架,見到咩都 ...

我亞仔都排左好耐(11/06),而家都未有任何通知!

醒目開學勳章 王國長老

你排一間, 定排多間呀? 打俾社工追追啦!!
原文章由 軒軒媽 於 07-8-21 02:24 PM 發表

可唔可以問下你小朋友派左邊間兼收呀?
原文章由 Charlotte_mom 於 07-8-15 10:56 發表
我果時, 仔仔已經考到間唔錯既幼稚園(所謂名校), 點知姑娘話要入i位! 失晒預算又唔知點揀好!
有個好朋友係社工, 佢當時教我排"基督教服務處", 話老師好好(就算對一般小朋友都好有愛心), 當我同政府社工講我既c ...

醒目開學勳章 王國長老

咪就係基督教服務處lor, 我排左一間咋
原文章由 wkwok01 於 07-8-21 05:49 PM 發表
可唔可以問下你小朋友派左邊間兼收呀?

其實大家覺唔覺得好無奈? 可以揀的學校唔係多, 好的學校有排排, 好似我咁唯有放棄心水校都要讀兼收位.....:cry:

你有冇打電話問社工你排果間學校仲要排幾耐? 有可能k2, k3都冇位咪慘:-|

[ 本文章最後由 garytai 於 07-8-21 23:47 編輯 ]

係咪灣仔銅鑼灣之間果間,我個仔今年k1,唔知會唔會係同學呢?
原文章由 Charlotte_mom 於 07-8-21 19:39 發表
咪就係基督教服務處lor, 我排左一間咋

我都問過D社工,佢地話而家係唔可以轉校,話之你係咩原因,但除左搬屋就唔同,而且如果你選個間學校有位,仲可以即刻安排添,另外一個辨法就係,取消讀緊既兼收位,從新排過,唉!政府既野就真係咁架炸!

個D社工,唔知係點運作,而家跟開我小朋友既社工,如果搵佢五次,有三次搵佢唔到,搵到佢呢又好似好忙咁,想吹你收線咁,唔好話而家根個個係咁,以前跟個個都係一樣,講真,無特別野,都唔想打攪佢地啦!話就話社會工作者,究竟佢地有無唸下我地既感受呢,自己個小朋友己經比一般小朋友難攪,但佢地真係啋你都傻!

samesame,

你住邊區ga,我知嗰個社工係tuenmun又係咁,7月份找佢唔到又無人再覆我有關仔仔兼收位入班問題,好釆最後自己弄好,佢地竟然8月中問我有咩事,真是唔知點 真係好離譜

原文章由 samesame 於 07-8-22 11:26 發表
我都問過D社工,佢地話而家係唔可以轉校,話之你係咩原因,但除左搬屋就唔同,而且如果你選個間學校有位,仲可以即刻安排添,另外一個辨法就係,取消讀緊既兼收位,從新排過,唉!政府既野就真係咁架炸!

個D社工,唔知係 ...
我最愛的BOWIE 仔2004/3/7 2.73kg (早產b)2006/12  30lbs 92cm

軒軒媽,你可以上swd.gov.hk看看排到點,因為我仔仔的record我都常常look住,同埋真係最好target一間你會快好多重有看清楚個間學校有幾多個兼收位(最好12個以上)我仔仔都係安排咗half個學期,重要我安排佢讀番同一間學校等佢容易适應(當然要學校有普通位給你)

原文章由 軒軒媽 於 07-8-21 14:24 發表
我最愛的BOWIE 仔2004/3/7 2.73kg (早產b)2006/12  30lbs 92cm

醒目開學勳章 王國長老

係呀係呀, 近灣仔消防局果間(sorry慣左叫果度叫銅鑼灣 )
我仔仔都係k1, 佢係塏桐呀
原文章由 wkwok01 於 07-8-22 09:07 AM 發表
係咪灣仔銅鑼灣之間果間,我個仔今年k1,唔知會唔會係同學呢?

醒目開學勳章 王國長老

政府野, 人手不足, 係咁架喇.........
呀, 上次去協康做治療, 問姑娘, 網上有人話, 政府st唔做口肌/呼吸訓練, 係唔係真架? 佢話, 原來係真既! 佢話, 果d咬野訓練, 訓呼吸方法, 吹波波, 鍊住飲管唔俾佢啜等等, 都係新式方法, 而政府治療師雖然好有經驗, 不過都係舊式方法訓練出黎, 唔多理呢一套, 所以無果d治療方法wor..........

原文章由 anhemama 於 07-8-22 01:50 PM 發表
samesame,

你住邊區ga,我知嗰個社工係tuenmun又係咁,7月份找佢唔到又無人再覆我有關仔仔兼收位入班問題,好釆最後自己弄好,佢地竟然8月中問我有咩事,真是唔知點 真係好離譜

原文章由 anhemama 於 07-8-22 13:59 發表
軒軒媽,你可以上swd.gov.hk看看排到點,因為我仔仔的record我都常常look住,同埋真係最好target一間你會快好多重有看清楚個間學校有幾多個兼收位(最好12個以上)我仔仔都係安排咗half個學期,重要我安排佢讀番 ...

我都想look住仔仔的record. 要係swd.gov.hk邊到先click到來睇o架

2005年9月1日出生的Ryan重2.95kg, 係飲全人奶到21個月大的。而家已經有29磅5安士重喇!
9月1日 2.95Kg / 9月 10日 3.12Kg / 9月 15日 3.3Kg / 9月 17日 3.46Kg / 9月 24日 3.75Kg / 10月7日 4.44Kg / 10月20日 4.99Kg /11月18日 6.50Kg / 12月03日 6.62Kg / 1月17日 7.31Kg / 9月12日 9.50Kg / 10月28日 10.00Kg / 1月2日 11.00Kg / 4月20日 12.00Kg

各位媽媽,

我都想同呀仔轉學校 (2y9m),呀仔都未識講野,  因為而家讀緊呢間d野好深,同埋我覺得d老師麻麻地, 加上唔你好識take care佢. 而家都排緊政府做評估, 自己就去左私加做, 都話佢口肋有問題. 想問吓係唔係要等政府評估完先再可以派i位學校? 我怕要等成年先有位. (排半年評估後再等派位) .  定係可以自己打去有i位的學校問吓有無位比佢呢?? 要唔要話定比學校聽我個仔需要言語治療呢???

仲有如果荃灣同九龍城附近邊間學校會好d呀??
唔該晒, 真係好煩惱!!!:cry:

你係康復嗰topping click入去就得啦

原文章由 tvoincy 於 07-8-24 01:36 硐表

我都想look住仔仔的record. 要係swd.gov.hk邊到先click到來睇o架

‹ 上一主題|下一主題