用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07年入讀蘇淅的家長們得閒入來睇下(升K2啦!) ...
樓主: See
go

07年入讀蘇淅的家長們得閒入來睇下(升K2啦!) [複製鏈接]

貼左都唔緊要啦!書包果套我都係放便服,如果一定要校服,又唔見佢話要我地買兩套
原文章由 vanustat 於 07-8-31 14:11 硐表
我想問駛唔駛自己帶水壺。還是淨係帶水杯呢?

我自己已經貼左名字label係書到啦!駛唔駛撇番出黎。因為我貼個d係有公仔。

另外帶多一套衫係書包到,係咪普通便服就得啦! ...
明人不作暗事!

十月媽咪、see :

多謝你哋咁長細既解答。

佢哋茶點咁正呀!有益力多同埋維他奶,益哂我個囝囝啦!不過我自己就麻麻地比呢d野佢哋飲。仲係成日都有呢d野飲呀!可唔可以要求唔比我個囝飲架。你知啦呢d野又甜又野痰。咁茶點食乜野架。

vanustat,
你係可以寫紙仔夾落手冊or親自同班主任, 叫老師唔好畀阿仔飲呢d"咁有益"既飲料的, 我上年都係寫紙仔+口頭remind老師, 咁佢地就會將當日既維他奶or益力多放入你仔仔既書包內, 但放心, 你唔駛驚阿仔無野飲的, 因為如果唔飲呢d野, 老師就會斟杯水畀佢地代替!

至於茶點食d乜? 嗯...有edo餅啦, 三文治啦, 旺旺啦之類, 上年就逢星期四有生果食添, 佢地最多就係食香蕉...我個女因為對香蕉敏感, 食親都咳 (氣管敏感), 所以我都寫左紙仔叫老師唔可以畀阿女食香蕉!

原文章由 vanustat 於 07-8-31 15:13 硐表
十月媽咪、see :

多謝你哋咁長細既解答。

佢哋茶點咁正呀!有益力多同埋維他奶,益哂我個囝囝啦!不過我自己就麻麻地比呢d野佢哋飲。仲係成日都有呢d野飲呀!可唔可以要求唔比我個囝飲架。你知啦呢d野又甜又野痰。咁茶 ...

十月媽咪:

真係好感激你咁快回覆。
你係咪全職媽咪?
查實你囝囝/囡囡今年讀哪一級及班別呀?

原文章由 paltiBB 於 07-8-31 13:58 硐表
十月媽咪,

多謝你的資料. 因我還有個細b, 雖然佢依家只有10個月大, 但都諗住哥哥d書新淨的話會留番俾亞妹.     好啦! 我要去買包書膠包書.   

...
我同妳一樣有個10個月大女女,打算讀返而家呀哥學校用佢d書,但過2年d書可能又轉左囉

查實你係咪全職媽媽, 覆得咁快 唔算都唔得.  我本來各買一套, 回來後我c6話梗係替換唔切. 取校服當天咪各款買多一套囉:tongue: :tongue:

原文章由 十月媽咪 於 07-8-31 14:35 硐表
paltiBB,

OH NO, 買左兩套咁多...唔緊要啦, 唔買都買左喇, 以夏季校服唻計, 清X既夏季校服只係套運動服差勁左少少啫, 算喇算喇!
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

十月媽咪,

唔怪得之, 有d上年K1的媽媽以優惠價賣出他們子女的K1中文書時, 我見書名有些不同. 原來今年與去年已經唔同了.

咁我個如意算盤唔知真係打唔打得響呀 :) :)

原文章由 十月媽咪 於 07-8-31 14:33 硐表
paltiBB,
唔駛客氣, 不過你個如意算盤唔知打唔打得響呀, 事關以K1為例, 上年K1用既中文書, 同你地今年用既, 已經唔同晒, 淨係得番D英文書係一樣, 到時妹妹讀果陣, 唔知仲用唔用得番晒哥哥D書啊!

...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]

剛收到K1 H班老師 - 張老師打了比我 , 帕帕頭3日返3:30pm - 4:30pm, 咩頭幾日唔係返個半鐘???

除了講返學時間外, 仲要記得帶整全部課本返學.  不過, 張老師話唔見左我仔仔的相片, 要再比過

嘿嘿...畀你地識穿左添, 係呀, 我係全職媽咪呀, 自阿女歲半開始, 我就毅然辭左份無乜前途既工, 全心全意湊女囉!

頭先覆得你地咁快, 係因為阿女瞓緊晏覺, 後尾覆覆下offline左, 係因為佢醒左, 催我帶佢落會所游水囉! 同佢浸左個半鐘頭水, 成個人散晒啊!

paltiBB,
下? D中文書都唔同晒, 就算係優惠價, 但得物無所用, 買唻做乜呀?

暫時英文書都仲係一樣, 希望過兩年都係一樣啦! 咁你個如意算盤EVEN打唔響晒, 都打響一半丫嘛!

原文章由 paltiBB 於 07-8-31 16:59 硐表
十月媽咪,

唔怪得之, 有d上年K1的媽媽以優惠價賣出他們子女的K1中文書時, 我見書名有些不同. 原來今年與去年已經唔同了.

咁我個如意算盤唔知真係打唔打得響呀 :) :)

...

vanustat,
我囡囡今年升K2啊!

原文章由 vanustat 於 07-8-31 15:48 硐表
十月媽咪:

真係好感激你咁快回覆。
你係咪全職媽咪?
查實你囝囝/囡囡今年讀哪一級及班別呀?

我都收到電話,我女女返1:50我地見唔到面了:cry:
原文章由 paltiBB 於 07-8-31 17:06 硐表
剛收到K1 H班老師 - 張老師打了比我 , 帕帕頭3日返3:30pm - 4:30pm, 咩頭幾日唔係返個半鐘???

除了講返學時間外, 仲要記得帶整全部課本返學.  不過, 張老師話唔見左我仔仔的相片, 要再比過 ...

我女女都是返1:50pm K1H, 會乘校車(A)回校。我會在校接女女。Hope to see u!
老師有無要你帶多8張相?  張老師昨天仲連續打了2次電話給我,說同一番話說!

老師就無叫我帶相,我女女這幾日會乘A線,因遲D我要返工所以會乘B線,不過都係同一校車,我會在A線新翠上車到時見.
原文章由 Hester'sma 於 07-9-2 10:47 硐表
我女女都是返1:50pm K1H, 會乘校車(A)回校。我會在校接女女。Hope to see u!
老師有無要你帶多8張相?  張老師昨天仲連續打了2次電話給我,說同一番話說! ...

Hester's ma,

我囝囝都係讀KI H, 都係張老師打電話給我, 點解佢老師叫佢返3:30pm?? 請問你地返1:50pm 是坐車時間 or 返到學校??

帶多8張相?  有呀!! 不過張老師話帶6張就夠喎

原文章由 Hester'sma 於 07-9-2 10:47 硐表
老師有無要你帶多8張相?  張老師昨天仲連續打了2次電話給我,說同一番話說! ...

無驚無險今日順利過渡,不過畯畯一心以為今日可以坐校車,點知無得坐唔happy ,聽日有得坐啦,唔知佢驚唔驚呢?

原文章由 paltiBB 於 07-9-3 12:00 硐表

我囝囝都係讀KI H, 都係張老師打電話給我, 點解佢老師叫佢返3:30pm?? 請問你地返1:50pm 是坐車時間 or 返到學校??

...
明人不作暗事!

sorry la... I see your mess. already.
I leave down my e-mail address : [email protected]
如果你唔介意, please let me know your e-mail address, I send my photo no. for u la....方便聯絡

原文章由 paltiBB 於 07-9-3 12:00 硐表

...

Toby Ma,
Happy to see u today.
你明天也和女女回校?我已放心女女自己乘校車了。我明天沒有請假。Hope女女聽得明老師的說話
I leave donw my email address : [email protected]
如你唔介意, send e-mail for me take my phone no.
方便聯絡

Hester's ma- connie

原文章由 toby0305 於 07-9-3 01:54 硐表
老師就無叫我帶相,我女女這幾日會乘A線,因遲D我要返工所以會乘B線,不過都係同一校車,我會在A線新翠上車到時見.

原文章由 See 於 07-9-3 21:02 硐表
無驚無險今日順利過渡,不過畯畯一心以為今日可以坐校車,點知無得坐唔happy ,聽日有得坐啦,唔知佢驚唔驚呢?

See,

點解無得坐校車呀!你番個段時間唔係有得坐回程巴既咩。

暫時黎講,d老師各方面都ok!

你哋番學點呀!得閒入黎講吓。

我女女今天自己坐校車回校,我一早在課室等佢!老師同我講校車到校會有老師去接他們入課室!但我見,得一位aunt(唔知是不是跟車嬸嬸),送我女女入課室(不過入錯課室) 。一直都無老師出去接小朋友入班課 老師可能想每位小朋友都有家長陪乘坐校車回校
所以老師給我的印像麻麻啊!

原文章由 vanustat 於 07-9-3 23:35 硐表

See,

點解無得坐校車呀!你番個段時間唔係有得坐回程巴既咩。

暫時黎講,d老師各方面都ok!

你哋番學點呀!得閒入黎講吓。
‹ 上一主題|下一主題