用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07年入讀蘇淅的家長們得閒入來睇下(升K2啦!) ...
樓主: See
go

07年入讀蘇淅的家長們得閒入來睇下(升K2啦!) [複製鏈接]

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

收到
昨晚班導師打了比我啦,畯畯頭3日返3:30,可以試坐校車回家。老師姓蔡,聽把聲感覺都ok(我而家練到聽聲講幾句就大約知對方人品 )。我同老師講左一輪,佢都好辛苦,差不多10點都要做野
原文章由 十月媽咪 於 07-8-29 22:29 硐表
見大家有講開去馬寶道買校服呢個問題, 我想提一提大家, 買冬季校服果陣, 千萬唔好響學校買, 要買就去馬寶道果間三個字 (成x發) 度買, 因為無論價錢, 質地...各方面都好過學校果間校服商多多聲的, 切記切記啊! ...
明人不作暗事!

HI cuteyfchan
我個女都係K1G,沉晚杜老師打左電話俾我了

我上年都係在成X發買校服,SO FAR 都OK

原文章由 cuteyfchan 於 07-8-30 10:00 硐表
我女兒都是讀K1G,多多指教!  她是坐校車因為住在東九龍.
而且平時是爺爺接送.  請PM我地址, 謝謝!
桐桐於9月20日出世 歡迎參觀桐桐的網頁

K1K 個班主任係鄭老師,尋晚咁夜要聯絡d 家長,第一次比我既印象好好。因為我同老師講我國語麻麻地,佢話唔緊要佢都聽得明白話既。我哋可以用白話同佢傾談。

原來佢頭3日分兩段時間番學架。我唔知道呀!因為阿仔番1.50-3.00 。

K1K 個班主任係鄭老師,尋晚咁夜要聯絡d 家長,第一次比我既印象好好。因為我同老師講我國語麻麻地,佢話唔緊要佢都聽得明白話既。我哋可以用白話同佢傾談。

原來佢頭3日分兩段時間番學架。我唔知道呀!因為阿仔番1.50-3.00 。

原文章由 cuteyfchan 於 07-8-30 10:00 硐表
我女兒都是讀K1G,多多指教!  她是坐校車因為住在東九龍.
而且平時是爺爺接送.  請PM我地址, 謝謝!

我已pm 左個訂校服地址比你啦!

十月媽咪,

多謝報料 , 咁冬季校服就唔係學校訂 :D :D

原文章由 十月媽咪 於 07-8-29 22:29 硐表
見大家有講開去馬寶道買校服呢個問題, 我想提一提大家, 買冬季校服果陣, 千萬唔好響學校買, 要買就去馬寶道果間三個字 (成x發) 度買, 因為無論價錢, 質地...各方面都好過學校果間校服商多多聲的, 切記切記啊! ...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

請問條褲需唔需要縫名字嘜 ???

原文章由 vanustat 於 07-8-29 12:14 硐表
See,

我訂左名字嘜,係咪用針線連落衫裹面任何位置就得啦!我都未連。
我想問書包裹面要放d咩野呀!
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]

HELLO
各位,我囡囡讀K1A,係陳老師的;佢係由N1升班的,上年同hoeve的囡囡同一班~
9月3日囡囡會開始撘校車返學,我呢排成日同佢洗腦,話佢要自已撘車返學,姐姐同媽咪唔會一齊撘,不過有老師,嬸嬸&同學仔一齊撘,問佢ok嗎?佢就口響響話ok冇問題唔會驚,不過到時唔知係咪真係咁合作
hoeve
ella今年唔同ashley一班了,希望日後大家keep in touch~

[ 本文章最後由 MD 於 07-8-31 14:02 編輯 ]

我見有些學校會在課本面蓋上學生的名字及班別. 請問蘇浙會唔會同小朋友做名字蓋章??

咁現在係咪不需用包書膠包書, 待學校蓋上學生的名字後才包書??

[ 本文章最後由 paltiBB 於 07-8-31 12:58 編輯 ]

paitiBB,
唔駛客氣呀, 我都係過來人嘛, 都畀清X搵過笨 (好彩我淨係買過佢地既夏季校服各一套咋, 佢地既夏季校服, 都著唔夠一年, 已經走著喇, 條領又"where", 條褲頭又越著越鬆, 真係激c我!) 人地成x發都唔會咁既, 點洗點著都係依然新淨! 冬天校服尤甚呀, 清x既冬季校服, 未洗d料已經摸上手好"鞋", 感覺好易起毛粒架, 但人地成x發果d呢, 就點洗都唔鞋手唔起毛粒 (不過講明, 邊間校服商都好, 冬季校服果條校服裙or褲, 一定要手洗, 咪後果自負啊), 至於冬季運動服, 當然都係買成x發既好啦, 人地d袖口領口位等等, 全部都唔會變形架, 唔同清x果d, 真係火都滾呀!

原文章由 paltiBB 於 07-8-31 11:10 硐表
十月媽咪,

多謝報料 , 咁冬季校服就唔係學校訂 :D :D

重複左添!

[ 本文章最後由 十月媽咪 於 07-8-31 13:48 編輯 ]

palitiBB,

蘇浙老師係會先將學生的名字及班別蓋於一張張的label紙上, 然後再貼響你小朋友既書上面的, 所以無論你包好or未包好, 其實都無乜所謂, 不過老師d label好實淨的, 如果你將來想搣番張label出唻, 畀d書畀其他人, 咁就麻煩d, 事關黐到本書實, 你搣都有排搣, 又驚會搣爛本書, 所以如果諗住d書會畀下一手小朋友既話, 我suggest你先包好d書, 然後至交畀老師, 咁even老師貼張label落去, 都只係貼落包書膠上面, 將來要搣呢個label, 至多都係搣爛d包書膠, 本書點都應該完好無缺卦??!

原文章由 paltiBB 於 07-8-31 12:57 硐表
我見有些學校會在課本面蓋上學生的名字及班別. 請問蘇浙會唔會同小朋友做名字蓋章??

咁現在係咪不需用包書膠包書, 待學校蓋上學生的名字後才包書?? ...

十月媽咪,

多謝你的資料. 因我還有個細b, 雖然佢依家只有10個月大, 但都諗住哥哥d書新淨的話會留番俾亞妹.     好啦! 我要去買包書膠包書.   

原文章由 十月媽咪 於 07-8-31 13:47 硐表
palitiBB,

蘇浙老師係會先將學生的名字及班別蓋於一張張的label紙上, 然後再貼響你小朋友既書上面的, 所以無論你包好or未包好, 其實都無乜所謂, 不過老師d label好實淨的, 如果你將來想搣番張label出唻, 畀d書畀其 ...

仲等我買了夏季校服各兩套   , 好彩有高人指點. 冬季果套校服唔洗旨意我幫襯清X.

原文章由 十月媽咪 於 07-8-31 13:39 硐表
paitiBB,
唔駛客氣呀, 我都係過來人嘛, 都畀清X搵過笨 (好彩我淨係買過佢地既夏季校服各一套咋, 佢地既夏季校服, 都著唔夠一年, 已經走著喇, 條領又"where", 條褲頭又越著越鬆, 真係激c我!) 人地成x發都唔會咁既, 點 ...

[ 本文章最後由 paltiBB 於 07-8-31 14:02 編輯 ]

我想問駛唔駛自己帶水壺。還是淨係帶水杯呢?

我自己已經貼左名字label係書到啦!駛唔駛撇番出黎。因為我貼個d係有公仔。

另外帶多一套衫係書包到,係咪普通便服就得啦!

Hi MD
Ashley都好掛住Ella呢,佢前兩個禮拜都有提起佢 ,本來上個禮拜諗住帶埋佢兩個玩,可惜我感冒病左成個禮拜 ,好唔抵,放假病都無得玩!遲d約出黎玩呢

原文章由 MD 於 07-8-31 12:29 硐表
HELLO
各位,我囡囡讀K1A,係陳老師的;佢係由N1升班的,上年同hoeve的囡囡同一班~
9月3日囡囡會開始撘校車返學,我呢排成日同佢洗腦,話佢要自已撘車返學,姐姐同媽咪唔會一齊撘,不過有老師,嬸嬸&同學仔一齊撘,問佢ok嗎?佢 ...
桐桐於9月20日出世 歡迎參觀桐桐的網頁

vanustat,

水壺OR水杯其實唔帶都得的, 因為每班班房都有幾十隻杯FOR小朋友食茶點果陣飲水用, 同埋佢地唔係日日都飲水架, 好多時都係飲維他奶OR益力多的!

自己已經貼左既名字LABEL唔駛搣番出唻都得既, 我上年都有貼呢D LABEL, 不過老師會響我貼呢D LABEL既附近再貼多一個有埋阿女中英文姓名&班別既白色LABEL, 所以我上年除左上學期果陣貼左之外, 下學期都慳番喇!

至於帶多套衫呢個問題, 其實如果你小朋友係戒晒片既話, 唔帶都得既, 我上年係無放外衣褲響阿女書包的, 只係放左一條內褲&一對襪響書包, 放內褲係因為驚佢去廁所果陣唔小心整污糟, 放對襪係因為驚落雨果陣對襪濕晒有得換, 不過SO FAR成年入面, 佢係一次都無替換過既!

原文章由 vanustat 於 07-8-31 14:11 硐表
我想問駛唔駛自己帶水壺。還是淨係帶水杯呢?

我自己已經貼左名字label係書到啦!駛唔駛撇番出黎。因為我貼個d係有公仔。

另外帶多一套衫係書包到,係咪普通便服就得啦! ...

paltiBB,
唔駛客氣, 不過你個如意算盤唔知打唔打得響呀, 事關以K1為例, 上年K1用既中文書, 同你地今年用既, 已經唔同晒, 淨係得番D英文書係一樣, 到時妹妹讀果陣, 唔知仲用唔用得番晒哥哥D書啊!

原文章由 paltiBB 於 07-8-31 13:58 硐表
十月媽咪,

多謝你的資料. 因我還有個細b, 雖然佢依家只有10個月大, 但都諗住哥哥d書新淨的話會留番俾亞妹.     好啦! 我要去買包書膠包書.   

...

paltiBB,

OH NO, 買左兩套咁多...唔緊要啦, 唔買都買左喇, 以夏季校服唻計, 清X既夏季校服只係套運動服差勁左少少啫, 算喇算喇!

原文章由 paltiBB 於 07-8-31 14:01 硐表
仲等我買了夏季校服各兩套   , 好彩有高人指點. 冬季果套校服唔洗旨意我幫襯清X.
‹ 上一主題|下一主題