用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07年入讀蘇淅的家長們得閒入來睇下(升K2啦!) ...
樓主: See
go

07年入讀蘇淅的家長們得閒入來睇下(升K2啦!) [複製鏈接]

原文章由 vanustat 於 07-8-22 17:16 發表

我知道係上畫 9點-1點 呀! 取校服張單上面有寫。

另外我想問各位媽咪,K1 逢星期一、三、五要著運動服。咁開學個日係咪要著運動服呀!

你唔講我都唔知一、三、五要著運動服 ,唔該晒
桐桐於9月20日出世 歡迎參觀桐桐的網頁

十月媽咪,

我剛搬到藍田,打算為囝囝9月報蘇浙k1。我想坐姆褓車應該都安全同埋時間不用太長卦﹗﹖

我知蘇浙出名是普通話,想問下你認為佢英文水平如何呢﹖

唔該晒。

olima

原文章由 十月媽咪 於 07-8-22 21:48 發表
olima,
九龍東可以選擇坐胡叔叔or舒太的姆褓車! 你住九龍東既邊一樹?

fsbb,

係呀!你記得我囝囝讀下午 K1K。唔好意思原來你之前你提過你仔仔讀 K1I 。因為太多媽咪啦,唔記得邊個打邊個。

Hi Hi 各位家長:
我女女讀K1H(pm),校車搭A線。好開心見到有同我女女一班的同學仔。
我今天打電話回校,話頭3日每班會再分2輪,第1輪有校車搭回校,無校車回家。第2輪無校車回校,有校車回家。話會用電話通知返先定返後!
第1日,我會同女女穿校服裙,整齊D嘛!
我有個仔仔升小2了,大家放鬆心情,讓小朋友開開心心回校,勿讓小朋友feel 到太緊張。

有機會見

oilma,
蘇浙英文堂由外藉老師每日上課十五分鐘左右, 比起好多"名校", 由本地老師教英文or一星期只得一堂英文唻講, 蘇浙響呢方面既提供算係唔錯! 佢地k1都係教番26個英文字母&相關既字, 當然仲有就係教佢地果26個英文字母既phoncis音啦! 至於足唔足夠, 咁就真係見仁見智喇, 同埋都好睇家長覺得點至為之好囉!

原文章由 olima 於 07-8-23 17:37 硐表
十月媽咪,

我剛搬到藍田,打算為囝囝9月報蘇浙k1。我想坐姆褓車應該都安全同埋時間不用太長卦﹗﹖

我知蘇浙出名是普通話,想問下你認為佢英文水平如何呢﹖

唔該晒。

olima

...

foreverfriends,
check pm啦!

原文章由 foreverfriends 於 07-8-23 17:21 硐表

十月媽媽:
pls pm 胡叔叔or舒太太的聯絡給我, thank you very much!

HI !!
我女女都係讀K1H,搭校車B線上車、A線落車,同學話係同一家車,我估我地應該可以見面
原文章由 Hester'smama 於 07-8-24 00:35 硐表
Hi Hi 各位家長:
我女女讀K1H(pm),校車搭A線。好開心見到有同我女女一班的同學仔。
我今天打電話回校,話頭3日每班會再分2輪,第1輪有校車搭回校,無校車回家。第2輪無校車回校,有校車回家。話會用電話通知返先定返後!
...

咁開學個日大家同學仔要穿著運動裝呀

原文章由 fsbb 於 07-8-23 16:34 硐表

仲想問下有冇人知嚮學校邊道攞呀??都冇寫到!上次我問左通知偏班個老師,佢話開學個日係著運動裝呀
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

昨天取了校服,今朝在公司努力地把名字麥縫好了 。不過初時打開一看,竟然只有運動衣有lable位 ,幸好我訂的名字麥是軟身款的,也不太難放在骨位縫上。不過也花了我好些時間 !校服會縮水大家唔好放乾衣機。還有就是10月便會做冬季校服,大家要留意!
星期六畯畯突然發燒嚇死我 ,就快返學啦好驚佢病。幸好星期日就好了 大家都要小心仔仔囡囡的身體呀!
明人不作暗事!

十月媽媽:
pls pm 胡叔叔or舒太太的聯絡給我.

I live in Tseung Kwan O. Do you know how long will it take from TKO to the school?

see, 嘩 ! 咩你咁勤力 , 我係一個 lazy 媽, 未有時間將名字麥縫在校服上.

係呀! 取校服時果姐姐都有話件運動服會縮水, 而校服就唔會. 所以買時, 佢地不時講件運動服會縮水, 要大一個碼.

咩10月咁快就做冬季校服

原文章由 See 於 07-8-28 13:19 硐表
昨天取了校服,今朝在公司努力地把名字麥縫好了 。不過初時打開一看,竟然只有運動衣有lable位 ,幸好我訂的名字麥是軟身款的,也不太難放在骨位縫上。不過也花了我好些時間 !校服會縮水大家唔好放乾衣機。還有 ...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

係呀!我媽話學校有工作人員同佢講wor!
我唔係勤力,而是在家無時間,我係做一路開工一路做,用工作時間做其實算叫偷懶
原文章由 paltiBB 於 07-8-28 15:21 硐表
see, 嘩 ! 咩你咁勤力 , 我係一個 lazy 媽, 未有時間將名字麥縫在校服上.

係呀! 取校服時果姐姐都有話件運動服會縮水, 而校服就唔會. 所以買時, 佢地不時講件運動服會縮水, 要大一個碼.

咩10 ...
明人不作暗事!

我攞左校服番黎,同臻臻試穿上身。oh,啱啱合身。好在昨朝即打番校服公司問可否換。 不過我自己另外係北角馬寶道各買左一套。比較上學校訂個套d收工無咁好,同埋套運動服顏色灰灰地咁。所以做冬季服會去北角買lu。平少少麻。

係喎,你哋會唔會陪埋囝囝/囡囡上校車呀!

係呀!我本身都買大了,但現在都係剛剛好!d細路大得真係快! 下次我都會去馬寶道買,因可以星期日去!:
我唔同個仔坐校車啦!不過就叫婆婆送佢上車,我係學校等佢。
原文章由 vanustat 於 07-8-29 09:47 硐表
我攞左校服番黎,同臻臻試穿上身。oh,啱啱合身。好在昨朝即打番校服公司問可否換。 不過我自己另外係北角馬寶道各買左一套。比較上學校訂個套d收工無咁好,同埋套運動服顏色灰灰地咁。所以做冬季服會去北角買l ...
明人不作暗事!

See,

我訂左名字嘜,係咪用針線連落衫裹面任何位置就得啦!我都未連。
我想問書包裹面要放d咩野呀!

我個女N1時書包要帶濕毛巾、水、替換的衫褲襪(最好帶對拖鞋以妨賴尿濕左),還有無漏 ?

原文章由 vanustat 於 07-8-29 12:14 硐表
See,

我訂左名字嘜,係咪用針線連落衫裹面任何位置就得啦!我都未連。
桐桐於9月20日出世 歡迎參觀桐桐的網頁

vanustat,
係呀,縫任何地方都ok

原文章由 vanustat 於 07-8-29 12:14 硐表
See,

明人不作暗事!

見大家有講開去馬寶道買校服呢個問題, 我想提一提大家, 買冬季校服果陣, 千萬唔好響學校買, 要買就去馬寶道果間三個字 (成x發) 度買, 因為無論價錢, 質地...各方面都好過學校果間校服商多多聲的, 切記切記啊!

十月媽咪:

係呀!我認同你講法。我每款一套都係係成X發到買架。

各位媽咪如果想要地址,我可 email 比你。

我女兒都是讀K1G,多多指教!  她是坐校車因為住在東九龍.
而且平時是爺爺接送.  請PM我地址, 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題