用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07年入讀蘇淅的家長們得閒入來睇下(升K2啦!) ...
樓主: See
go

07年入讀蘇淅的家長們得閒入來睇下(升K2啦!) [複製鏈接]

olima,
係呀!果條斜路
不過如果無法坐校車,就只有保母車可以坐。不過我呢方面唔大清楚
原文章由 olima 於 07-8-20 16:55 發表
十月媽咪/其他媽咪,

似乎搭地鐵返學唔係好work(要上斜路),咁想問清楚究竟住九龍東有冇校車到蘇浙呢﹖
明人不作暗事!

我仔仔會由公公接送,佢地會在北角電車總站對面(正確位置唔知點講)有條又長又斜的樓梯直到學校後門,因我已問過d有仔女在蘇浙讀的街坊,佢地都係由後門返放學ga,因為正門好多車好危險喎

我個女讀左N1成年都係搭MTR的,係辛苦D,但咁樣反而呀女練得好有腳骨力,日日行山喎,佢半年前2歲半已經可以由天后MTR行到去CWB MTR了,反而我覺得落大雨就唔多掂!今年佢K1三歲就俾佢搭校車啦,2歲時太細我唔放心

十月媽咪/其他媽咪,

似乎搭地鐵返學唔係好work(要上斜路),咁想問清楚究竟住九龍東有冇校車到蘇浙呢﹖
桐桐於9月20日出世 歡迎參觀桐桐的網頁

你女女係讀上午定下午班呢?我女女無讀過N1,我會自已接送放學,我都好怕會好辛苦,如果讀幾個月後才搭校車可以嗎?
原文章由 hoeve 於 07-8-20 22:40 發表
我個女讀左N1成年都係搭MTR的,係辛苦D,但咁樣反而呀女練得好有腳骨力,日日行山喎,佢半年前2歲半已經可以由天后MTR行到去CWB MTR了,反而我覺得落大雨就唔多掂!今年佢K1三歲就俾佢搭校車啦,2歲時太細我唔放 ...

hi toby0305
我女女N1讀上午班,今年會讀全日了。我都唔知讀幾個月先搭校車得唔得,我諗有位就得啦,不過可以開左學再問老師。

原文章由 toby0305 於 07-8-21 03:28 發表
你女女係讀上午定下午班呢?我女女無讀過N1,我會自已接送放學,我都好怕會好辛苦,如果讀幾個月後才搭校車可以嗎?  

Hi 各位媽咪,

我對孖仔9月會報蘇浙,想請問老師問d問題難唔難,會唔會好難先收
k1.
url=http://www.hellob.com][/url]

唔難你放心,都係問下顏色拼下圖咁,不過都會問下家庭情況,最重要係小朋友有禮又肯答問題。
原文章由 wendywoo72 於 07-8-21 16:52 發表
Hi 各位媽咪,

我對孖仔9月會報蘇浙,想請問老師問d問題難唔難,會唔會好難先收
k1.
明人不作暗事!

原文章由 hoeve 於 07-8-21 15:00 發表
hi toby0305
我女女N1讀上午班,今年會讀全日了。我都唔知讀幾個月先搭校車得唔得,我諗有位就得啦,不過可以開左學再問老師。

hoeve,
Hi, 你好! 你女女係由 N1讀緊KCS 啦! 咁國語方面係咪可以講到日常生活既事物。我有睇過桐桐d 相,其中一張係 N1 畢業相,一班有成30幾人。好犀利。佢哋究竟有幾多個老師照顧一班學生。我有d 擔心呢個問題。你可唔可以講吓。

星期一可以取校服啦!大家唔好唔記得去呀! 重有個多星期我們的寶貝就是幼稚園生啦,大家一齊努力呀
明人不作暗事!

vanustat
我女女N1班有3個老師,分3組上堂,課室重有個嬸嬸,係好多人架,不過我見秩序都好好喎,可能個個小朋友都細個,唔夠擔作反 。其實個女返左無耐就熟晒每日流程了,所以老師又唔會好吃力,佢一返到課室就識自己開書包,交張體溫咭俾老師,跟住就自己坐埋位,等老師俾d野佢玩。所以都唔駛擔心。
佢返左學無耐就識講少少普通話,如「坐下」「不要」「沒有」...不過我和hubby都唔多識講,所以都唔知佢識幾多。有次帶佢返學,老師同佢講左d野,我唔識聽佢講乜,但呀女都明白跟住做。上次有人問佢叫甚麼名字佢都會答,我同佢睇番學校d書,佢會教我地點講 。所以我諗佢d普通話都ok掛

原文章由 vanustat 於 07-8-22 11:36 發表

hoeve,
Hi, 你好! 你女女係由 N1讀緊KCS 啦! 咁國語方面係咪可以講到日常生活既事物。我有睇過桐桐d 相,其中一張係 N1 畢業相,一班有成30幾人。好犀利。佢哋究竟有幾多個老師照顧一班學生。我有d 擔 ...

see,

你知唔知幾點開始有得攞??

原文章由 See 於 07-8-22 13:07 發表
星期一可以取校服啦!大家唔好唔記得去呀! 重有個多星期我們的寶貝就是幼稚園生啦,大家一齊努力呀
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

原文章由 paltiBB 於 07-8-22 16:15 發表
see,

你知唔知幾點開始有得攞??

我知道係上畫 9點-1點 呀! 取校服張單上面有寫。

另外我想問各位媽咪,K1 逢星期一、三、五要著運動服。咁開學個日係咪要著運動服呀!

我估係著運動服吧?不過好似開學前班主任會打來,到時試下再問啦!呢幾日得閒去找同事練下d煲東瓜先 費事到時嚇親人。
原文章由 vanustat 於 07-8-22 17:16 發表

另外我想問各位媽咪,K1 逢星期一、三、五要著運動服。咁開學個日係咪要著運動服呀!
明人不作暗事!

olima,
九龍東可以選擇坐胡叔叔or舒太的姆褓車! 你住九龍東既邊一樹?

十月媽咪/其他媽咪,

其實自己接送返學放學, 確係可以放心少少, 但係其實無論斜路or後樓梯, 都係好危險的! 斜路果邊人多車更多, 後樓梯呢...上樓梯同落樓梯都係同一個地方, 而果條樓梯又窄又斜, 尤其打風落雨, 千祈唔好行呢條後樓梯, 因為真係好恐怖, 我試過一次響超勁大雨既情況下, 上果條樓梯等接阿女放學...嘩...d水可以好似瀑布咁沖落唻, 係好恐怖的, 大家要小心留意啊!

原文章由 vanustat 於 07-8-22 17:16 發表

唔該晒!!唔知點解我張單上面冇寫到ga
仲想問下有冇人知嚮學校邊道攞呀??都冇寫到!上次我問左通知偏班個老師,佢話開學個日係著運動裝呀

原文章由 fsbb 於 07-8-23 16:34 發表

唔該晒!!唔知點解我張單上面冇寫到ga
仲想問下有冇人知嚮學校邊道攞呀??都冇寫到!上次我問左通知偏班個老師,佢話開學個日係著運動裝呀

係地下操場到攞。係呢你囝囝/囡囡讀邊班呀!

你指個張單其實係之前幫你寫要咩size 個張紙。

原文章由 vanustat 於 07-8-23 16:51 發表

哦,唔該晒呀,寫size果張單佢地收左所以唔記得左啦
我仔仔係讀k1i班呀

原文章由 vanustat 於 07-8-23 16:51 發表

妳仔仔K1K係咪都係下午班呀?

原文章由 十月媽咪 於 07-8-22 21:48 發表
olima,
九龍東可以選擇坐胡叔叔or舒太的姆褓車! 你住九龍東既邊一樹?

十月媽媽:
pls pm 胡叔叔or舒太太的聯絡給我, thank you very much!
‹ 上一主題|下一主題