用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07年入讀蘇淅的家長們得閒入來睇下(升K2啦!) ...
樓主: See
go

07年入讀蘇淅的家長們得閒入來睇下(升K2啦!) [複製鏈接]

原文章由 See 於 07-8-14 16:39 發表
ching_mammy,

你是否想問我名字麥?

Yes.  What's for?  And, how many pieces should I order?  Thanks.

HI!!原來你都係全職媽媽,我都係,你需唔需要帶細B去接送仔仔?如果要都好辛苦,學校條路好斜落斜時要好小心.
原文章由 paltiBB 於 07-8-14 13:39 發表
承你貴言

ching mammy,
http://www.pigpig.hk/new/index.html
我是在這裡訂的,兩日到就送貨,好快手。不過就唔好期待好靚,因為佢平所以款好普通,不過質地都ok。因為我訂埋貼紙,所以$20就有30個。(貼紙+洗水標夠10個order就$20款)貼紙都ok,不過佢地服務都唔錯,因為臨送前一日的下午我同事話有張貼紙寫錯名,打過去check都唔洗check就肯幫我地改,十分之不錯。

原文章由 Ching_Mammy 於 07-8-14 16:44 發表

Yes.  What's for?  And, how many pieces should I order?  Thanks.
明人不作暗事!

See:
我女女係讀K1H,多多指教.
因我女女無讀N1,所以開學前要什麼準備我都不知道 ,現在開學要做貼紙同洗水標,洗水標係唔係一定要做呢?貼紙需唔需要先貼上書本上先呢?還有什麼準備,我到現在什麼準備也沒有,請指教
原文章由 See 於 07-8-14 21:12 發表
ching mammy,
http://www.pigpig.hk/new/index.html
我是在這裡訂的,兩日到就送貨,好快手。不過就唔好期待好靚,因為佢平所以款好普通,不過質地都ok。因為我訂埋貼紙,所以$20就有30個。(貼紙+洗水標夠10個 ...

其實洗水標唔一定要做,你直接寫名落件衫的牌上都得。不過用洗水標好似整齊d。書唔洗寫名,只要交比學校時在袋上寫好名就得了。第一日返學要帶齊書本,不過我想cd就不用帶了。書包入面只要放一套備用衣服同外套就ok啦!貼紙我係整定比個仔第日貼下文具等。而我上次問了06年蘇淅的媽媽會,書包係不用放文具的。

我仔都係無讀N1就上K1,不過我地有唔明可以去06那邊問,06的媽媽們都好好人!
原文章由 toby0305 於 07-8-15 00:28 發表
See:
我女女係讀K1H,多多指教.
因我女女無讀N1,所以開學前要什麼準備我都不知道 ,現在開學要做貼紙同洗水標,洗水標係唔係一定要做呢?貼紙需唔需要先貼上書本上先呢?還有什麼準備,我到現在什麼準備也沒有,請 ...
明人不作暗事!

原文章由 See 於 07-8-15 13:09 發表
其實洗水標唔一定要做,你直接寫名落件衫的牌上都得。不過用洗水標好似整齊d。書唔洗寫名,只要交比學校時在袋上寫好名就得了。第一日返學要帶齊書本,不過我想cd就不用帶了。書包入面只要放一套備用衣服同外套 ...

Thanks.  For the bag, do you mean school bag?  The book shop only passed me the book (no bag).

mysteven,

May I know how long will it take from Kln East Area to KCS? What do you mean by private minibus? Does your kid needs to get up early every morning? Can you tell me where do you live? Is it possible to take the child taking MTR instead?

I live in Lam Tin and my son has to apply K1 in coming fall.

Thanks for your advice.

原文章由 mysteven 於 07-8-11 14:24 發表
Hello !~ welcome to study KCS , my son will be K2F in 2007.
Have u heard schoolbus would cover Kowloon East Area ?
because my son take the private minibus to school every day in K1

Hello toby0305,

你係咪得一個b?? 係呀 !! 接送仔仔返學放學, 我需要帶埋細B去. 我亞媽唔係到, 99住柴灣, 無人幫手暫時睇住細b. 依家鄰里關係唔似得我地細個果時.....

如果下雨天, 都唔知點算好 , 接送仔仔已經痳煩, 仲要帶住個細. 行樓梯同行斜路, 要好小心.

原文章由 toby0305 於 07-8-14 17:02 發表
HI!!原來你都係全職媽媽,我都係,你需唔需要帶細B去接送仔仔?如果要都好辛苦,學校條路好斜落斜時要好小心.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

chimg_ammy,
d書放在一個比夠好的膠袋裡就好了,如果想買書包,就要毞學校的小食部買。 因為唔知你想問那一種,所以都答了。
原文章由 Ching_Mammy 於 07-8-15 16:21 發表

Thanks.  For the bag, do you mean school bag?  The book shop only passed me the book (no bag).
明人不作暗事!

paltiBB,
咁以後接送返放學對你來說會好辛若呢!那條路好斜下,你真係要小心, 一個人湊兩個你真係叻 。我老公話如果要生多個佢死都唔掂
原文章由 paltiBB 於 07-8-15 16:55 發表

你係咪得一個b?? 係呀 !! 接送仔仔返學放學, 我需要帶埋細B去. 我亞媽唔係到, 99住柴灣, 無人幫手暫時睇住細b. 依家鄰里關係唔似得我地細個果時.....

如果下雨天, 都唔知點算好 ...
明人不作暗事!

paltiBB:

係呀!我得一位小朋友,你係唔係住係北角,我就住chai wan,會乘bus,因乘mtr要行好遠,日後還要在街遊等女女放學.
原文章由 paltiBB 於 07-8-15 16:55 發表

如果下雨天, 都唔知點算好 ...

toby,
北角區無乜野睇,你會好 !你睇下附近有無上樓書店可以坐下!北角有間$16/hr,重任飲任睇。不過點解唔坐校車呢?你咁樣都好辛苦下。

原文章由 toby0305 於 07-8-16 17:07 發表
paltiBB:

係呀!我得一位小朋友,你係唔係住係北角,我就住chai wan,會乘bus,因乘mtr要行好遠,日後還要在街遊等女女放學.  
明人不作暗事!

mysteven,
丫, 你個衰鬼丫, 原來走左過唻傾偈, 等我又走入唻踩下場先!
其實開學初期, 姆褓車遲到係可以原諒同理解架! 我諗你接受唔到既, 係咪胡叔叔架車呢, 唉...開學頭一個月, 我直頭想拖佢落車打佢一鑊金呀! 日日返學都遲到起碼十分鐘, 但後尾冷靜落唻諗下, 上年九月開學果陣, 日日都落勁大雨, 隧道又塞車, 過左隧道之後都塞車, 最慶就係開學初期, 勁多家長自己駕車接送小朋友返學, 你知啦, 學校條單程路, 係幾咁"暢通無阻"架啦, 好多自己駕車既家長又無乜品, 將家車停左響路中心, 就無人睇車 (maybe帶左小朋友入學校), d車就塞死晒, 跟本校車or姆褓車都上唔到, 再加上落勁大雨, 個個都狼狽都嘔! 但過左九月之後, 胡叔叔架車日日都好準時返到學校的, 就算遇著塞車, 最遲九點都會返到入課室, 我可以接受喎! 不過又咁, 舒太d車確係早少少的, 但正因為佢早少少, 小朋友就要早多多起身喇! 所以都無辦法, 點都係揀番胡叔叔, 因為阿女起碼可以瞓多半粒鐘至起身返學!

各位,
你地坐學校校車既家長都要注意, 其實唔單只姆褓車有遲到既情況, 就算學校校車, 開學初期, 甚至開學中期or後期, 都會有遲大到既情況的 (我成日都跟阿女架姆褓車返學, 所以我成日都見到學校校車遲到情況), 好多時老師九點閂左門之後, 都仲會有幾架校車駛入學校放低小朋友的, 所以都唔好諗住校車一定準時呀! 以我所見, 遲到十至十五分鐘, 都係等閒事, 係經常發生響學校校車身上架! 大家要有心理準備啊!

[ 本文章最後由 十月媽咪 於 07-8-17 09:31 編輯 ]

我囝囝讀K1K,雖然係呢度搵唔到同我囝囝一班 ,但係唔緊要。
大家都可以互通學校消息。

vanustat,
唔好 大家互相幫助啦

十月媽媽,
唔該你報料呀: 我會留意的!
原文章由 vanustat 於 07-8-17 11:39 發表
我囝囝讀K1K,雖然係呢度搵唔到同我囝囝一班 ,但係唔緊要。
大家都可以互通學校消息。
明人不作暗事!

我又無工返同女女之前無返過學,我怕佢唔習慣同佢未試過自已坐車,所以我自已接送,如果她習慣了,我會比她乘校車,那樣我就無咁
原文章由 See 於 07-8-16 17:34 發表
toby,
北角區無乜野睇,你會好 !你睇下附近有無上樓書店可以坐下!北角有間$16/hr,重任飲任睇。不過點解唔坐校車呢?你咁樣都好辛苦下。

see,
唔駛客氣!

原文章由 See 於 07-8-17 17:17 發表
vanustat,
唔好 大家互相幫助啦

十月媽媽,
唔該你報料呀: 我會留意的!

你地有冇買"Phonics for Kids CD 1 & CD 2" ??
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

有買呀!因為可能我要聽來教仔
原文章由 paltiBB 於 07-8-20 14:34 發表
你地有冇買"honics for Kids CD 1 & CD 2" ??
明人不作暗事!

校車問題

十月媽咪/其他媽咪,

似乎搭地鐵返學唔係好work(要上斜路),咁想問清楚究竟住九龍東有冇校車到蘇浙呢﹖
‹ 上一主題|下一主題