用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選校計分方法
樓主: rainring
go

小一選校計分方法 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

如果自行結果早過直資結果, 你可以hold住津校位, 繼續考直資, 不過註冊前要決定(應該有1-2星期時間既)
如果係先考到直資再派津校.........如果直資好早出左offer, 理論上小朋友唔可以o係自行有位分配到, 如果時間上真係咁吻合, 真係咁橋註冊左直資又有津校分配到, 我唔肯定註冊直資時所簽既undertaking, 是否代表小朋友已經放棄政府派位? (即是: 雖然教統局派位system照處理小朋友個名, 但其實已經應承自動放棄, 唔可以去註冊)
私校方面, 我只係根據自己經驗, 好肯定咁話你知, 有d私校會將學生個list交上edb, edb會發信問呢批學生, 係咪繼續第2輪攪珠, 如果參加攪珠的話, edb會通知有關私小..........至於私小點處理, 就係個別安排喇
印象中, 第一輪派位係11月頭公佈結果既.......
原文章由 BOBO128 於 07-8-15 12:08 PM 發表
我想再問清楚 , 如果有 25 分第 1 輪收左 , 是否要立即放棄
(11-12 月)已考到直資 / 私校, 不可以等到 08年 6 月 ?

醒目開學勳章

謝謝你的詳細回應

原文章由 Charlotte_mom 於 07-8-15 12:39 發表
如果自行結果早過直資結果, 你可以hold住津校位, 繼續考直資, 不過註冊前要決定(應該有1-2星期時間既)
如果係先考到直資再派津校.........如果直資好早出左offer, 理論上小朋友唔可以o係自行有位分配到, 如果時 ...

醒目開學勳章 王國長老

版主,
唔好意思就真 知d唔知d......
原文章由 BOBO128 於 07-8-15 01:50 PM 發表
謝謝你的詳細回應

醒目開學勳章 王國長老

我唔係教徒, 不過試下答
根據教徒所講, 天主教徒o係bb出世已經會安排受洗, 所以bb會有自己領洗紙
而基督教, 我見過有小朋友領洗紙, 有d教會就無安排小朋友領洗, 不過學校有可能只接受自己支派既証明, 最好打去心儀學校問下
原文章由 2001122 於 07-8-16 01:30 PM 發表
想請問宗教信仰是否指個小孩子?媽咪相同的宗教信仰得唔得架??

b. 最多5分(任擇1項)
    1. 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰

如自行派位津/官校同分多於學額, 是用什麼方法抽籤? 純random computer 抽籤 by the school itself?

原文章由 mrs.so 於 07-8-12 10:45 發表
計分制, 係以分數由高至低去排行, 例如一間學校第一輪自行收生有100個學位, 學校必須以公平原則去收生..

申請學生名額分配 - 例如
必獲取錄 - 有10個 (少於50%) 將餘下學額按分數收生
25分 - 40個  (扣除以 ...

醒目開學勳章 王國長老

呢個係最高秘密 好似話學可以交俾edb抽, 又可以學校自己抽, 係咪公平公正就無人知, 不過一定唔公開!!
原文章由 TomatoCat 於 07-8-17 09:30 PM 發表
如自行派位津/官校同分多於學額, 是用什麼方法抽籤? 純random computer 抽籤 by the school itself?

Thanks! If move to the same net of the target school, 機會是否大d?

原文章由 Charlotte_mom 於 07-8-17 22:28 發表
呢個係最高秘密 好似話學可以交俾edb抽, 又可以學校自己抽, 係咪公平公正就無人知, 不過一定唔公開!!

原文章由 囡囡媽 於 07-8-12 13:11 發表
多謝mrs.so的清楚回覆,但如果在第一輪自行收生時,因間學校不是名校,而有100個學位,但最終收不夠100個學生,會否將餘額撥入第二輪呢? 謝謝!

補充一句, 如果第一輪選擇該校不足23人, 那就乜都唔駛收
如果選校人數多於23而派位數目少於23, 則......(任由edb決定)
派位有23人或以上的學校才適用作上朮例子.
愛收集舊書包、背囊的傻人

醒目開學勳章

原文章由 2001122 於 07-8-16 13:30 硐表
想請問宗教信仰是否指個小孩子?媽咪相同的宗教信仰得唔得架??

我都想知所指的宗教信仰是否指個小孩子定係父母?

醒目開學勳章

係指小朋友同想報果間小學的宗教信仰要一樣, e.g. 小朋友已領洗天主教, 想報果間小學又係天主教就有多5分, 若小朋友領洗係基督教, 果間學校係天主教, 咪無幫助囉 !

原文章由 10396 於 07-9-1 21:00 硐表

我都想知所指的宗教信仰是否指個小孩子定係父母?

請問如果我現時的校網是32, 想搬到校網比較好的34(未搬成, 可能要幾個月後), 那麼在一月份統一派位時報34地址是否需要出示費單或水費單, 我怕來不切提供.

小一選校計分方法

Just don't know the mechanism.  Could any mom explain it step by step?  Thanks.

我想問下如果大女同妹妹相差2年, 咁妹妹有幾大機會入到同家姐一間學校呢? 唔該晒!

原文章由 kpbb 於 07-9-6 02:29 硐表
我想問下如果大女同妹妹相差2年, 咁妹妹有幾大機會入到同家姐一間學校呢? 唔該晒!

統一派位的學校, 如姐姐讀緊, 妹妹在自行分配時已經可以直接被取錄.

如果母是畢業生,咁小朋友有幾多分呀?

呢位同學....要溫吓書啦...

+++++++++++++++++++++++++++++
取錄程序:
1. 如有兄�姊 / 父�母於該小學
2. 如(1)的人數少於學額50%, 則依分數多少來收生:
a. 最多20分(任擇1項, 如有多於一項適用則取最高分項目)
    1. 父母全職在與該小學的幼稚園或中學部工作(20分)
    2. 兄姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
    3. 父/母為該小學的校董  (20分)
    4. 父�母或兄�姊為該小學的畢業生 (10分)
    5. 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) ( 5分)
    2. 父母為該小學主辦社團的成員
c. 適齡的兒童(即翌年九月年滿五歲八個月~七歲) (10分)
3. 統一派位(全港3個選擇)
4. 統一派位(該區)

(1)+(2)佔50%, 其中(2)佔不少於50%
(3)+(4)佔不多於50%, 其中(3)佔5%, (4)佔最多45%
‹ 上一主題|下一主題