用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net. 43 & 45 有關08/09年選小學?
樓主: sandyhoiian
go

Net. 43 & 45 有關08/09年選小學? [複製鏈接]

LOPO :

hello 2002-12見過妳了, 我囡囡和妳囝囝一樣大的, 哈哈 真鐸開放日參觀過了ok的, 不過位太小, 競爭太大, 新移民這問題真係避免唔到!

hi bone-bone

你好呀!  

你意思係好多新移民讀?

原文章由 Bone-Bone 於 07-9-21 14:01 硐表
LOPO :

hello 2002-12見過妳了, 我囡囡和妳囝囝一樣大的, 哈哈 真鐸開放日參觀過了ok的, 不過位太小, 競爭太大, 新移民這問題真係避免唔到!

LOPO :

我去講座時見到好多新移民參觀去玩, 不過我覺得間間學校都不能避免這問題, 私校就好d, 妳有無心水呀?真鐸學校就幾好口碑的!

[ 本文章最後由 Bone-Bone 於 07-9-21 17:05 編輯 ]

我覺得保良局錦泰仲多, 我的小朋友d同學仔好多都是新移民, 他們都會簡錦泰, 因為有兄弟姊妹讀緊啦. 而且我地間幼稚園過往入讀錦泰機會好高,都唔知點算好.

原文章由 Bone-Bone 於 07-9-21 17:03 硐表
LOPO :

我去講座時見到好多新移民參觀去玩, 不過我覺得間間學校都不能避免這問題, 私校就好d, 妳有無心水呀?真鐸學校就幾好口碑的!

我都去咗真鐸學校的開放日,一樣見到好多新移民參觀去玩, 唔知d人是否去玩吓呢, 若真的有那麼多新移民, 就真的要想清楚啦, 唔好浪費自行收生的機會啦.  有無人知基慈好不好, 好似d英文課程幾好噃, 不過好似比較遠些. 大家分享吓啦.

原文章由 Bone-Bone 於 07-9-21 05:03 PM 硐表
LOPO :

[quote]原文章由 LilyLi 於 07-9-24 12:05 硐表
我覺得保良局錦泰仲多, 我的小朋友d同學仔好多都是新移民, 他們都會簡錦泰, 因為有兄弟姊妹讀緊啦. 而且我地間幼稚園過往入讀錦泰機會好高,都唔知點算好.

真係頭都痛哂!

我阿仔今年响夏真鐸讀小一,我見其他家長,又唔覺好多新移民喎!反而我見到都有幾多well educated 的父母親自送仔女返學 (我喺其一 )。

不過講開又講,新移民都未必唔好,有D新移民好純品,成績又好,又有鬥心.....所以好多小學都特別俾credit D 新移民插班;有D新移民就差D...

So far 開學至今阿仔都讀得幾開心,功課比想像中多,但阿仔又與無怨言喎...

其實呢幾年校長好努力咁攪宣傳,吸引到好多認同佢辧學理念嘅家長...

[ 本文章最後由 Kammy 於 07-9-24 18:44 編輯 ]

醒目開學勳章

真鐸的分流學習幾好, 不過都係覺得位太少, 第一輪一定冇機。

至於新移民的問題, 呢區已經好好架喇, 將軍澳、官塘、天水圍至係重災區。不過恕我歧視, 我都好怕間學校成個小深圳咁

係呢, 鳳德邨的聖文德好唔好呀?係咪活動教學?功課會唔會太多?因我個仔比較"有個性", 唔受谷的, 越谷越反叛。
另外, 15分如果選嘉諾撒係咪都係冇乜機架喇。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

新移民有D 質數好好...又有D 香港仔夠晒頑皮....主要是睇家長點樣教仔...會否與學校合作......

請問錦泰d homework 深唔深/多唔多 - I'm afraid I will be too tire to take care child's homework after work/

原文章由 LilyLi 於 07-9-24 12:05 硐表

...

[ 本文章最後由 貓貓Sharon 於 07-9-26 18:47 編輯 ]
http://www.tickercentral.com/view/59wk/l.png[/img][/url][/img][img align=right][/img][img align=left][/img]

My son got 20 mark and he was admitted in the first round.

[quote]原文章由 Giant 於 07-9-24 21:28 硐表
真鐸的分流學習幾好, 不過都係覺得位太少, 第一輪一定冇機。

醒目開學勳章

原文章由 Kammy 於 07-9-26 00:15 硐表
My son got 20 mark and he was admitted in the first round.

[quote]原文章由 Giant 於 07-9-24 21:28 硐表
真鐸的分流學習幾好, 不過都係覺得位太少, 第 ...

我只得基本嗰15分咋
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

喜洛撒今年換咗校長呀, 唔知對學校有無影響呢?

各位家長

你們好呀,明天開始便要作出重要的決定,大家選定未呢,還是好像我一樣,心大心細,未立定主意連表都未填呢,不過點都好,祝大家好運吧 !:

kariswinnie :

當然和妳一樣啦, 心大心細, 表都未填, 希望我地一take過ok啦!

交咗form 啦! 唔想再心大心細啦, 唉!  不過相信機會很細啦, 第一日就已經好多人交表, 記得要帶齊文件呀, 我見有個工人姐姐只得張表, 我仲叫佢返屋企攞齊文件先好去,不要浪費時間等候.

為免心大心細,有個好的假期,今早終於交了表啦!一身鬆晒,有覺好訓啦。

原文章由 kariswinnie 於 07-9-28 14:02 硐表
為免心大心細,有個好的假期,今早終於交了表啦!一身鬆晒,有覺好訓啦。

我都係咁話

醒目開學勳章

我聽日交form喇, 好驚選錯校呀。

唔會選錯校掛, 睇下第一輪是否會15分過關啫!
‹ 上一主題|下一主題