用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net. 43 & 45 有關08/09年選小學?
go

Net. 43 & 45 有關08/09年選小學? [複製鏈接]

各位家長,有無同區,你地打算怎樣排次序?
兩個網內,邊d口啤好? 給我一些意見.
是否填志願時也有策略? 可教吓我嗎?
tks.
Sandy
   0    0    0    1

原文章由 sandyhoiian 於 07-8-8 23:53 發表
各位家長,有無同區,你地打算怎樣排次序?
兩個網內,邊d口啤好? 給我一些意見.
是否填志願時也有策略? 可教吓我嗎?
tks.
Sandy

hi, Sandy

我囡囡是45net的, 亦頭痛緊, 大家交流吓啦, 43net是否婆婆湊呢?

原文章由 Bone-Bone 於 07-8-9 09:37 發表

hi, Sandy

我囡囡是45net的, 亦頭痛緊, 大家交流吓啦, 43net是否婆婆湊呢?

hi, bone-bone

我住43net, 自己揍仔仔. 識唔識其他家長今年都要報, 仔仔班其他家長話選聖文德(她們說近屋企). 你囡囡學校d家長有無講呀? 你有無聽到邊間學校校風好呀? 我自己想選1.真鐸 2.嘉諾撒 3.錦泰
你呢?

sandyhoiian:

我都係想選呢幾間;1.真鐸 2.嘉諾撒 3.錦泰 , 不過我唸好多人挣,
不過有人話基慈同st.博德(學校村)都ok

希望第一輪(自行派位)ok啦, 唔使擔心咁耐, 不過我得15分咋, 要好好好好彩先可以, 你呢?

Bone-Bone,

我都係得15分,希望大家都好彩第一輪就得啦!!!
真鐸係9月16日 & 23日 有開放日. 到時可去看看
和幫小朋友報興趣班讀.
早排6月和仔仔報讀了基慈小學普通話班, ok校舍,
課室,老師和主任都nice.
錦泰,我姨甥女讀緊,勁多功課,勁追分,老師唔好(這是她說)
姨甥女是自動自覺型,自己做功課和溫習,成績十名內.
我個仔日日功課兩版字,如陪他做,很快就做完!
如我去咗煮飯,開飯都仲未做完.
真鐸好似有課托添?
9月選校時交表雖要附上profilo 嗎? 如果知,話我聽吖?

tks,
Sandy

Bone-Bone,

你囡囡係慈雲山讀幼稚園嗎?
我仔仔都係慈雲山讀緊新九龍婦女會.

Sandy

醒目開學勳章

錦泰唔係45網嗎?我都係43網,如選45網, 係咪叫做跨網呢?

Hello,

我都係45 net, 不過得10分, 第一輪是否無機會呢! 之前, 我見到有家長話聖博德幾好, 我姪仔讀錦泰, 勁多功課, 我都唔知點算好.

原文章由 sandyhoiian 於 07-8-15 00:39 發表
Bone-Bone,

和幫小朋友報興趣班讀.
...

我都係住45區,都唔知選??學校。唔知聖博德好唔好,多唔多功課?

叮叮噹噹,

我聽返嚟45區都屬於43區, 所以可以選架...:idea:

Sandy

醒目開學勳章

唔係喎, 我剛剛打去教統局, 佢話唔同net都叫做跨區喎, 有冇人可以再証實下?
原文章由 sandyhoiian 於 07-8-16 15:48 發表
叮叮噹噹,

我聽返嚟45區都屬於43區, 所以可以選架...:idea:

Sandy

原文章由 sandyhoiian 於 07-8-15 00:39 發表
Bone-Bone,

和幫小朋友報興趣班讀.
...

真鐸九月交表不用做profilo,只須填好報名表及帶齊所須文件便可。

Net. 43 & 45 有關08/09年選小學?

hi 各位媽咪,

我是45 net 本人仔仔都是在九月選小學, 好煩呀!
我多數聽d媽咪講錦泰是最好但功課十分多是傳統式教學, 本人心儀是聖博德, 但聽我仔仔幼稚園d媽咪話功課好淺老師唔夠嚴, 而我喜歡聖博德是活動式教學.

妳們怎樣看呢? 大家交流吓吧

hi 各位媽咪,

原來45net的媽咪都唔少, 大家都咁煩, 希望快快攪掂啦, 不過很奇怪這裡冇基慈家長的意見, 我擔心太少人讀會剎校咋:cry:

醒目開學勳章

妳哋好呀, 我都係住45網的, 阿仔今年選小學喇, 真係好煩; 想知區內邊間係活動教學的?口碑如何?
以下是我用盡努力"八"回來的口碑, 多多交流啦:
1) 錦泰:傳統填鴨式
2) 慈天:校風差(我都親眼見過)
係呢, 聖文德(鳳德道)好唔好架?因以前響呢區是口碑幾好的;
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

我個囡都是今年要選小一的家長,聽說鳳德的聖文德都幾好的,有小小似活動教學,比較小功課做,派位亦唔錯,而基慈小一小二是小班教學的,我都有想過選慈天,校風好壞的,可否話我知呢?
Win:

醒目開學勳章

今日響公司冇時間打咁多字, 而家打多d, 希望大家交流一下:
1) 聖博德係用普通話上中文課的, good! 英文唔用教科書, 而係用story book的, 聽講效果好好; 每日都有功課堂畀小朋友做功課, 不過最衰係功課堂唔係響放學後, 對我不太方便, 因我同老公都要返工, 3:30真係搵唔到人湊啊!而且隔離係慈天, 真係要睇緊d...
2) 真鐸都ok, 不過太少位;
3) 嘉諾撒因冇得探訪, 所以對它的認識只限於"人人都話好"嗰隻囉;
4) 慈天... 有次我響巴士度見一個約5-6年班的學生對一個c9撻朵說:「死八婆咁x多事做乜x嘢, 妳知唔知我大佬係邊個?叫佢(pek)x死妳都得呀!」c9:「你讀邊間學校架?叫乜名?我實去學校搵你老師!」學生隨即從書包取出手冊在c9面前揚嚟揚去:「我叫xxx, 妳鍾意咪去囉, 話妳知丫, 校長都怕x咗我架!死臭x, 咁x多事...」 於是我望望他的校章...
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

基慈同可立呢? 仲有間叫基心又點呢?

謝謝

有無一間學校係咖啡色校褲呀??
我係鑽石山MTR附近見成班一齊食煙, 不過唔知係小學還是中學....

咖啡色校褲系中學, 全慈雲山區最"好"的, 就是"book 維廉", 在協和後面.  所有好野都有: 食煙, 粗口, 黑社會

原文章由 himbb 於 07-9-6 23:08 硐表
有無一間學校係咖啡色校褲呀??
我係鑽石山MTR附近見成班一齊食煙, 不過唔知係小學還是中學....
‹ 上一主題|下一主題