用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 有關【Profile 制作】
go

有關【Profile 制作】 [複製鏈接]

Dear all :

好多家長都頭痕 , 想問有關 Profile 既制作 , 雖然我份Profile 唔算得上好完美 , 但大家可以作參考 , 咁就唔駛諗得咁幸苦啦 ! ^^

★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆

Profile 簡單制作程序如下

P. 1

入學申請表

P. 2 - P. 3

第二及第三頁 , 可將其小朋友個人資料及家長資料加入 , 格式可參考 Profile 個人資料格式 。

P. 4 - P. 5

幼稚園校長推薦信 及 個人自推薦信 。

P. 6 - P. 10

小朋友 K3 的上/下學期成績表 Copy 。

P. 11 - P. 15

小朋友的生活照片 , 我將其分為五類 eg : 我的家 , 我的幼稚園生活 , 我的喜好 等等 …

P. 16 - P. 20

小朋友校內校外的証書 。

★ 切記 , Profile 不宜太多字 , 除咗個人資料外 , 其他部份最好用圖片 或 相片代替。 Profile既厚/薄都好重要 , 一般十零廿頁就好夠 , 如果太多頁數 , 校方可能睇咗一半就放棄 , 相反太少頁數 , 喺釘裝上又會冇咩睇頭 !

[ 本文章最後由 家熹媽咪 於 07-8-7 13:08 編輯 ]
   5    0    0    0
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

※※※※※※※※※※※※※※※※※

Profile 個人資料格式

※※※※※※※※※※※※※※※※※

插入小朋友校服相片

Personal Particulars
Name in English
小朋友英文名
Name in Chinese
小朋友中文名
Sex
小朋友性別
Date of Birth
小朋友出生日期
HK Identity No.
小朋友身份証
Residential Address
現居住地址

Residential Number
聯絡電話

Educational Background
幼稚園入學年份
幼稚園名稱
幼稚園入學年份
幼稚園名稱

Parents Information

Father

父親英文姓名
父親中文姓名
Occupation
父親職業
Company
父親公司名稱
Contact Telephone Number
父親聯絡電話

Mother

母親英文姓名
母親中文姓名
Occupation
母親職業
Contact Telephone Number
父親聯絡電話

Internal Achievement
獲獎年份
所獲獎項名稱
獲獎年份
所獲獎項名稱

注意 , 如有參加課外活動 ,

請連同有關証書或証明文件附上

Extra-curricular activities
課外活動年份
課外活動名稱
課外活動成績

Interests & Hobbies

小朋友喜好
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

由於版面規限問題 ,

格式上可能會出現移位情況 ,

抱歉 !!! 如有問題 , 可以問我 !!

家熹媽咪,

唔該想請問申請表和profile是否釘在一起, 因為仲有d身份証copy同回郵信封, 點樣放最好呢?? tks!

dicky_ma

原文章由 Dicky_Ma 於 07-8-8 15:59 發表
家熹媽咪,

唔該想請問申請表和profile是否釘在一起, 因為仲有d身份証copy同回郵信封, 點樣放最好呢?? tks! ops:" /> ops:" /> ops:" />

dicky_ma

Dear Dickyma :

申請表一般都係放喺第一頁 , 因為會有埋小朋友既相 , 係夾埋落個Profile度 , 但要緊記 , 夾落去果張係copy , 正本要另下比校務處架 ! 上年我就係夾埋一齋 , 攪到校務處要拆返出嚟 , 你夾起咗之後 , 可以用一個公文袋 , 將個profile , 申請表 , 同埋回郵信封放埋落個公文袋度 , 再喺上面寫返小朋友個名就得架喇 !

[ 本文章最後由 家熹媽咪 於 07-8-20 05:30 編輯 ]

唔該哂!!家熹媽咪!!

原文章由 家熹媽咪 於 07-8-8 23:23 發表

申請表一般都係放喺第一頁 , 因為會有埋小朋友既相 , 係夾埋落個Profile度 , 但要緊記 , 夾落去果張係copy , 正本要另下比校務處架 ! 上年我剃埋一齋 , 攪到校務處要拆返出嚟 ...

原文章由 Dicky_Ma 於 07-8-12 11:28 發表
唔該哂!!家熹媽咪!!

加油 !

醒目開學勳章

家熹媽咪,
請問是否交表格時,連埋PROFILE一齊交俾校務處呢?

冇錯 ! 亦有媽咪喺面試日帶到現場 , 兩者都得 , 但我個人同聽其他媽咪既意見就係 , 面試日老師未必得閒睇晒內容 , 所以早交表同交profile 都係會著數少少 !

醒目開學勳章

家熹媽咪,
多謝你快速的回覆!:
另外,想請問你係李宗德多唔多屯門學生呢?

honey bb :

咁啱我有上線 , 先可以覆得咁快 ! 平時既我好懶架 !

以我所知 , 都唔少屯門媽咪喺呢間小學讀 , 雖然果邊都有間直資 , 但李宗德還有不少 fans 呢 ?

醒目開學勳章

家熹媽咪,
那請問你可否幫我打聽一下屯門往李宗德校車的車程是怎樣?車費多少?還有,早上要什麼時間上車呢?
真的很不好意思 ...抱歉問了太多問題,因為,我身邊沒有朋友的小朋友是讀李宗德呢!
希望,不會麻煩了你,感謝你的幫忙!

原文章由 honeyBB 於 07-8-15 20:39 發表
家熹媽咪,
那請問你可否幫我打聽一下屯門往李宗德校車的車程是怎樣?車費多少?還有,早上要什麼時間上車呢?
真的很不好意思 ...抱歉問了太多問題,因為,我身邊沒有朋友的小朋友是讀李宗德呢!
希望,不會麻 ...

冇問題 , 我幫你八吓 , 但最快要星期五晚先覆倒你 ! ^^ 但記見倒我時 , 記得追問我 , 因為 , 我有老人痴呆 , 哈哈 ~~ 我怕我應成你之後 , 又唔記得呀 !

本人小朋友03年7月出生,依家K2....沙士其間02-04出生率都唔多..咁係咪後年會比較容易可以考入李宗德呢....依家我先知都唔少屯門媽咪喺呢間小學既fans ......我自己就住近李宗德附近..大家知唔知咁樣會唔會容易d被收呢....及係咪小學多數喜歡小朋友學中樂多過西樂..? 係咪會好分d嫁??

原文章由 lubelubehk 於 07-11-16 23:13 硐表
本人小朋友03年7月出生,依家K2....沙士其間02-04出生率都唔多..咁係咪後年會比較容易可以考入李宗德呢....依家我先知都唔少屯門媽咪喺呢間小學既fans ......我自己就住近李宗德附近..大家知唔知咁樣會唔會容易d被 ...

lubelubehk :

暫時重未知道有冇直接既影響 , 不過我相信如果出生真係咁抵既話 , 機會可能真係會大少少 ! 但住得遠同近 , 就一定唔會有影響 , 因為李宗德好多小朋友都住得都幾遠吓 , 以錦繡果邊都幾多添呀 !

oic.thks! 因為囡囡跟菲傭姐姐(佢之前係教師)學既英文講得仲好過中文,所以先諗住依間小學會比較啱佢.....k2教既英文都巳經識哂.依家巳經教定佢d英文串字同一d比較深dd既數學同寫自己個中文名..如果讀直資係好似講”緣份/運氣”既話...我都係睇多幾間其他近屋企既小學先得.... anyway,thks again..

原文章由 lubelubehk 於 07-11-18 23:57 硐表
oic.thks! 因為囡囡跟菲傭姐姐(佢之前係教師)學既英文講得仲好過中文,所以先諗住依間小學會比較啱佢.....k2教既英文都巳經識哂.依家巳經教定佢d英文串字同一d比較深dd既數學同寫自己個中文名..如果讀直資係好似講”緣份/運氣”既話...我都係睇多幾 ...

LUBELUBEHK :

唔駛客氣 ! 用區既小學質數都幾高 , 重有時間可以諗 , 睇多D , 聽多D , 問多D 對你揀小學都會有幫肋架 !

hi 家熹媽咪
個份profile 係唔係要整定幾份..如果李宗德唔收仲要揾其它學校?

原帖由 家熹媽咪 於 07-8-8 23:23 發表

申請表一般都係放喺第一頁 , 因為會有埋小朋友既相 , 係夾埋落個Profile度 , 但要緊記 , 夾落去果張係copy , 正本要另下比校務處架 ! 上年我就係夾埋一齋 , 攪到校務處要拆返出嚟 ,  ...

原帖由 蠢豬仔 於 10-9-2 13:43 發表
hi 家熹媽咪
個份profile 係唔係要整定幾份..如果李宗德唔收仲要揾其它學校?

蠢豬仔;

當年我入學時, 都係做咗一份咋! 因為果陣唔識, 又冇諗過入唔倒會點? 所以冇做多一份呀!

後來朋友話我, 點解唔預留多一兩份, 如果唔得, 都可以多份後備, 因學校收咗, 係唔會派返比我地架...

我都會見意你地做定多兩份, 當然.. 我哽係希望你地一TAKE過啦~

好感謝家熹媽咪。
‹ 上一主題|下一主題