用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啓思小學附屬幼稚園 啓思小學附屬幼稚園(牛津道)
樓主: IRON
go

啓思小學附屬幼稚園(牛津道) [複製鏈接]

hi FrankieMummy ,

我班約有6個升小學.

仔仔k3果套仲岩, 所以我買左各一, 另冷衫.

岩岩先手洗左冷衫, 都幾煩.

hi LA,

威人只有現住房乜設施都無呀, 我地諗住去金都(乙水仔/5星), 而家做緊優惠.

hi,我是別校K3家長。想請教大家:
非啓思幼稚園生是否難D入啓思小?
你們若升啓小,考慮什麼?
知否啓小是滲入IB, 還是行全IB? 有定案嗎?
本人去年去過啓小,感覺好WARM, 學生又SMART,但我又不想咁早限阿仔他日讀國際中學,故1516
請各位盡量解答

hi Cyrus123 ,

仔仔讀幼稚園前我地已搜集好資料, 鎖定方向, 簡單d講我地考慮既係校舍內外環境, 師資, 教學法, 當然最重要係仔仔去面試時勁鍾意; 而一早已打算讀埋小學, 所以派位我地2次都無抽, 中學亦唔打算考會考, 因中學可選IB.

或者我地係另類父母, 妳可問下其他人意見.

hi wawa,

之前係咪妳問過我小朋友car seat?? 岩岩有媽咪同我講佢個女個car seat坐過無10次, 而家換車唔要, 妳有無興趣?? 佢係我校k3a1媽咪.

IRON,
oh, much less than my kid's class woo, do u know K3A2?
原文章由 IRON 於 07-8-20 15:42 發表
hi FrankieMummy ,
我班約有6個升小學...

Hi Cyrus123,

1. 非啓思幼稚園生是否難D入啓思小?
i do not know, CPSKG is 'almost' straight in. i guess it depends on 面試 result. But the 'relatively higher' school fee (compare to other private / DS school) may be a hinderance to some parents.

2. 你們若升啓小,考慮什麼?
校舍內外環境, 師資, 教學法, 感覺好, small class size, plus i think it fits my kid.

3. 知否啓小是滲入IB, 還是行全IB? 有定案嗎?
we may know better after Sept 1st 'Welcome Day'

4. 本人去年去過啓小,感覺好WARM, 學生又SMART,但我又不想咁早限阿仔他日讀國際中學,故1516
as far as i can remember, i think it may not be a must to study in 讀國際中學. seems that students can also apply for local Univerisites.

For  Q3-4, may be u can check school website c if there is further info there. Hope the above sharing can help.

[ 本文章最後由 LA 於 07-8-20 23:33 編輯 ]

hi LA,

我地果班咪k3a2囉, 妳係話209室, 等我下星期問下.

iron

如果係下面o個舊野for 4-12歲我就要,如果大大舊成個我都有啦.

原文章由 IRON 於 07-8-20 21:13 發表
hi wawa,

之前係咪妳問過我小朋友car seat?? 岩岩有媽咪同我講佢個女個car seat坐過無10次, 而家換車唔要, 妳有無興趣?? 佢係我校k3a1媽咪.

hi all,

26/8(日) 下午2:30 下午茶聚會
地點: 鑽石山荷里活廣場 pizza hut

IRON  2大1小

**我地明日去macau, 星期五好夜返, 星期六先上到黎睇.

hi wawa,

岩岩call個媽咪, 佢一陣e相俾我, 可分開用, 妳pm妳e貓我啦.

IRON  2大1小
wawa 2大1小1b

如可分開就好啦, please check pm

原文章由 IRON 於 07-8-21 14:02 發表
hi wawa,

岩岩call個媽咪, 佢一陣e相俾我, 可分開用, 妳pm妳e貓我啦.

IRON  2大1小
wawa 2大1小1b
kayiu 2大2小(3:00先到)

hi wawa,

我俾左妳個貓果位媽咪, 佢女女係109室既, 佢會映相俾妳睇, 如有興趣就覆佢, 無都唔打緊.

IRON  2大1小
wawa 2大1小1b
LA 3大2小(3:00先到)

Iron,
要5要book位先呀?
有冇人有會員咭jet?

hi kayiu626,

我有會員咭, 我去羅位先.

如果唔係假期, 我仲有第2客半價or第4客免費既coupon數張, 夠晒我地咁多個.

IRON

SUNDAY 算唔算假期呢?  真係好你係pizza member, 我老公係spagetti house member. : :

原文章由 IRON 於 07-8-22 00:05 發表
hi kayiu626,

我有會員咭, 我去羅位先.

如果唔係假期, 我仲有第2客半價or第4客免費既coupon數張, 夠晒我地咁多個.

IRON  2大1小
wawa 2大1小1b
LA 3大2小(may be have lunch there, because have to leave at 3:20pm but want to u all of u very much)
______

IRON, member是否可book位?
‹ 上一主題|下一主題