用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啓思小學附屬幼稚園 啓思小學附屬幼稚園(牛津道)
樓主: IRON
go

啓思小學附屬幼稚園(牛津道) [複製鏈接]

我有會所,但無餐廳, 只係可叫到會,如果book function room 好似好貴, 好似$150/hr 最少兩個鐘.

原文章由 IRON 於 07-8-9 10:58 發表
hi wawa & all,

咁有無邊位住果度有會所, 有埋餐廳, 小朋友食完可過隔離波波池玩, 本來新都城二期都有咁架, 可惜餐廳執左仲未開返.

hi wawa,

又一號波, 妳有無返工呀?? 成日落雨都幾煩.

唔知其他人有無會所, 或有其他提議??

仔仔今個暑假好似大個左, 好多時同我講....得啦媽咪, 我自己黎......以前好多以為佢唔掂既野佢都ok做到.

oh...原來搬左屋...我仲傻下傻下

奇怪...寫左幾行字...出得一行

又係咁...28/6我未出duty...你地約住先丫

hi kayiu,

妳一出更表就話我地知啦.

hi all,

呢2日打風落雨, 先前仲諗住去買新校服, 而家唯有等下星期囉. 妳地買左未?? 質地靚唔靚呀??

hi ballballmama,

請問佢地幾時學英文大草/小草呢?? 因鄰居俾左幾本copybook, 仔仔一見就學寫, 但我驚會亂哦.

i bought it this morning. quality ok ar.
原文章由 IRON 於 07-8-11 11:24 發表
hi all,
呢2日打風落雨, 先前仲諗住去買新校服, 而家唯有等下星期囉. 妳地買左未?? 質地靚唔靚呀??...

LA,

Thank you!等我聽日都去幫囝囝買校服先.  聽你地講話平時著校服都可以著白波鞋..如果係又幾好喎. 唔駛買多對白鞋.

好緊張. 囝囝今年返K1, 唔知佢慣唔慣呢 !  

同埋我想問吓各位媽咪, 你地覺得你地既小朋友讀左啟思, 英文程度好唔好 ??  啟思係咪真係提供到好多用英文既機會呢?

原文章由 LA 於 07-8-11 22:17 發表
i bought it this morning. quality ok ar.
When Otis BB in Baby House 歡迎參觀Otis B's World

hi LA,

唔該晒, 我都係下星期閒日先去, 費事多人泊車又煩.

hi Evolution6 ,

我睇過仔仔朋友仔(根xx)既工作紙, 真係相差好大, 而且我校又話唔要佢地寸字, 真係有d抓頭.

查實點為之ok?? 尋日我去入油, 仔仔睇到13.7(油價), 我順便同佢即教埋price per litre, 之後叫佢寸price, 佢識ice, rice, price; it lit tre litre咁拚, 我又覺掂喎.

上星期同上便個位小朋友一齊去YMCA旅行, 咁岩見到教佢英文個阿sir既朋友(都係鬼佬), 我叫佢去介紹自己, 佢真係走埋去講我係咩名, 我阿sir係xxx.......又唔驚喎, 我都好驚訝, 因班主任話佢係學校好驚青, 仲好驚mrs. bxxxxxx, 有時鼓勵都唔肯講.

Hi all 啟思 parents,

I am thinking of applying to this school for my son.  I wonder if you could give me some info on this school:

1. Class Size and how many teachers in one class
2. How many classes are there in K1?
3. Do kindergarten students have priority to go to their primary school?
4. What is the percentage of Chinese (Mandarin or Cantonese?) and English teaching?
5. Do they have NET in each class?

Sorry for asking so many questions.  Really grateful if anyone can help!   Thanks!!

IRON

我對佢地學校都ok, 佢地學了phonic 拼字應無問題,最怕你無同佢溫, 同佢睇多o的書啦.

IRON,

家姐仲係寫緊大細楷 je wo.  唔知幾時學大細草??

你話阿仔夠膽講英文, 其實, 啟思的確有足夠的Presentation Training, 令他們不怕表達意見

家姐去日本時, 係咁對住d日本人講英文, 買嘢時又爭住要自己去俾錢, 完全不怕醜

hi wawa,

係啦家陣又溫緊, 呵呵呵.

hi ballballmama,

咁我叫佢唔好學住, 費事搞亂.

仔仔就係學校唔敢講(對住mrs. bxxxxx), 我先煩, 成日同佢輔導唔駛驚, 但出到去外邊又見佢講先奇.

ps 最近聽另一媽咪講佢仔同女都係驚mrs.b, 所以我就明白了.

hi shopgirl2004 ,

仔仔k1時有30+人一班(共2班), 今年k3就26人(共3班), 1個班主任2個老師, 另有外籍英文老師3個, 國語老師2個, 每星期都有英文國語堂, 而d老師會時不時入黎傾下計講下故仔, 所以仔仔熟晒咁多位老師, 但實際上幾多堂我都唔知, 而星期五就有通告講呢星期學左d咩.

[ 本文章最後由 IRON 於 07-8-13 13:41 編輯 ]

Hi all
你地好呀..我個囝囝今年入讀K-1啦
咁上次七月頭同太太及囝囝一齊參觀上課情況
而吳校長以及戴副校長糸個茶會上
發表校方既理念同架構既概況
糸短短既聚會中...我對校方既感覺很好

你們可吾可以話比我聽...你地對學校及老師既評價

祝各位太太們青春常駐...小朋友快高長大

原文章由 IRON 於 07-8-13 13:36 發表
hi shopgirl2004 ,

仔仔k1時有30+人一班(共2班), 今年k3就26人(共3班), 1個班主任2個老師, 另有外籍英文老師3個, 國語老師2個, 每星期都有英文國語堂, 而d老師會時不時入黎傾下計講下故仔, 所以仔仔熟晒咁多 ...

There will be 5 NET and have "English Time" every day starting from this school year.

hi kaman488 ,

我仔仔3年幼稚園生活由好怕羞到 b lee ba la, 都算改變好大, 整體上都好開心, 都係我地期望既, 當中梗有少少不如意, 不過都從中令仔仔學到額外既野.

學校環境我地俾高分, 老師同校工都好好(當然梗有一兩個不如我地意), 課程就同預期有少少出入.

仔仔升P1啦, 以上都係心底話, 希望你唔係校方臥底.

原文章由 IRON 於 07-8-13 19:08 發表
hi kaman488 ,

我仔仔3年幼稚園生活由好怕羞到 b lee ba la, 都算改變好大, 整體上都好開心, 都係我地期望既, 當中梗有少少不如意, 不過都從中令仔仔學到額外既野.

學校環境我地俾高分, 老師同校工都好好 ...

hello Iron
好多謝你解答左我既問題...我吾糸校方卧底
其實我同太太都有留意BK裡面既啟思
而你地幾個媽咪好好傾..所以咪問吓你地
好似你地其中有D人住將軍澳既....而我地就住坑口
因為太太做到8月尾稍作休息..
有機會叫太太同你地聯誼下..你們既話題可以多d
多謝你地

hi  kaman488 ,

haha......講下笑o者, 打得出黎既都唔怕俾學校睇到. ^_*

我就係住tko寶琳, 咁你小朋友坐校車/自己楂車??

今年轉校服款, 好型架.

原文章由 IRON 於 07-8-13 21:05 發表
hi  kaman488 ,

haha......講下笑o者, 打得出黎既都唔怕俾學校睇到. ^_*

我就係住tko寶琳, 咁你小朋友坐校車/自己楂車??

今年轉校服款, 好型架.

坐校車呀...諗住星期六去買
‹ 上一主題|下一主題