用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你地認為62定65校網好D呢?
go

你地認為62定65校網好D呢? [複製鏈接]

可否比一比意見,邊區多好學校,機會大D
THX
   1    0    0    0

原文章由 吉蒂 於 07-8-6 03:06 發表
可否比一比意見,邊區多好學校,機會大D
THX

你同我一樣問題,我住65,我媽住62~~
65網有13間小學,但得3間係好(我個人覺得)~~有仁立,仁紀和主恩.
62網就多好多,有荃官,海官,浸聯,馬灣基慧,靈光,柴灣角上午,天佑,荃天,何傳耀小學
但係講中學網,葵青區有6間英中,而荃灣就得3間~~
咁你話,點選??我都諗到頭都大都決定唔到~~

原文章由 婥蔚媽咪 於 07-8-6 14:19 發表

你同我一樣問題,我住65,我媽住62~~
65網有13間小學,但得3間係好(我個人覺得)~~有仁立,仁紀和主恩.
62網就多好多,有荃官,海官,浸聯,馬灣基慧,靈光,柴灣角上午,天佑,荃天,何傳耀小學
但係講中學網,葵青區有 ...

聽你咁講,荃灣區真係多D較好小學,還有仁立,仁紀真係好谷既小學,但就有大D機會上林護,中學方便,真係唔敢唸得太長遠,或者,到時再報過65網

6年後中學點派位和收生都係未知之數,我會睇重小學這6年的生活。

即使以今年計,升中一的派位不好,但如果小孩子本身成績各方面不至太差,也能有機會考得好一點的中學。 我有朋友兒子派得 Band 2 尾中學,最後成功轉讀 Band 2 頭 —— 事實上他本身成績無可能入得太好的中學,現在他一家人已很滿意。

62網女生著數很多,不只3 間英中。 我估你們的孩子都是男生吧!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

原文章由 jk67jk 於 07-8-7 10:07 發表
6年後中學點派位和收生都係未知之數,我會睇重小學這6年的生活。

即使以今年計,升中一的派位不好,但如果小孩子本身成績各方面不至太差,也能有機會考得好一點的中學。 我有朋友兒子派得 Band 2 尾中學,最 ...

如果講女生著數,你應該係講葵青區啦,因佢有2間女英中~~保祿六世同蕭明~~

原文章由 婥蔚媽咪 於 07-8-7 13:53 發表

如果講女生著數,你應該係講葵青區啦,因佢有2間女英中~~保祿六世同蕭明~~

「他區」唔計咩? 我暫時冇諗過揀中學的步驟喎! 我只知在荃灣區網內這幾間屬他區中學,而荃灣區不少學生都派到這兩間。 詳情你無需解釋了,暫時冇興趣知同有排未關我事.... 知晒到時都可能有變。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

原文章由 stjoboldboy 於 07-8-8 12:22 發表

婥蔚媽咪,

62網你似乎無提伍季明, 係咪呢間唔係幾好哩?

伍季明都好,sori,唔記得左~~
係呀,提一提,佢黎緊轉全日,上午校改名做寶血會思源學校,用新校舍~~

agree

荃灣 62區/65區小學, 請比意見!

簽名被屏蔽

原文章由 stjoboldboy 於 07-8-10 23:44 發表
伍季明有咩好?

如果你認同之前那位媽咪的posting :「62網就多好多,有荃官,海官,浸聯,馬灣基慧,靈光,柴灣角上午,天佑,荃天,何傳耀小學」﹐ 伍季明有乜唔好? 又唔見你問第二間"有乜好"?  (只是好奇你的反應)

原文章由 queeniekwang 於 07-8-11 00:04 發表
想了解, 請比意見!
那間好? 那間會功課多? 那間不會壓力大?

-62區  海壩街官立小學 vs 65區 全完第二小學?
-62區  海壩街官立小學 vs 65區 仁立/仁紀小學 ?
-65區  全完第二小學    vs 65區 中華基督許 ...

全完第二小學----今年九月轉制,由05年開始已經冇联繫中學,今年開始分精英班,書本轉出版社(較之前深),功課量未知.
: : :
‹ 上一主題|下一主題