用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有無人後悔買左迪士尼美語世界??
樓主: muji
go

有無人後悔買左迪士尼美語世界?? [複製鏈接]

I will use the money to send my son to English playgroup instead.

原文章由 vickichan 於 07-8-6 21:22 發表
我覺得買任何教材之前, 要想下自己有冇時間同小朋友一齊學習, 如果無, 就無論幾好的教材都係浪費:tongue:

因為學語言係要雙向架

完全同意你所講,我都係係呀女未出世已經買左,不過因為要番工無時間同佢睇所以覺得浪費左,而家女女都升一年級了,諗番轉頭用咁多錢都可以同佢學好多方面既野了。

原文章由 michaelckt 於 07-8-6 21:37 發表

I don't against those parents who intend to buy it, cause for sure it should be effective, but I'm not regretful that I didn't buy it 3 years ago. I had a struggle whether to buy it or not an ...

Hi michaelckt,

I also struggle few years ago.  At last, I did not buy it.  I agreed that create english environment is important.

1. I let my son join kindergarten with NET class mistress.
2. I buy many english VCD for him included Magic English, Thomas and Friends, Mr. Man and Little Miss, The Wheels on the Bus, BBC English Show, etc.
3. I buy many english books for him, he espeically loves Thomas and Friends (he is super fans).
4. I buy V-smile TV learning system for him.
5. I buy many english computer games for him.
6. In long vacation, I let him to join english playgroup.

Items 1 to 6 all are reasonable price (I think disney is good but the price is not reasonable)

Now my child is 4 years old, his english is very good both in speaking and reading.

我呢三日都係諗緊買唔買dwe的問題, 最後我都決定佐買!
因為在bk看到好多媽媽的見証, 我身邊的朋友都冇人用, 我只係聽過3個agent同我介紹, 我記得自己細過讀書ok, 考到間唔錯的中學名校, 但係因為小學英文太simple, 我中學d英文同其他同學仔比起渣到不得了! 一直拼命追趕, 上晒名師補習班, 會考也只係c.

所以我得出一個結論,
學language係要一早學~! if not 第日去補習, 條數都係反度 !

Sweetie Baby, 你真係一個好媽媽, 亦係一個好太太, 堅持自己的睇法 ! 你老公同bb 真係好福氣 ~!

原文章由 SweetieBaby 於 07-8-8 12:48 AM 硐表
係度見到DWE member ge sharing( BB受惠中) ge 價值觀, 真係好感慨!
我當初我買時我老公又係勁反對, 又話反學反playgroup自已教俾人教大d先九百幾樣!我睬佢都傻!:tongue:
後尾仔仔有效果出, 個死佬咪俾張支票叫 ...

完全同意

原文章由 ohmama 於 07-8-7 00:27 硐表
我冇買dwe,但係我用的$仲多,因為我犧牲自己份人工,自己教囡囡

我都好同意,如果自己根本冇時間陪仔女一齊學,只係買左套野,未必學得到

我見過好多自己唔識英文的家長,滿以為花了幾萬蚊買套學英文的教材,仔女就會學到英文,但其 ...

環境比教材更實際,語言係相向,係互動,我都有諗過買最後都放棄,而家同個女上英文班仲開心.

原文章由 michaelckt 於 07-8-6 21:37 硐表

I don't against those parents who intend to buy it, cause for sure it should be effective, but I'm not regretful that I didn't buy it 3 years ago. I had a struggle whether to buy it or not and final ...

原文章由 JODY媽咪 於 07-8-11 16:30 硐表

完全同意你所講,我都係係呀女未出世已經買左,不過因為要番工無時間同佢睇所以覺得浪費左,而家女女都升一年級了,諗番轉頭用咁多錢都可以同佢學好多方面既野了。
...

同意
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

我係大囝二個月大時(四年幾前), 買咗教材, 老公無反對, 但婆婆就成日話無咁o既需要, 又話貴, 但用咗四年幾, 好明顯囝囝係比同年齡o既小朋友對英文特別有興趣, 囝囝連明珠台新聞報導都睇得一餐, 而家細囡出咗世, 婆婆仲主動同妹妹一齊唱歌仔, 又介紹俾其他親戚知依套教材幾好,
[url=http://www.baby-gaga.com/][/img]寶寶,願你身體健康,心靈快樂,向美麗前景踏出信心的步伐.</b>

我囡囡4個月大我都買左dwe,我自己英文唔好,唔想個女我似我咁,所以我同老公都決定買dwe,我個女開始學講野時,突然講左好多英文單字出來,仲識分apple同apples,真係值得架!!

咁貴!! 揾笨, 用D$$去請個外藉老師教仲好

醒目開學勳章

我唔覺得後悔,阿係好鐘意mickey,一聽歌係個人就會靜晒,就算喊緊都會笑返,所以真係好值,一聽bedtime song就會訓,真係好好,只係後悔咁快買左play set,因為未咁快可以用到,仲要等多兩至三年,希望到時唔會爛左

原文章由 mom5354 於 07-9-30 12:31 硐表
咁貴!! 揾笨, 用D$$去請個外藉老師教仲好

請外藉老師是好的..但學外語應每天訓練及接觸...除非外藉老師是每天都來吧!!所以迪士尼是一套有系統的學習工具讓孩子每天都學習及接觸英語

不過我認為只靠迪士尼亦是不足夠的,所以我的做法是迪士尼是外傭用的(因我不想bb常常只聽外傭的英語,怕她學壞師)..而我在家時我會為她讀其他的中英文故事(因我不想她只接觸迪士尼..坊間有很多很好的故事書也值得購買和選用)..bb現在仍小..再大一些我會夾一些相同年齡的小朋友在家請外藉老師做playgroup....所以想孩子學多外語..無論金錢,時間和精神都要付出很多..

我個人意見是唔應該諗有無後悔, 如果已經買咗嘅 parents, 無論宜家您哋覺得有無效果, 您哋都應該俾小朋友用多 d, 就算您哋播緊 dvd/vcd 時小朋友唔係成個過程都坐定定睇/聽, 可能是聽聽吓就走嚟走去, 唔好熄咗個 tv/dvd佢, 咪以為佢哋一定要坐定定先學到, 我上過一啲幼兒教育嘅 workshop, 唔係迪士尼搞嘅, 學習係分 Formal 及 Passive exposure 的, 小朋友喺呢兩種環境下都學習到, 前者 (Formal) 是正統的學習環境, 即係小朋友坐定定, 好留心嗰陣時, 但細個嘅小朋友的專注時間只係有 5分鐘至 15分鐘, 所以, 後者 (Passive) 被動學習環境一樣咁重要, 所謂被動學習環境就係佢走嚟走去, 甚至, 玩緊玩具嗰時, 一路播住 dvd / vcd 英文歌仔或故事, 佢哋係會吸收到o架, 所以, 這兩種學習環境一樣重要, 缺一不可, 或者可以話事倍工半.  

因此, 我認為,只有買咗教材(無論是甚麼品牌)而唔用嘅人先會後悔, 如其後悔, 不如用儘佢, 反正唔會有得退錢嘅?!  不過話說回來, 無論家長選擇買現成教材來教小朋友或自己散買其他 story book, vcd, dvd 及參加 playgroup 等, 有一樣嘢最重要嘅就係同樣要付出相當多的時間和心血去教導小朋友, 如果有家長以為買套幾萬蚊教材俾佢哋自己定時定侯睇電視和聽 vcd, 家長就可以闊佬懶理嘅話就註定後悔, 因為一定效果唔會好.  我覺得用幾萬蚊買呢套現成教材係方便咗啲無時間逐樣執材料嘅家長們, 等佢哋可以儘快俾小朋友學外語, 唔好錯過小朋友學外語嘅黃金時間, workshop 嘅講者話, 小朋友學外語越細越好, 胎教係有用嘅, 一歲前就要播定種子喺佢哋個腦入面, 咁佢哋大個學懂您吔想佢學嘅外語就會容易吸收, 所以學得快好多, 播種嘅方法就係靠 passive exposure, 即係播vcd 俾佢吔聽, 譬如, 要學英文, 普通話, 法文, 三種輪流播, 可以係歌仔或任何故事, 說話等等.  我都後悔無俾囡囡聽多啲唔同嘅外語, 佢宜家兩歲七個月, 先前只係聽英文, 就係靠 DWE 套教材, 我宜家想佢學普通話, 希望唔會太遲, 因為呢個 workshop 我上個月先上完, 上完堂先知呢 d 理論, 希望大家教小朋友外語唔好遲疑啦!

Hi lsw0316 我十分應同妳的說法. 一定要用心去教小朋友就會有成果, 大家比心機努力: [ quote]原文章由 lsw0316 於 07-10-8 01:37 硐表
我個人意見是唔應該諗有無後悔, 如果已經買咗嘅 parents, 無論宜家您哋覺得有無效果, 您哋都應該俾小朋友用多 d, 就算您哋播緊 dvd/vcd 時小朋友唔係成個過程都坐定定睇/聽, 可能是聽聽吓就走嚟走去, 唔好熄咗個 tv/ ... [/quote]

原文章由 mrsyhl 於 07-10-14 18:28 硐表
Hi lsw0316 我十分應同妳的說法. 一定要用心去教小朋友就會有成果, 大家比心機努力: [ quote]原文章由 lsw0316 於 07-10-8 01:37 硐表
我個人意見是唔應 ...

DWE or Montessori

我个b七個月大想買教材, 請問買DWE or
Montessori 好呢? 而我個工人不懂英文.
‹ 上一主題|下一主題