用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 有關【和富慈善基金李宗德小學】
go

有關【和富慈善基金李宗德小學】 [複製鏈接]

Dear All :

為令各家長可以更能了解及明白【和富慈善基金李宗德小學】
我將會為大家整理此版,
好令大家都能用最簡單、方便、快捷清晰的方法,
去搜尋想要的資料,
但同時間,都希望大家可以通力合作,
為此版而出一分力,只要將有關內容,
移步到相關話題就可以!
例如今年升讀小一的家長,
可以到 【 2007-2008 年度 P.1 家長交流區 】
或者想問有關校車或保母車上的問題
可以到  有關【李宗德小學 】的校車及保母車問題
等等 …
如日後對此版有更好的提意、任何改動問題
好歡迎大家向我提出意見或者直接PM比我,
Thankyou !!!
   2    0    1    0
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

想請問今年派位如何?? 係唔係有由小一開始入學o既小朋友派位啦?? 我想知有無學生派到祟德??
我見個 website 無資料,又唔知邊度有!!
many many thanks
Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

相信呢個問題都有好多家長好想知 , 其中一個就係我添 ! ^^
但聽聞今年李兆基收咗唔少我地間學校既學生 !
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原文章由 家熹媽咪 於 07-8-6 21:46 發表
相信呢個問題都有好多家長好想知 , 其中一個就係我添 ! ^^
但聽聞今年李兆基收咗唔少我地間學校既學生 !

即係學校無正式公佈嗎??
Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

原文章由 webjen 於 07-8-7 10:24 發表

即係學校無正式公佈嗎??

呢點我真係冇留意 , 等我都賞試一下收吓風先 !

原文章由 家熹媽咪 於 07-8-7 11:47 發表

呢點我真係冇留意 , 等我都賞試一下收吓風先 !

收到話我知

今年編班既時間好似比上年遲  :time:, 尋日打返學校問 , 佢地回覆話最後果幾日先公告  , 好緊張 !   

原文章由 webjen 於 07-8-7 15:12 發表

收到話我知

所有家長都想知的問題

真係好想知派位情況, 點解學校如此保密呢! 小女今年讀李宗德
小一, 六年後如果繼續要讀直資中學6年, 負擔頗重, 如果知道派位情況, 家長可在財政上預早計劃, 又換句話說, 是否李宗德的學生很難跟其他學校的學生競爭Band 1津貼中學額 ?  相信很多家長都想知, 有無人可告知詳情, 真是感激不盡, 亦可解開眾多家長的疑團.

原文章由 tswmum 於 07-8-15 17:19 發表
真係好想知派位情況, 點解學校如此保密呢! 小女今年讀李宗德
小一, 六年後如果繼續要讀直資中學6年, 負擔頗重, 如果知道派位情況, 家長可在財政上預早計劃, 又換句話說, 是否李宗德的學生很難跟其他學校的學生 ...

TswMun :

唔好意思 , 其實我較早前已經打咗一段回覆架喇 ! 不過因為趕住出門口 , 所以唔小心del 咗 , 而家再抽時間覆返你丫 !

你既問題 ,正正反影住好多家長心目中既問題 ? 我可以明白同理解 , 因為我都係其中一份子 ...

容我阻你少少時間 , 等我都講吓我既見解好嘛 ?

其實 , 你所指既秘密 , 喺我角度 , 我會覺得 , 學校冇必要要奸奸埋埋 , 正如你所講 , 都唔係D咩秘密啫 ! 再講 , 我一直都覺得 , 有人既地方 , 就唔會有秘密 , 呢一點 , 係我個人處世之道 ! 但點解每個人心中都咁多個問號呢 ? 或者咁講啦 !

我用一個家長既心態去答你 , 我比較鍾意多角度去睇一件事 , 就如【升中派位】咁 , 喺每一個家長同小朋友都放緊暑假既同時 , 學校到底會做緊D咩呢 ? 喺行政上 , 佢地都要準備一下嚟緊九月份新/舊生開學既事宜 , 好似編班 , 出通告 , 班主任安排等等 ....

我相信 , 唔係學校要瞞D咩 , 只係 , 時間同人力上 , 都未能可以作出安排 , 或者 , 大家都可以比少少時間大家 , 相信 , 呢個問號都會好快迎刃而解 !

至於你擔心小朋友第日 , 係咪除咗直資 , 就冇其他選擇 , 我就唔認為會係咁 , 講真 , 【李宗德】係一所英文小學 , 就以屯門/元朗/天水圍區 , 都有唔少既英中 , 我絕對相信 , 如果我地既小朋友能完成6年課程 , 一定唔會輸比其他中中既小學 ...

其實 , 我地當初之所以會揀呢所小學比自己既小朋友 , 都係因為佢係英文小學 , 活動教學 , 有多元化既課程等 ... 我真係冇擔心過 , 會唔夠人掙 , 或者好難掙 ...

當初 , 我同我先生都係因為我地既英文水平低 , 先會揀呢所學校嚟讀 , 唔怕老實講 , 我身邊既朋友都話我地 , 會唔會玩大咗 , 兩公婆唔識英文 , 竟然推個仔去讀英文小學 , 佢地既意思我好明白 , 說實話丫 , 頭一年 , 我地的確追得都幾辛苦 , 喺學習上同功課上 , 我地都冇辦法去指導小朋友 , 有陣時自己重會諗 , 我係咪唔應該揀呢所小學呢 ?

一年詔去喇 ! 喺呢一年入面 , 我聽過好多好多對學校既評價 , 好壞各半 , 但我都冇在意 , 因為 , 眼前比我睇倒既係 , 小朋友的的確確 , 用佢既行動去話我地知 , 我地冇揀錯到 !

舉個實例丫 , 我有3個姪仔 , 佢地都係喺同區既中文小學就讀 , 成績都算理想 , 但有次佢地3個上嚟我屋企玩時 , 大果個姪仔 , 好隨意拎起家熹本書睇 , 然後就"嘩" 咗一句 , 我問佢咩事 , 佢答我話好深 , 講緊既係 , 我大姪仔已經係小四學生 , 竟然對一本小一既課本 , 有咁大反應 , 我再追問 , 你明幾多 , 佢竟然答我 , 得10% ...

講真 , 我真係有D嚇親 , 小四喇喎 ! 咁都睇唔明一本小一既課本 ? 就算小朋友讀足6年 , 成績唔係十分之好 , 相對比起其他中文小學 , 都一定會有優勝之處 ...

6年後我會入英中 ? 入直資 ?? 入私校 ??? 真係唔知 , 但係可以肯定既係 , 機會一定唔會係零 !

每一間小學 , 總會有佢既優點同缺點 , 就正如好多家長會鬧 , 學校係咪傻 , D英文咁深 , 小朋友點做呀 ? 講返轉頭 , 當初 , 我地唔係都係因為想比小朋友喺呢間浸淫吓D 英文咩 ? 點解又會有人鬧呢 ?

你怕會計唔掂數 , 同樣好多家長都怕 , 我都唔例外 , 但我好有信心 , 除非最後我打算升中中啦 ! 唔係既話 , 跟本就冇需要怕同擔心 !

倒返轉 , 作為家長既我地 , 更應該多聞多問 , 你/我/其仔人既意見 , 我相信 , 學校一定會正視架 !

家熹媽咪,
我都因為我同老公既英文唔多掂,所以先揀呢間學校,唔想個囡好似我地咁,我都好驚自己揀錯,驚幫唔到個囡之餘仲害左佢 不過睇完你既見解,而家個心定左好多:loveliness:

家熹媽咪,
欣賞你係度付出o既努力,好多詳盡資料,應該幫到好多家長
你講o既我都相信,希望我囡將來都入到呢間小學啦, 其實我囡先得 3 歲

原文章由 Kubi 於 07-8-16 12:24 發表
家熹媽咪,
我都因為我同老公既英文唔多掂,所以先揀呢間學校,唔想個囡好似我地咁,我都好驚自己揀錯,驚幫唔到個囡之餘仲害左佢 不過睇完你既見解,而家個心定左好多:loveliness:

有冇揀錯大家都唔知 , 唔係馬後口炮 , 就正如今日唔知聽日事 , 我為自己個小朋友 , 可以做到既都係得咁多 , 日後係點 ? 都要睇佢自己做化 ~

又唔駛講到累咗佢咁嚴重 , 講真 , 我入呢間學校時 , 我會先比定心理準備自己 , 如果真係跟唔上既 , 迫住都要轉校 ! 呢個唔係放棄 , 只係我都有自知之名 , 得既故知係好啦 ! 但唔得 , 我都冇損失喎 ! 只係怪自己唔掙氣啫 !ops:" />

[ 本文章最後由 家熹媽咪 於 07-8-17 23:32 編輯 ]

孩子就像海綿,需要水份般的知識澆灌,才能膨脹,茁壯。~努力~

原文章由 brjhome 於 07-8-17 23:07 發表

?? 有咩可以幫倒你 !

最新消息 :

今屆小六畢業生 , 3班合共77人 , 有21位己入  香港青年協會李兆基書院 !

請問知否李兆基書院是不是考IB課程架??

原文章由 家熹媽咪 於 07-8-20 16:45 發表
最新消息 :

今屆小六畢業生 , 3班合共77人 , 有21位己入  香港青年協會李兆基書院 !
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

原文章由 moondream3003 於 07-8-22 15:32 發表

抱歉 ! 我唔知咩叫做 IB 課程 , 所以未能答你 ! 可以解釋一下嘛 ?

moodream3003,

IB課程=國際文憑課程(International Baccalaureate)
[size=+1]

現時提供IB 預科課程學校一覽
澳洲國際學校
漢基國際學校
香港法國國際學校
佐治五世學校
京斯敦國際學校
香港李寶椿聯合世界書院
耀中國際學校
英基學校協會旗下所有中學:
沙田學院
南島中學
西島中學
不少本地直資中學宣布開辦IB課程,除拔萃男書院及啟思中學外,聖保羅男女中學、港大同學會書院及聖士提反書院也即將引入IB大學預科課程。

李兆基書院好似未有喎。

詳情可往這個website :
http://www.com.cuhk.edu.hk/ubeat/070478/ib.html#1

原文章由 moondream3003 於 07-8-22 15:32 硐表

[ 本文章最後由 stella2005 於 07-8-25 18:12 編輯 ]

原文章由 stella2005 於 07-8-25 18:10 硐表
moodream3003,

IB課程=國際文憑課程(International Baccalaureate)

現時提供IB 預科課程學校一覽
澳洲國際學校
漢基國際學校
香港法國國際學校
佐治五世學校
京斯敦國際學校
香港李寶椿聯合世界書院
耀中國際學校 ...

唔該晒stella 完全明白 !
‹ 上一主題|下一主題