用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升讀小一 元朗小學
go

升讀小一 元朗小學

各位媽咪, 您地好呀...
我是一個K2升K3嘅幼稚園學生媽咪, 我本身住天水圍, 因小兒今年9月將到元朗讀K3, 又要選小學, 而我亦沒有參觀過以下四間小學, 我想問以下四間小學的分別,請大家幫幫忙啦...我真是無從入手...many thanks...
1. 元朗真光
2. 元朗光明
3. 元朗靈愛
4. 元朗徐澤林

Jean
我的小朋友也是升K3,我的首選是靈愛,因為睇過教統局視學報告,寫得唔錯,所以諗住9月個round先會選呢間,反而我唔敢選光明,因為我覺得小朋友及家長的壓力會很大,除非我係全職媽咪,或者我都會諗吓.
大家不妨交換一下選校心得.:loveliness:

升讀小一 元朗小學

我都想知道元朗那間小學英文程度較深,謝謝~

Hello Mandy,

好多謝你的意見呀, 我對元朗d學校無乜認識架...靈愛工課多唔多呢? thanks a lot!!

Jean

Hello CoCo,

我都想知邊間小學英文程度較深呢....

請大家比比意見!

Thanks a lot!!

Jean

英文水平高,你可選天水圍直資小學 -李宗德,口啤唔錯.

原文章由 Jean427 於 07-8-13 14:32 發表
Hello CoCo,

我都想知邊間小學英文程度較深呢....

請大家比比意見!

Thanks a lot!!

Jean

原文章由 Jean427 於 07-8-3 16:28 硐表
我是一個K2升K3嘅幼稚園學生媽咪, 我本身住天水圍, 因小兒今年9月將到元朗讀K3, 又要選小學, 而我亦沒有參觀過以下四間小學, 我想問以下四間小學的分別,請大家幫幫忙啦...我真是無從入手 ...

徐澤林你可放棄

原文章由 Jean427 於 07-8-3 16:28 硐表
我是一個K2升K3嘅幼稚園學生媽咪, 我本身住天水圍, 因小兒今年9月將到元朗讀K3, 又要選小學, 而我亦沒有參觀過以下四間小學, 我想問以下四間小學的分別,請大家幫幫忙啦...我真是無從入手 ...

真光/光明/靈愛 是傳統教學, 此3間出晒名派英文中學率高,
徐澤林活動教學, 校舍較新, 但好似校友會都好過很多

原文章由 daphnemama 於 07-9-6 16:36 硐表

真光/光明/靈愛 是傳統教學, 此3間出晒名派英文中學率高,

How about 光明英來小學呀??

升讀小一 元朗小學

原文章由 daphnemama 於 07-9-6 16:36 硐表

全統的學校,課程緊密。上年都好多人選既學校。

原文章由 旻熹爸爸 於 07-9-9 23:26 硐表

徐澤林

為甚麼你這樣說, 徐澤林有甚麼不好呢? 請分享. 謝謝.

原文章由 200012 於 07-9-5 23:39 硐表

徐澤林你可放棄
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業 / 個人 / 團體 廣告或宣傳推介成份之字句 / 圖片 / 超連結

原文章由 Shuit 於 07-9-17 14:45 硐表

太活啦.到3年班已追死你了,另好似要$17000買部notebook比小朋友上堂用

原文章由 Shuit 於 07-9-17 14:45 硐表

唉,徐澤林教學理念好好,耐何升英中率強差人意,但仍然好受"唔想仔女讀死書"ge家長垂青!
光明、英來、榮茵、商小、靈愛、真光~~~~谷得起先至好!
唔受谷可擇~~元小、鐘聲、校友會、梁省德.....輕鬆得來,派位亦唔差!
分精英班~因材施教,對能力好少少ge學生係百利無一害!并唔代表會一味死谷!

元朗官小(馬田)都不錯,新千禧校舍,又多位(75個位)。最好是與官立英中有聯系,排首30名必入英中。

請問那裡可以看到中學派位資料呢?  謝謝.

原文章由 701003 於 07-9-20 00:07 硐表

唉,徐澤林教學理念好好,耐何升英中率強差人意,但仍然好受"唔想仔女讀死書"ge家長垂青!
光明、英來、榮茵、商小、靈愛、真光~~~~谷得起先至好!
唔受谷可擇~~元小、鐘聲、校友會、梁省德.....輕鬆得來,派位亦唔差!
分精英 ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業 / 個人 / 團體 廣告或宣傳推介成份之字句 / 圖片 / 超連結

若果家庭負擔唔到,咁學校點安排呀?

原文章由 200012 於 07-9-19 01:39 硐表

太活啦.到3年班已追死你了,另好似要$17000買部notebook比小朋友上堂用

好似要四年班才有電子書包, 而且唔係所有同學都用電子書包, 學校會睇家長意願.

原文章由 蘋果批 於 07-9-20 12:03 硐表
若果家庭負擔唔到,咁學校點安排呀?