用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 SPK 2007 K1 (Part 3)
樓主: esmehouse
go

SPK 2007 K1 (Part 3) [複製鏈接]

12張學校用+1張貼手冊, 所以我都特登幫個女影o左2打相, 成$80,好肉赤

原文章由 esmehouse 於 07-8-28 09:57 硐表
乜唔係 12 張相咩 等我番去再睇下張通告先

唔知學校方面會唔會有老師影相, 之後放上去intranet俾我地睇番

原文章由 pakyu0429 於 07-8-28 10:15 硐表

咁o向門口影ok嗎?

原文章由 zigzag 於 07-8-28 14:34 硐表
我都係幫囡囡買o左8號, 亦係鬆鬆地, 不過個美華老細好人, 送o左對鞋墊(半截)"涉o係鞋頭, 就ok. 你都試下啦!

thx~! 試試先~!

原文章由 zigzag 於 07-8-28 14:40 硐表
唔知學校方面會唔會有老師影相, 之後放上去intranet俾我地睇番

有冇咁好service呀?

翠鳥兩個小朋友入讀k1時都係穿著7號鞋.

原文章由 pakyu0429 於 07-8-28 10:21 硐表
你地阿仔阿囡著幾號鞋呀?  

係有咁好服務的 ,老師間中會有影學生相(當然不要期望有高超的攝影技巧) ,然後post上intra-net, 開學後可以用家長password login 看通告之外,另外可以依上下午班及年級來看相...通常都係一d主題活動時影.

此外,在家長日(係班主任單獨見家長果種,唔係排排坐係禮堂),學校會post d 相出來,見家長前後可以將相片號碼和哂相的數量寫下,交給學校代哂,家長在校務處即場交錢,隔一段時間,d相會經班主任寄功課袋比家長.

原文章由 pakyu0429 於 07-8-28 15:11 硐表

有冇咁好service呀?

[ 本文章最後由 翠鳥 於 07-8-28 17:02 編輯 ]

原文章由 翠鳥 於 07-8-28 16:20 硐表

my daughter has bought the size 11.

For name label :
學校會派 3 盒顏色筆 (立筆, 木顏色, Felt-pen)
筆 & 蓋 都要貼 name label
48 個到啦
出面即整d 公仔 name label $30/70pcs
夠哂用啦

提多你地一樣野
老師頭1 or 2 日會派空功課薄
你地去書局買定一包 $3~5/10pcs 薄套 ok 嫁啦
不過, 手冊就要拎去配 size (通常 $1.5~$2/pc)

原文章由 jowy4740 於 07-8-26 23:32 硐表
Hi every mom

Please let me know which things / documents should be prepared on 3 Sept 2007 except school uniform.

In addition, how many labels are needed ?  What content of the labels?

Many Thanks ...

我囡k1 時 6 號...今年 k3 都係 8 號咋

原文章由 翠鳥 於 07-8-28 16:20 硐表

sand & water play
通常老師會早一星期用本筆記薄仔通知日期
當日入面著定 "比堅尼"  + PE 衫 返學
要帶拖鞋仔, 毛巾/浴袍仔, un un (放入學校個 "比堅尼" 袋入面)

原文章由 雪瑩媽咪 於 07-8-26 20:23 硐表
請問係咪要買埋浴巾呀?(游水後用)

原文章由 jazzmama 於 07-8-29 08:58 硐表
我囡k1 時 6 號...今年 k3 都係 8 號咋

I think different brand has different size scale.  Mine is made by "Magicxxxx" and sized #9, from the shop next to SPK.  My daughter is about 100cm tall.

醒目開學勳章

想問清楚,九月一日係咪帶 13 張相就得啦 仲有其他野要帶
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

原文章由 monkeybbb 於 07-8-28 21:42 硐表

my daughter has bought the size 11.

k1著 11 size????

原文章由 jazzmama 於 07-8-29 08:57 硐表
學校會派 3 盒顏色筆 (立筆, 木顏色, Felt-pen)
48 個到啦
夠哂用啦

提多你地一樣野
你地去書局買 ...

簿套係咪=包書套呀? 要咩size ka?

原文章由 pakyu0429 於 07-8-29 13:03 硐表

k1著 11 size????

I don't know ah! The boss of Mei Wah told me that the size is 11 and he asked me the level my daughter at.

By the way, my daughter is 106 cm tall. Is she quite tall for only a 3 years and 5 months girl?

esmehouse and 翠鳥
I am sorry that most probably I cannot attend the "yum cha" on Saturday after the briefing because I have to work at around 1:30pm.
Have you got the reservation in the restaurant? I am sorry about that!

Thanks a lot!

原文章由 jazzmama 於 07-8-29 08:57 硐表
48 個到啦
夠哂用啦

提多你地一樣野
你地去書局買 ...

柏瑜

薄套係現成貨
通常 10pcs一包 (好薄膠明)
size 咪係我地平時d 街薄 size 囉 standard
你去普通文具店就有得買
$2.5~3/包

不過, 你亦可以自己買包書膠慢慢包
我個人覺得自己包又貴又 side 時間姐

原文章由 pakyu0429 於 07-8-29 13:06 硐表

簿套係咪=包書套呀? 要咩size ka?

原文章由 monkeybbb 於 07-8-29 23:14 硐表

I don't know ah! The boss of Mei Wah told me that the size is 11 and he asked me the level my daughter at.

By the way, my daughter is 106 cm tall. Is she quite tall for only a 3 years and 5 months ...

咁真係幾高bor~!

話時話, 我都好耐無幫阿囡measure有幾高, 今晚返屋企同佢measure下先~!

啱啱有同事同我講~! 個個小朋友讀st paul 小一就要開始補習英文ka啦, 個個家長都好緊張ka, 係咪真ka?   雖然仲有3年, 但聽個咁真係有d驚!
‹ 上一主題|下一主題