用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 k1 <07-08>
樓主: ardnas65
go

學之園 k1 <07-08> [複製鏈接]

個張咭係用來接小朋友用架, 係電子咭來, 每位學生都有一張係書包, 返學放學都要過機用, 而家長個張就係接小朋友用.

原文章由 bus_stop888 於 07-8-14 06:18 發表

什麼是保安咭?really secure ur child?? i am not the parent of LH,but want to know that!

係喎, 不過多人啦, 都唔知邊個打邊個, 我所講得7個同學係pn班升k1c姐, 唔係得7個同學, 看過門口張list, 阿女個班就有22個人, 你囡囡個班有幾多人呀? 同埋聽家長講, k1-k3每班係可以收30人喎.

羅老師既普通話講得好好, 希望阿女可以快適應到, 最衰青衣校普英班只有下午班, 唔係我都會揀上午班.

你有無想過第日阿女讀考邊間小學呀? 通常家長都會報直資外, 你會唔會報傳統小學呀?

原文章由 J_D74 於 07-8-14 00:30 發表
你好, 可能今日見過你, 我個囡今年升K2(今日去左K1C同羅老師打招呼), 佢都係下午普英班, 羅老師超好的, 你可以放心, 佢好錫小朋友, 我囡K1C時我去觀課, 佢教得好好, 好有愛心, 好有耐性, 今年K2轉左潘老師, 唔知 ...

我聽到咁多媽咪咁講,如果讀普英班都唔係咁大問題.我都好想比個讀,因為如果早d讀可以早d適應,話哂k1都未算有功課做.如果k2先幫佢轉會唔會比較遲?可能會影響佢學嘢?個心都十五十六

我曾經聽家長講過,話學之園初頭搞普英班都唔係咁成功.因為好似話普通老師唔係好識講英文,所以比較難同英文老師溝通.所以當時好多家長都幫仔囡轉返粵英班,係咪真係有咁既事??

哦...原來普英班只有22個學生!我的犬兒竣仔都讀這一班。
昨晚竣仔老豆開始播放了那張普通話CD,讓竣仔一邊玩, 一邊聽,
相信對他學習會有一定的幫助。

另外, 你們會不會訂課外書? 好似今年沒有加價?

榛子

原文章由 榛子 於 07-8-14 13:58 發表
昨晚竣仔老豆開始播放了那張普通話CD,讓竣仔一邊玩, 一邊聽,

榛子

我地lv校普英班有29人呀......
今日亞仔上上下堂喊, 話唔見晒d 同學仔... 因為係佢同班pn ge 升上去普英得5-6個小朋友...... 其他有小部份讀粵英, 有大部份就轉校......... 搞到佢係pn個陣個班主任入番去tum佢......:-|

ardnas65,

K1B(粵英)只有22人咋.
Hei Hei昨晚都話唔開心, 因為無晒d小朋友喔.:cry:
K1A邊個class teachers呀?

原文章由 ardnas65 於 07-8-14 15:07 發表

我地lv校普英班有29人呀......
今日亞仔上上下堂喊, 話唔見晒d 同學仔... 因為係佢同班pn ge 升上去普英得5-6個小朋友...... 其他有小部份讀粵英, 有大部份就轉校......... 搞到佢係pn個陣個班主任入番去t ...

原文章由 danielson 於 07-8-15 08:59 發表
ardnas65,

K1B(粵英)只有22人咋.
Hei Hei昨晚都話唔開心, 因為無晒d小朋友喔.:cry:
K1A邊個class teachers呀?

今朝亞仔喊到唔俾我走, 跟住ms.tammy咁arm 番來探佢地... 跟住亞仔連ms. tammy都唔跟, 係都要話走....
最後ms. tammy 帶亞仔去飲水水, 我先偷走咋.... 走個陣仲同校長傾左一陣計.....

你地好,我囝囝都係讀海逸K1B(粵英),番第一日學,本人没有陪囝囝回校,昨天我問他老師叫乜名,佢都冇乜印象唔識答我(他剛滿3歲)同學名又唔識,即以前識落PN班嘅同學人大部份唔喺度, 我都有少少擔心佢唔慣, 舊年PN班開學老師都會打電話來講他在學校的情形...

原文章由 carmankm 於 07-8-15 14:19 發表
你地好,我囝囝都係讀海逸K1B(粵英),番第一日學,本人没有陪囝囝回校,昨天我問他老師叫乜名,佢都冇乜印象唔識答我(他剛滿3歲)同學名又唔識,即以前識落PN班嘅同學人大部份唔喺度, 我都有少少擔心 ...

k1b邊個做班主任我唔知呀.. 但係我只係知道好多pn 班ge小朋友都走左....
今日接放學個陣佢又返回本性, 係咁跳跳下出來, 我都安樂d.. 同個班主任傾,佢話我走左之後一陣間就無事啦... 我見亞仔同班ge只有一兩個係到喊, 個兩個都係新同學仔來ga... 其他都ok.
第一日返一粒鐘個次, 老師都話我地可以直接打電話俾佢地問情況... 如果擔心ge可以打電話去問下呀...

我只係買左六本書, disc就無買啦.

原文章由 榛子 於 07-8-14 13:58 發表

榛子

christy,

哦, 第一日我地係上兩點半到三點半架, 你上個段時間係咪新生來呀? 我女係pn班升上架, 我地唔係住青衣, 不過好近青衣, 要搭村巴出去再行架, 第日有機會我地一定見到(家長日), 你呢, 係咪住青衣呀? 有無返工呀? 我宜家放緊假, 27/8就會返工.

原文章由 christycheng 於 07-8-15 23:11 發表
hi rclamlam,
好開心,我個仔同你小朋友同一班呀,你第一日有無上學,我好似見唔到你,我時間係:1:00-2:00pm,係咪唔同呢??你係咪住青衣呢?
Christy

Hi, carmankm,

Hei Hei 同你囝囝係同班同學 (仲有rats的小朋友), 班主任係
Ms Jill and 羅老師, 兩個都幾好架.  唔晒咁擔心啦, 細路仔好快適應到.  :   

[quote]原文章由 carmankm 於 07-8-15 14:19 發表
你地好,我囝囝都係讀海逸K1B(粵英),番第一日學,本人没有陪囝囝回校,昨天我問他老師叫乜名,佢都冇乜印象唔識答我(他剛滿3歲)同學名又唔識,即以前識落PN班

My daughter told me that she likes Ms. Jill more .

我想俾女明年讀pn,any comment for 海逸
Thanks

原文章由 rats 於 07-8-16 21:14 發表
carollpc ,

Is your daughter in K1B or PM class?  
My daughter likes Miss Jill too!!

Rats.

Rats,

My daughter is studying in K1B.  Last night, my daughter told me that Ms. Jill played with her and she likes Ms. Jill more than 羅老師.  In addition, she said that Ms. Jill is very fat.  
‹ 上一主題|下一主題