用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人係自行收生入左庇理羅士/張祝珊? ...
go

有冇人係自行收生入左庇理羅士/張祝珊? [複製鏈接]

我想知道如果要自行收生入到這兩間學校, 起碼需要咩條件?
   0    0    0    0

我識得有人分別係自行入到呢兩間學校. 成績當然係好好, 全級名次頭幾名, 校內校外都攞好多獎. "庇"interview又掂, 佢好smart架. 不過"張"今年無得int, 齋睇成績同獎, 所以排個rank order list好緊要架, 即係話要睇穩個細路五年班下學期同六年班上學期個兩次呈分試, 唔好俾佢"lum"落黎呀, 不過我都明白有時好難o既, 唯有盡力喇:

原文章由 sue2moumou 於 07-7-31 17:44 發表
我識得有人分別係自行入到呢兩間學校. 成績當然係好好, 全級名次頭幾名, 校內校外都攞好多獎. "庇"interview又掂, 佢好smart架. 不過"張"今年無得int, 齋睇成績同獎, 所以排個rank order list好緊要架, 即 ...

hi, sue2moumou ,

想問下點知個小朋友係"自行"入到呢兩間?
"大抽獎" 佢地唔係揀呢兩間 ??

人地話 "庇" 如果有2nd interview,
就幾乎係得咗架啦 ~ 係咪甘呢?

有朋友的女兒入了張祝珊,應該是自行收生的,因校網及居住都沒有張祝珊在內,她小五及小六都是全級第一名.據朋友說,張祝珊沒有interview,只要交一篇英文作文而矣!

沒有interview 及不用交英文作文的。但全級頭三名機會大d。

原文章由 gordonng 於 07-8-1 10:32 發表
有朋友的女兒入了張祝珊,應該是自行收生的,因校網及居住都沒有張祝珊在內,她小五及小六都是全級第一名.據朋友說,張祝珊沒有interview,只要交一篇英文作文而矣!

原文章由 KamLee 於 07-8-1 12:18 發表
沒有interview 及不用交英文作文的。但全級頭三名機會大d。

據朋友說,有英文作文一篇,做完後還拿回小學給老師check!

亞囝是自行收生入張祝珊, 我只是把學校的推薦信, 課外活動資料, 成績表及校內外獎狀交給學校作報名用, 沒有遞交英文作文 (因報名表中沒有要求交上英文作文), 他小五下學期及小六上學期報分試是十名之內

原文章由 gordonng 於 07-8-1 15:57 發表

據朋友說,有英文作文一篇,做完後還拿回小學給老師check!

原文章由 Lavendar 於 07-8-1 20:56 發表
亞囝是自行收生入張祝珊, 我只是把學校的推薦信, 課外活動資料, 成績表及校內外獎狀交給學校作報名用, 沒有遞交英文作文 (因報名表中沒有要求交上英文作文), 他小五下學期及小六上學期報分試是十名之內

My son as well, he is top 3 in the class and got straight A. I attended the briefing personally, no need to hand in any English Composition. I suspect they mixed up with other schools, definitely not CCSC.

My son also applied DBS, he needed to submit one essay in both English and Chinese with the application form.

亞仔個同學自行入咗庇理羅士,不過係幾年前......佢成績不是級別頭幾名,又無特異功能,.........只知佢頗有家底,人很伶俐,能用英語交談,唔知重有無其他原因收佢,因為不太熟........2nd interview後就同老師講知道收硬.......

P.S.讀TP 屋村內ge教會小學

[ 本文章最後由 鵝老太 於 07-8-2 08:38 編輯 ]

多謝大家回應!

全級在十名內, 但唔係頭三名, 有無可能呢?

亞囝其中一次考試+測驗係頭三名之內, 另外一次就唔係啦, 不過張祝珊好似係睇報分試rank list, 亦可能根據不同的小學而有所調整,所以不是全級頭三名都有機會的 

原文章由 加菲貓 於 07-8-2 11:11 發表
多謝大家回應!

原文章由 Lavendar 於 07-8-2 18:11 發表
亞囝其中一次考試+測驗係頭三名之內, 另外一次就唔係啦, 不過張祝珊好似係睇報分試rank list, 亦可能根據不同的小學而有所調整,所以不是全級頭三名都有機會的 

CCSC heavily rely on Rank Order list, so school ranking may not so significant

庇字頭嗰間,
如果係南x官小讀呢個名次一定得.(年年約二十人入)

朋友女某小學年年全級第一考,有好多獎,都唔得.
(有interview)

原文章由 加菲貓 於 07-8-2 11:11 發表
多謝大家回應!

原文章由 Marco-ma 於 07-8-1 09:10 發表

hi, sue2moumou ,

想問下點知個小朋友係"自行"入到呢兩間?
"大抽獎" 佢地唔係揀呢兩間 ??

人地話 "庇" 如果有2nd interview,
就幾乎係得咗架啦 ~ 係咪甘呢?

庇果個有2nd int, 好似話int得唔錯. 我唔知係咪有2nd int就一定收.
至於張果個佢放自行係1. 張, 2. 庇. 庇都有得2nd int , 係統一派位時1.庇 2. 張, 所以都好大可能佢係自行時已經入o左張.

我諗以上兩個都唔係全級三甲, 不過一定係10名內.

如果你在東區網, 成績&課外活動有甘上下,不一定要全級top 5, 我諗2間今年都唔係好難入 (可能同今年派位有機制有關).

我小朋友班內有幾個都唔係全級頭5, but 我諗Top 15以內, 課外也不是好勁, 也可入到BPS.

有d有second in, 入唔到, 有d無second in, 入到.

所以唔使怕!

原文章由 Midagemum 於 07-8-6 13:07 發表
如果你在東區網, 成績&課外活動有甘上下,不一定要全級top 5, 我諗2間今年都唔係好難入 (可能同今年派位有機制有關).

我小朋友班內有幾個都唔係全級頭5, but 我諗Top 15以內, 課外也不是好勁, 也可入到BPS.
...

會不會有些是派入去而不是自行時入的?

請問學校五和六年級都不會登名次﹐那麼應怎様做呀

原文章由 Irene_BB 於 07-8-7 19:04 發表
請問學校五和六年級都不會登名次﹐那麼應怎様做呀

可以返校攞成績表或家長日問班主任,
又或者直接打電話問佢,
他們一定知。

原文章由 raccoon_dog 於 07-8-3 20:22 發表
庇字頭嗰間,
如果係南x官小讀呢個名次一定得.(年年約二十人入)

朋友女某小學年年全級第一考,有好多獎,都唔得.
(有interview)

我都覺得邊間小學上係關鍵, 前兩年筲箕灣一小學全級考15-20嘅學生考CCSC都入到, 但南區一間小學考10名以內就考唔到. 應該同全港ranking list有關

前者唔會唔係統一派位入到CCSC, 後者南區只可以自行收生考入去, 所以會較困難.

原文章由 al852 於 07-8-8 12:34 發表

我都覺得邊間小學上係關鍵, 前兩年筲箕灣一小學全級考15-20嘅學生考CCSC都入到, 但南區一間小學考10名以內就考唔到. 應該同全港ranking list有關
‹ 上一主題|下一主題