用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 天神嘉諾撒學校
樓主: BOBO128
go

天神嘉諾撒學校 [複製鏈接]

幫你問緊, 有消息通知你

原文章由 Cutema 於 07-8-7 13:59 發表

鄉下係上水, 仲遠, 都仲未搵到保母車返歸...有無計
?

黃埔??

原文章由 BOBO128 於 07-8-9 01:02 發表
我想我算最近 ......但行都要 30 mins

栗子媽媽:

開學後,栗子(係)邊到返學?

你識唔識將個邊D發言link過(黎),等其他Mummy可以分享:

原文章由 栗子媽媽 於 07-8-7 10:37 發表
我係將軍澳人噃

係呀  在學校只可步行不可跑。不許在街上食嘢,穿著校服時更加不可。長髮一定要(bun)辮,頭飾只許黑色...

原文章由 史科菲 於 07-8-7 14:22 發表
I am old girl  from Holy Angel.
呢間係一間非常嚴的女校, 因為佢地好重視女仔的氣質同禮貌

原文章由 claudi-mama 於 07-8-9 12:45 發表
幫你問緊, 有消息通知你

Thanks a lot...

Though this school is tight in discpline, for my first impression during interview I saw that the girls even during summer holiday were very tidy and polite.

咁我仲遠喎,我係天水圍呀,粟子媽你唔好話我女叻啦,佢唔係架,功課真係唔多中文字生字都係每個3次寫6/7個到生字到,英文生字又係寫3次咋,數學就做下練習紙咁,數學我覺得學校教得好只細好好.8:00要到學校好似3:15or30放學,學校生活都好開心喎,當然都要好守則啦(我地都想小朋友聽聽話話啦)星期五有必上課外活動,1-5都有比錢活動除得你參唔參加,星期六只得咩親子借書外動,又係可去可唔去,我就從未去過. 當然可以參加報校外拉.

原文章由 jackyfung88 於 07-8-9 11:07 發表
請問她們學校生活怎樣,幾多點上課下課,興趣班下課後上,還是星期六上,如果功課不多,是不是可以給囡囡多報校外興趣班?
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

醒目開學勳章

Bingo

原文章由 claudi-mama 於 07-8-9 12:46 發表
黃埔??

醒目開學勳章

我想問下大家意見 !

小囡係超級活潑果種, 雙腳好似只懂跑和跳, 坐吾定, even 食飯, 個 patpat 都好難貼住張椅到. 佢而家返緊國際班, 外籍班主任當然覺得佢表現好好,但傳統學校就大事. 而我同老公想佢返 local school, 我應該點選擇 ?

如果我選天神是否是錯誤決定 ..... 真的好大問號 ???

竹葉青

謝謝回覆。
原文章由 竹葉青 於 07-8-9 18:26 發表
咁我仲遠喎,我係天水圍呀,粟子媽你唔好話我女叻啦,佢唔係架,功課真係唔多中文字生字都係每個3次寫6/7個到生字到,英文生字又係寫3次咋,數學就做下練習紙咁,數學我覺得學校教得好只細好好.8:00要到學校好似3:15or ...

原文章由 BOBO128 於 07-8-10 00:37 發表
我想問下大家意見 !

小囡係超級活潑果種, 雙腳好似只懂跑和跳, 坐吾定, even 食飯, 個 patpat 都好難貼住張椅到. 佢而家返緊國際班, 外籍班主任當然覺得佢表現好好,但傳統學校就大事. 而我同老公想佢返 loc ...

小女都是非常好動,  但一路由幼稚園到小二讀傳統學校, 返到學校變得好靜, 我諗系學校有老師管住都應該會適應到.:D 有25分,應該試一試喎..

bobo128,

我女之前都係讀國際班架,佢係德寶9期呀,緊係試啦!一勞永日呀!
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS

我囡囡在選kinder時都面對相同的問題,諮詢過親戚朋友最後決定入讀傳統學校。
亞囡都無咩大問題適應得好好,好喜歡返學,放假都問幾時返學。老師功不可沒,教得佢地好好。

Agree
原文章由 Cutema 於 07-8-10 12:49 發表

小女都是非常好動,  但一路由幼稚園到小二讀傳統學校, 返到學校變得好靜, 我諗系學校有老師管住都應該會適應到.:D 有25分,應該試一試喎..

醒目開學勳章

多謝大家回應 , 我同老公都好希望搵到適合既小學俾囡囡.
天神有一條龍 / 資助學校/ 學風好 是好吸引地方 !

我幾時做左樓主架,剛剛先睇番添,係e邊方便好多,我都係e兩日發現,我會多d上黎架喇.

你係舊生對此校有一定認識,再參考下樓主細說現今校園生活,及鎖定其他心水學校並搜集資料作比較,祝你早日選擇到一間合適學校給囡囡。

Good Luck

原文章由 BOBO128 於 07-8-10 23:48 發表
多謝大家回應 , 我同老公都好希望搵到適合既小學俾囡囡.
天神有一條龍 / 資助學校/ 學風好 是好吸引地方 !

醒目開學勳章

claudi & 樓主,

多謝你們俾意見我, 我想我會幫囡囡報 天神, 之後再去考私小 & 直資, 而我會一路跟大家保持聯絡, 了解一下學校情況.
我雖然是舊生, 但畢業已 20 年, 印象只是讀書, 默書, 考試. 而且沒有跟小學同學有聯絡 ....20 年改變可以很大.

我想知道天神英文程度是否很深 ?
有沒有外籍老師 ?
上課時, 有沒有講英語 / 普通話 機會 ?
需要交學費嗎 ?

對不起 , 我太多野想問 .... 謝謝

[ 本文章最後由 BOBO128 於 07-8-12 00:43 編輯 ]

elaine will stay in my mother's home

原文章由 claudi-mama 於 07-8-9 12:51 發表
栗子媽媽:

開學後,栗子(係)邊到返學?

你識唔識將個邊D發言link過(黎),等其他Mummy可以分享:

醒目開學勳章

claudi ma & 栗子媽媽 ,

我 copy 左舊 topic 條 link, 係 page 1 .

原文章由 栗子媽媽 於 07-8-12 10:16 發表
elaine will stay in my mother's home

我想知道天神英文程度是否很深 ? 唔算太深,但又唔會太淺,因佢地用星加波本書都唔太差好多名校及英文小學都用(如sfa,瑪利諾,喇沙....)但小一上學期多數都係複習番k3知識.

有沒有外籍老師 ? 有一個係"香蕉"佢只講英文,專負責reading堂
上課時, 有沒有講英語 / 普通話 機會 ?上英文堂當然只說英文,只會必要時先講中文,一星期有兩日有普通話堂,逢fri就英文日,連校公都同個學生用英文講早晨架.小息會有人同佢地講英文問答咁,好似你有講就會有張紙仔玩抽獎,愈講得多就愈多機會抽中,每月抽一次.

需要交學費嗎?當然唔洗啦唔係點叫津校呀!

課外活動推介藝術體操,因個教練係香港精英隊既教練呀.教得非常好.不過好似要小二先開始有得報.

竹葉青

我想問上完課外活動
x銳仲湊唔湊佢地返補習社架
‹ 上一主題|下一主題