用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 除了中. 英. 普通話, 如果想小朋友學多 1 - 2 種語言, ...
go

除了中. 英. 普通話, 如果想小朋友學多 1 - 2 種語言, 你地會俾小朋友學什麼語言? [複製鏈接]

same as above
   0    0    0    0

SPANISH

原文章由 meowmi 於 07-7-30 18:55 發表
same as above
桐桐於9月20日出世 歡迎參觀桐桐的網頁

French Playgroup

Multilingual
真的是要從少開始, 應說是由玩玩下開始, 我的女兒在港島區某language centre
French playgroup
已有幾個月, 但因路程太遠而且即將加價($280/hour, 加埋車費要成3百幾一次), 所以決定試試找老師自組playgroup, 可以找人share cost

有興趣的家長請留言及聯絡

日期: 星期三
,
,
(
未定, 要看那天多人選)

時間: 11:00-15:00 中的其中75分鐘
(
未定, 要看那天多人選)

地點: 東涌或青衣
(
未定, 要看那區多人選)

價錢: 由於未定實那一位老師和場地, 所以未有實際價格, 但我會控制於$250/75min 以內
年齡: 1.5

Spanish~

其實我野心好大,希望我的子女除精通中英文之外,西班牙語、法語及德語都能熟練掌握。德語雖然應用範圍較窄,但若欲涉獵古典文學曆史哲學,必須修習。“不通英法德,莫談文史哲”。

不過,真的只是希望而已,除了財政上需有強大支持,父母亦需花費大量時間與子女共同學習。否則以學習語言的難度(非母語環境下),兒童未必能堅持學成一門,不必說許多門。

話說回來,假如條件所限,一門外語都無法學精,至緊要學好中文。假如子女外語出色而無法與父母以中文溝通,終究令我失望。

原文章由 hujf 於 07-8-3 20:34 發表
其實我野心好大,希望我的子女除精通中英文之外,西班牙語、法語及德語都能熟練掌握。德語雖然應用範圍較窄,但若欲涉獵古典文學曆史哲學,必須修習。“不通英法德,莫談文史哲”。

不過,真的只是希望而已, ...

講得好~
作為父母當然希望provide最多野比小朋友, 但另一方面亦要留意整個學習進度, 因材施教, 並要自己都付出精神心機去學習, 身教(呢方面真係相當困難, 需知道年紀越大, 仲要生完bb, 記性大不如前)

我暫時的打算會prioritize左中英普之後, 係spanish, 之後係french, german會係最後(遙不可及的夢); 如hujf如講, 財政support不能少, 另外都要有足夠時間分配, 唔想到時幾頭唔到岸, 所以都會一路留意小朋友的情況, 如果真係力有不遂時, 就會改變方向...

hujf, 想請教下你, 你本身係唔係都精通呢3種外語呢(之前好似有印象你懂西語), 你會點樣部署教bb呢? 自行買教材去輔助? 還是join 坊間既語言學校呢? 如是, 又會報那一間呢? 請指教指教~

[ 本文章最後由 ronni 於 07-8-4 03:29 編輯 ]

晤好意思ronni,到今日先回覆你。

我本人只識西班牙文,讀寫水平尚可,口語普通,聽力極差。因爲香港的西語環境實在不理想,而西班牙及南美各國似乎遠不如美國、法國這般注重在全世界推廣自己的語言,想找階梯式的聽力材料非常困難。

至于法文及德文更是一竅不通。

因此我一定會帶囡囡去playgroup學語言,多多給她exposure。除此之外我的計劃是每學一種新語言,就爲她購置相關的CD/DVD及童書。盡我所能與她一起學習,因爲我曾聽說,假如兒童只在固定地方少少地接觸一種語言,而在其他環境中就完全沒有機會聽、說該種語言,特別是與父母不以該語言溝通,則很難學好。其實我自己學到何種程度都無所謂啦,只要使囡囡感覺到我的“身體力行”的鼓勵便可。

關于童書,內地有很多資源。如今國外大量的童書都由中國內地印刷制作,正如國外的玩具、服裝一樣。所以,在淘寶網上可以買到大量價格低廉的外文童書(我已買下少許西班牙文童書)。

我打算待囡囡十歲左右,請外文老師上門補習,講授較深的內容,譬如西國(法國、德國)的曆史、文化、風土人情等等。

不過這些都是計劃,不知是否可行。還需同我的銀包商量下。

關于playgroup,我只參觀過SpanishWorld,覺得不錯。
不過未去過東山,聽講都很好吖。我尚沒拿定主意。

[ 本文章最後由 hujf 於 07-8-7 16:18 編輯 ]

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

Spanish  

各位家長選某種外語的原因。

想知道各位家長選某種外語,如:法文、西班牙文的原因。本人覺得日文在世界的認受日益廣泛﹝例如會見到市面有大量日產製品、食品,世界各地旅遊景點的單章、介紹都有用日文,而且比較和我們香港人的生活相關。

另外,本人亦曾遊歷歐洲十多個國家,發現德文的應用遠比法文廣泛和通行,請問為何並不見很多家長考慮這兩國語言,或者其他外語?

本人希望替孩子選學一種接觸面和認受性較廣泛,而且實用又有助增強競爭力的外語,可以給點意見嗎?

原文章由 labelle 於 07-8-7 23:54 發表
FRENCH

我认为先要确定学习某种语言的目的才能定下学习的方向。当然,在资源充裕的条件下,我们为人父母的都想给孩子最好的教育,但是,这是否我们孩子想要的呢?

记得读书时曾经报读过日语班,但是经过一段时间后就放弃,原因是一来不想受上课的束搏,二来欠缺使用这种技能的机会,即没有语言环境。最后,反反复复,又重读,又放弃。
因缘际会下,本人在大学时主修了德文兼中、英文,现在因为工作关系被调到北京来,女儿在这里出生也快2岁。虽然本身有条件教她德语,但我不打算这样做,因为如果硬要她学一些不能运用的技能,她会慢慢生疏,久而久之变得没有兴趣,还是不要了吧!至于普通话,基于我们现时的居住环境,就算我们不教她说,她也会从日常生活pick up到。只是她会combine Mandarin & Cantonese 来用,因此我们要注意纠正她。至于英语,我不赞成送孩子上学去学,因为我觉得身教比classroom training 更好。在家里只有我会completely用英语跟她谈话,虽然她有时候也会对着我说广东话,但我会用英语告诉她我不明白,然后用英语解给她听,直程当她做鬼妹!现在她不到两岁基本上已懂得很多英语的名词和动词,最紧要坚持咯 。由于女儿是婆婆和麻麻轮流带,肯定广东话是学得最快。因此,我每天会抓紧时间去跟她沟通。

平時沒有機會practice, 很難keep住的.

我比小兒學外語, 原因只是不想浪費了這段黃金時間, 盡力把最好的東西給愛兒, 心目中沒有指定學那種, 只希望是較普遍的外語, 到去坊間找時, 發覺好難找到有這些centre, 最後找到一間學日文, 地點,時間和學費都ok, 就開始了, 後來個centre也有法文學, 所以又學埋法文.

所以我覺得給兒童學外語, 只是想珍惜時機, 又可以給他知道多些事物, 起碼知道呢個世界真係有好多種人同語言, 真正學到而將來有用, 真係好難, 亦難keep, 我讀英文都讀左十幾廿年, 重係學校一星期有咁多堂, 周園環境又有咁多機會用(英文報, 英文台, 電影..等), 我d英文都咁c, 就知學外語是一件好難的事, 而家只係一星期一個鐘咁大把, 所以只是當是一種興趣比小朋友, 學到就緊係最好, 就算唔係, 大個左, 若依然有興趣或有需要的話, 可以繼續自己去讀, 點都會容易pick up d.

另外學外語實在好貴, 我荷包就黎頂唔順, 就快要停.

本人覺得如果有money, 比小朋友學外語是唔錯. 學日文, 法文, 西班牙或德文都沒所謂, 反而要配合centre的地點和收費,時間等才可決定.

如果屋企有賓賓, 我會比佢學 "他家樂" (賓語), 如果有印印, 我會比佢學 "罷哈莎" (印語). 早排我養女(越南人)學校放假回來住, 我就叫佢同妹妹(四個月)講野要用越南話 "不鬧凍拉"!

其實中(粵,普)英兩文三語流利已經好好. 世界成日變, 點知佢而家學左果種話第日有無用????到時仲要睇埋佢身處的環境.....(仲要佢大個都仲識先有得講喎...)

如果我會讓佢多學一種語言, 我會著重讓佢了解世界語言和文化的多樣性, 又或開通或加強烈佢對語言(any)的學習能力, 多過諗住佢識多果種語言會著數d.

不過, 學手語都係一個唔錯的考慮喎.......(an entirely different form of language)...也許啟發性會不錯....

[ 本文章最後由 納奧美 於 07-9-23 23:26 編輯 ]

日文
接觸機會算多
同埋容易帶佢去日本, 等佢有機會試
亦因為有朋友嫁咗俾個日本人
有個mixed bb 差唔多年紀
第日可以有機會俾佢地傾下計

學外語

請問你們找不找到外語的playgroup?

我個仔係東山上緊日文playgroup

原文章由 ruru_yosan 於 07-11-8 13:42 硐表
請問你們找不找到外語的playgroup?

pls e mail to [email protected]
thanks

我阿b係東x 學梗普通話,法文同英文. 因為我自己剛做左 full time mom, 可以陪佢一起上堂.
so far so good. 有時佢講 bb 話 (佢未真係識講野), 會多左 d 不同既發音.
我諗我遲d 會比佢上 spanish. 反而, 日文係 last, 因為我自己學過日文,覺得日文比較易,所有字只由52個 alphabet 同音拼出來. 連 R音都冇, 真係大個學都得.
‹ 上一主題|下一主題