用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F.1開學,你地會唔會送仔女返學呀!
go

F.1開學,你地會唔會送仔女返學呀! [複製鏈接]

我打算送第一個月左右啦,事乎情況! 放學就間中咁囉!

你地各位又會點呀?:
   0    0    0    0

原文章由 CHUCHU 於 07-7-30 18:36 發表

你地各位又會點呀?:

頭一日會,教識佢之後就應該放手,唔係佢會好瘀ga,俾同學仔笑!

原文章由 ccspy 於 07-7-30 19:30 發表

頭一日會,教識佢之後就應該放手,唔係佢會好瘀ga,俾同學仔笑!

真係會比同學仔笑架:( 但係我老公好想我接送佢返學,話担心喎,覺得呀囡仲好細個

原文章由 CHUCHU 於 07-7-30 18:36 發表

你地各位又會點呀?:

咁你囡囡覺得點丫?有冇信心自己返放學?

如果我阿仔升上中學,我都係打算送佢返學一星期,順便可以同佢預搭車時間 & 了解佢正式返學時可能遇到既情況。因為未了解班次、真正車程及回到學校需要既時間,touch wood走左一班車,需唔需要搭的士 or 轉其他車,又或最遲要幾點上到車至唔會遲到,因巴士可能會遲黎。

至於放學.............我會由得佢自己返屋企,因為我都仲返緊工。
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

我會送到學校附近,離遠睇住佢囉!頭一個月都諗住咁做,同埋可以觀察下學校其他同學表現,了解多D咁啦!

到佢識路行,講哂要注意邊幾條馬路就唔洗送喇~
日日係咁送,真係好瘀ga
d 高form都會笑...

醒目開學勳章

豬豬學學

hi!豬豬&all:

都要睇下自己仔女架意願,有的仔女怕尷尬,但我仔仔就話想我送佢返..

我會送開頭一個月,順便襯呢段時間溝通傾下計,因為我諗佢返多一輪時間,就吾會再比我接送架啦!怕同學笑..

因為呀仔好瘦,中學的書又重,第一,二星期可以幫佢拎下野,另一方面.順便觀察下學校的新同學同學兄..

第三星期就送到學校附近地鐵站口,等佢自己行幾步路返學..

如無問題..
第四星期就送到我自己返工個地鐵站分手..跟住佢自己搭返學..

betty

仔女都升中啦, 已經步入另一階段, 應該要佢地自己去應付, 所以都需要佢地自己返學.

你地各位又會點呀?:

Hi,

第一個星期會送他返學,跟住叫他小心過馬路,自已返學。
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

我都想, 不過女兒要坐校車, 我只有送佢上校車頭幾日, 但係唔點樣可以

唔知點樣可以

我返工同啊仔返學同一個地鐵站,所以會一齊返工、返學,出左地鐵會叫佢自己過馬路,我會遠遠目送佢過完馬路入校門。放學就自己。

我不打算送了,因之前他讀中一適應班時我送了他一兩次;再說他學校離家很近,上車只需5分鐘就到校,我也叮囑他過馬路要小心,但他又嫌我煩!
每個小朋友都會很快適應新環境,家長不用擔心!

千期唔好比佢覺得有父母接送好瘀既思想,比佢覺得你係佢朋友仔,同埋阿媽有時會接/送佢的,不過就唔好比佢覺得係監視佢咁,我有時會接下個大女放學,我會借d意話想同佢行下邊度,唔係特登睇下同乜人一齊,等佢唔好覺得比阿媽睇住,你整慣佢,等佢覺得佢有事/好特別(你去接佢放學),咁第時你有咩時候想搵佢,佢就好似老馮咁覺得你唔啱,我大女而家都係架......我去接佢放學,佢好歡迎,因為佢唔會覺得佢係有乜大獲野/阿媽要睇實佢,先接佢放學,接唔接佢放學個權留返係自己度好啦梗係,咪比佢覺得你唔接佢放學係應該,初時都試過佢話有同學話佢阿媽黎接佢放學,我話阿媽想搵佢去街街,人地阿媽唔係咁,所以佢地覺得你幸福,所以咪咁講,仲話佢聽呢d咪損友囉...仲咩要排斥阿媽啫........阿媽黎接放學,又無做咩事,接下個女放學都唔得呀?????咁我個女好明事理,好多時佢想去食野,都好主動問我一唔一齊/去接埋佢一齊行...我對老公都係呢招架....hehehe

你地各位又會點呀?:

阿女六年級已經自己返學放學, 有一次考試日要去面試, 諗著送埋佢返學, 佢話唔駛, 因為個個同學都係自己返, 所以佢升中學都會自己返學, 不過我地要佢返到學校比電話我地。

我都係想第一日送一送, 亦已達成共識, 不過下星期返銜接班了, 睇怕9月3日都唔比我送嘞

係呢, 你們D仔女學校比唔比帶電話返學?午飯在校吃嗎? 小兒嗰間分班試個日老師話咗中三先比帶 , 我唔想D細路太攀比呢
同埋在學校吃午餐, 放心好多

阿仔當年我都係送第一日, 第2日就自己搭巴士啦,
阿女會坐媬姆車, 睇怕都唔使送啦!

lunch 就規定要係學校食, 唔使煩啦!!

小朋友上到初中時初初接送下佢返學放學都ok, 但時間一久小朋友都會想自己去闖, 同學亦會間中講下"你又等你呀媽呀", "咁唔駛等你同你行law", 之類的說話, 小朋友聽左之後思維上會有一定的衝擊, 但你千祈唔好以為 "初時都試過佢話有同學話佢阿媽黎接佢放學,我話阿媽想搵佢去街街,人地阿媽唔係咁,所以佢地覺得你幸福,所以咪咁講,仲話佢聽呢d咪損友囉...仲咩要排斥阿媽...."之類的說話, 因為這樣係批評緊佢d同學, 而且可能已成為佢的best friends了, 最可行方法都係打人情牌, 同佢講 "你大個女/仔了, 呀媽對你自己去入都好有信心, 但是, 呀媽只係擔心你安全, 所以有時(如果你放得晚)都會來接你的".

[ 本文章最後由 edithedith 於 07-7-31 16:26 編輯 ]

我只係同佢在註冊當天返, 現在就自己返銜接班啦!

原文章由 yunman 於 07-7-31 00:36 發表
會呀! 送到佢話唔比送先啦
‹ 上一主題|下一主題