用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問有無邊位家長的小朋友排緊期o正在see緊政府兒童 ...
go

請問有無邊位家長的小朋友排緊期o正在see緊政府兒童精神健康科?? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我的大仔7years old∼由2003年開始係政府智能測驗中心跟進,當初只是話佢說話有問題要言語治療∼現在上左小學都還要∼佢係學校多左其他問題情緒起伏大∼多手攪同學∼咁我咪再次打去智能測驗中心要求佢為我小朋友評估∼佢地只係比左份問卷佢班主任調查佢係學校情況∼今日我接到佢地電話說唔洗回來評估∼問我願唔願意轉介我小朋友到兒童精神健康科,我想要排幾耐??同埋佢唔洗見吓個小朋友就轉介係咪做法有問題?我想知咩問題先會轉介到兒童精神健康科??唔該各位
   0    0    0    0

醒目開學勳章

有無人幫到我

我個仔係AF仔, 佢都有轉介去兒童精神科,佢第一次見兒童精神科係等咗2-3個月至收到油麻地精神科嘅信,信中有晒見醫生嘅日期&時間(大約2-3個月後見).

唔好太擔心個仔要見兒童精神科, 好多小朋友都要見, 第一次見,個醫生同家長傾吓個仔嘅行為表現等,佢又會觀察個小朋友, 最後會話俾你聽個小朋友有什麼問題, 如果無問題,佢會同你講啦!
原文章由 yan801022 於 07-7-31 21:09 發表
有無人幫到我

原文章由 yan801022 於 07-7-31 21:09 發表
有無人幫到我

我仔仔舊年12月1日排,上星期才收到信通知11月28日有得睇,即是等咗差兩日就一年,我仔仔是排油麻地的,唔知係咪唔同地區排期情況有唔同呢?

醒目開學勳章

你們好:
我今日拿左轉介信又排左期要到09年2月∼我個仔到時都小學3年級∼請問係等待的時間我重有咩可以做??佢係(tuen mun hospital排期:cry: )

醒目開學勳章

就快開學∼真擔心個仔表現:-|

我知聯合醫院兒童精神科有啲小組比有需要小朋友上,請問油麻地/瑪嘉烈果邊有無呢?因為我想轉.

llcathy,

Which 醫院-兒童精神科 you are now attend ? Why you want to change ?

原文章由 llcathy2004 於 07-8-22 21:27 發表
我知聯合醫院兒童精神科有啲小組比有需要小朋友上,請問油麻地/瑪嘉烈果邊有無呢?因為我想轉.

見過一次聯合醫生,不過因為阿仔會跟番我住(葵涌),所以當時叫醫生轉介,佢就話最近油麻地;但我啱啱見到有媽咪post瑪嘉烈都有兒童精神科,所以我想去瑪嘉烈囉,近啲嘛.
係呢,你囝囝個小組完左未?係咪教得好好?(好可惜無人帶我仔去上:-| )
原文章由 ansonbb 於 07-8-22 21:46 發表
llcathy,

Which 醫院-兒童精神科 you are now attend ? Why you want to change ?

My son's 小組 training has completed. Wait to see doctor for conclusion and recommendation.

Do you mean you still wait for 小組 training or pending due to you not accept to be trained in 油麻地?

原文章由 llcathy2004 於 07-8-22 22:00 發表
見過一次聯合醫生,不過因為阿仔會跟番我住(葵涌),所以當時叫醫生轉介,佢就話最近油麻地;但我啱啱見到有媽咪post瑪嘉烈都有兒童精神科,所以我想去瑪嘉烈囉,近啲嘛.
係呢,你囝囝個小組完左 ...

[ 本文章最後由 ansonbb 於 07-8-23 09:03 編輯 ]

聯合醫生話油麻地一日未排到,我地仍然可以番去睇,不過小組就唔係成日有,就算有我都番唔到啦,阿仔都係葵涌呢邊開學,我地又要番工,路程實在太遠,所以我想知瑪嘉烈會唔會有小組之類囉.
原文章由 ansonbb 於 07-8-22 22:24 發表
My son's 小組 training has completed last week. Wait to see doctor for conclusion and recommendation.

Do you mean you still wait for 小組 training or pending due to you not accept to be train ...

Their training alwayas in weekday. So, are you waiting for EETC or i-seat ?

原文章由 llcathy2004 於 07-8-22 22:50 發表
聯合醫生話油麻地一日未排到,我地仍然可以番去睇,不過小組就唔係成日有,就算有我都番唔到啦,阿仔都係葵涌呢邊開學,我地又要番工,路程實在太遠,所以我想知瑪嘉烈會唔會有小組之類囉.

排到兼收位啦,九月開學.
原文章由 ansonbb 於 07-8-23 09:05 發表
Their training alwayas in weekday. So, are you waiting for EETC or i-seat ?
‹ 上一主題|下一主題