用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 追討泳會行動2已經順利結束,重有一位代收form未連絡我, ...
go

追討泳會行動2已經順利結束,重有一位代收form未連絡我,因地址吾清楚,請快快連絡我. [複製鏈接]

未連絡我既苦主請打電比我/pm我,因要比番份小額單據同上庭須知比你地.
1)Chu xxi xxxg
由於我仍未能連絡上該苦主,所以我決定吾等啦,我會COPY佢FORM中地址貼到信封上,有咩問題請PM我,

另,我會星期一寄出所有手上既小額FORM,應該會一至兩日後收到.

另有媽咪今日上去交form都重可以group埋一齊上庭,未去既快d去交form,好可能可以出席同一個法庭.

另,我會update小額有關既所須文件,等等既須知,所以你地見到有當日既update字樣,就入黎睇一睇,ok.

好多謝今日出席既多位苦主,聽日記得買番份方向報睇下自己個靚樣上吾上鏡

代收form既媽咪請pm我你既全名
所有代交form既苦主,請pm我eyan你地既中文全名&電話,因為我只得你地既網名,所以分吾到邊個打邊個,所以一定要pm我,吾係我就比吾番小額果份野比你.

而家先至 得出咋,尼幾日真係好多謝bobomami,qc,pamlam,bobo(無左佢今日都無0廿順利),同埋好多謝今日前0廿多人出黎支持,我真係無諗過會有0廿多人上黎,開頭我都係估得十個8個,點知今日黎左成廿幾個苦主,真係...都吾知開心定吾開心好,開心係你地肯出黎支持,而吾開心係,我地實在太多苦主,不過尼d都已成過去,我地要比之前更加團結,更加努力,吾可以比尼d0廿既人消遙法外.

另,講番今日d野先,我同bobo已經幫所有人成功交form,而且我地既排期時間比想像中快,係9月既18,19,20號,我地今日總共有40份form上小額,有17份係我到(係我地代攞form既一批),而今日上小額留左錢既一批苦主,你地既form係bobo到,我地會分別打電比你,睇下約出黎攞定點樣做,而家我地會有3樣野比番你地
1,收據
2,排期通知書
3,你地既伸請form copy

另,所有代收form既苦主,當你地收到form既時候,筆跡可能會吾同左,因為有最小5份既download form 既size吾同左,所以我地同你重新寫過一份,另大部份都係欠寫日期,全名,金額等等,尼d我地都同所有苦主加番晒落去,另外,我地幫你地填多左一份form,係保障你地既個人私隱,即係出信比泳會既時候,係吾會例出你地既地址,電話,雖然泳會都有晒我地既資料,但保障起見,我決定同你地簽晒佢.

重有,今日多謝bobo代收其他苦主既費用,因當時我已經開始思緒混亂,如果我再收錢,我驚我攪吾掂,其實我今朝9點幾已經到左小額,攪緊代交既form,所以大家吾好怪我吾代你地收錢,sorry.

係BOBO手上既form:
咁多位今日辛苦晒啦.. 我係BOBO今日係小額個度幫大家收錢交
form的人...
今日交錢比我的苦主,你們的法庭文件係我度,聽日我以郵寄形式寄番比大家。有咩問題可以PM比我。我今晚都會打番比大家。加油!!

:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

小 額 錢 債 審 裁 處
地址 : 香港灣仔港灣道12號灣仔政府大樓四樓[/td]
[/tr]
電話 : (852) 2877 4068
傳真: (852) 2587 9139 / 2877 0412

小額錢債填form補充如下
有關地址一事,我同bobomami傾過,你地有四個選擇,第一次pm比你地既地址一定要填,但屯門建x街同旺角果個,你地自行選擇,因小額會去信你所伸報既地址,只要無回頭就ok,所以你可以只填上最初兩個,加多一個地址就等於寄出多一封信,所以你可以自行決定,而每加多一個地址,小額果邊會多收$10.

名單如下:
1.) eyan 出席*
2.) aves_y 已收form
3.) quincy121hk 出席
4.) PAMLAM 已收FORM
5.) laiyunpol 出席*
6.) gg168
7.) CodyMother 出席*

8.)nickynicky  出席(末)
9.)Cyrstalmom 出席*
10.)monnonkey 出席*
11.)joyce 出席(未)
12.)日本仔mama 已收FORM
13.)vicky 出席
14.)johnma  已收FORM
15.) nonma  出席
17.) jtam 出席
18.) csman815 出席
19.) 苡珈B媽咪 已收from
20.) aves_y   已收from
16.)1999        已收form

21.)amy3010  已收form
22.)ww? 出席
23.)dordormama 出席*
24.)heiheihoney 朋友代出席
25.)monanson
26.)大妹妹 出席
27.)mincepie 己收FORM
28.)pacto 自行交FORM
29.)wyws 出席
30.)esther張 已交FORM
31.)candy 出席*
32.)姬斯丁 出席*
33.)呀瑩 出席*
34.)niuk+妹妹 出席**
35.)qqpoody 銅鑼灣收form
36.)petermok 已收form
37.)familylau 已收form
38.)OLmommy 已收form
39.)jtam 出席*
40.)yy-baba 出席

有錯有漏請pm我.

由於大臣收到泳會既律師信,所以我地決定改名,大臣多謝你"挺"我地喎.

頭先我打左去小額錢債到問左以下幾個問題:
1,我地已經上左初班,0廿中班既錢有無得追?
   可以
2,由於有會員未能出席,可否代交表格言費用?
   可以
3,時間方便,我們大約一行十人,0廿邊個時間比較好?
   一般辨工時間
星期一至星期五 上午九時至下午一時
                      下午二時至下午五時
星期六             上午九時至中午十二時

地址 : 香港灣仔港灣道12號灣仔政府大樓四樓[/td]
[/tr]
電話 : (852) 2877 4068
傳真: (852) 2587 9139 / 2877 0412
電郵:[email protected]

4,當日我地一齊交from既會吾會一齊上庭?
   會
5,係吾係一定要寄左追溯信比泳會先可以告佢?
   吾一定,但我地建議你可以0廿做
6,如約見傳播界,可吾可以係大堂接受拍照,訪問等有關活動?
  吾得
7,費用
   只填報被告人一個地址$30,兩個地址$40
   我地應該會報兩個地址,所以費用係$40
8,罪証
   交from當日吾駛交罪証,到上庭既時候先交

小額錢債審裁處 的 資料

地址: 香港灣仔港灣道12號灣仔政府大樓四樓
熱線: 2877 4068
網頁: http://www.judiciary.gov.hk/tc/crt_services/pphlt/html/sc.htm    (大家一定要入去睇清楚!)

前往時須帶備的文件:

1.請帶備一切關於天x的資料, 愈多愈好

2.須要填寫兩份申索表格 ( 表格 01 & 02 )
   http://www.judiciary.gov.hk/tc/crt_services/forms/sc.htm (可以在這裏事先下載填寫 或 到時去到再拿表格)

3. 申索表格上要填寫申索理由, 所以請大家準備好,寫定一張, 到時去到可以立刻寫落表格上

地圖:1  縮細版

地圖:2 放大版

我自己就print左泳會既網業,包括佢既教練資歷(我果個連章都無)
我print 左:

另外我copy今次尼封信,共四版.

e-mail共2封:
1)通知入數,內容包括:上課時間,上課日期,&寫明同報初班,中班送高班,入計共多小錢(我就$1300)
2)上課通知書,有齊教練姓名,電話,上課時間.

書信>即叫我地簽保險果封,一張我地已經寄左去,一張就有晒我地既上課日期,我果張就打錯埋,係中班至高班都打左08年,但我上面DUE DATE就31/08/07,所以我吾理佢,照print埋比佢.

當日入數紙.

巴士路線

[size=-1]告士打道東行的巴士
East bound buses on Gloucester Road
[size=-1]
2, 5X, 18, 43X, 70, 70M, 104, 260, 309, 373, 373A, 720, 720A, 780, 789, A12, M21, M722
[size=-1]告士打道西行的巴士
West bound buses on Gloucester Road
[size=-1]
43X, 70M, 104, 115, 182, 260, 301, 302, 305, 307, 336, 373, 5901, 641, 680X, 681, 701, 720, 720A, 780, 788, 789, A12, M21, M590, M722

http://www.judiciary.gov.hk/tc/others/contactus.htm#SC
灣仔大樓地圖(請按入小 額 錢 債 審 裁 處)

http://www.kmb.hk/chinese.php?page=search&prog=route.php
九巴路線搜尋

http://www.citybus.com.hk/chi/main.asp
城巴路線搜尋

免責聲明:以下討論內容並不代表本人立場.

[ 本文章最後由 eyan 於 07-8-9 13:27 編輯 ]
   0    0    0    0

hi,
我有諗住告呀,但不知如何入手好,你點睇呀?你在那區學的?
今日收到佢地封信,真係激到我爆呀!

原文章由 eyan 於 07-7-28 22:31 發表
天晴~未報消委會&小額錢責曙 & 已上左初班既媽咪,你地會吾會去告呀?

我而家吾知點做,初班下星期2上完,但而家無得上埋中班,真係吾知點做好.

天晴~未報消委會同已上左初班既媽咪,你地會吾會去告呀?

原本都諗住算啦, 當亞仔有人倍佢游水,
點知今日收到封信真係火都嚟!
而家可以點做呢??請指教

係啦,我都係0廿諗,有得學就學,有得番就番,但而家連番都無得番,我都吾知點算,隔離又話就算告WIN左,佢吾倍比我地都吾駛坐監,0廿即係我地做咩都好似內佢吾河,而家我地得3條路可以簡,1係得到10月,2就攞番百令蚊走,3就去告佢.

苡珈B媽咪:
我係屯門番,我今日打過比教練仔,佢其實之前都有同我講話,話會停晒D班,再重新篇排過,0廿我當時都以為佢地0廿好,但有梗係好過無啦,0廿我都無為意,點知今日收到封信先知佢地0廿樣重新篇排!

日本仔mama
我同你既諗法一樣,但都係過吾到尼關

原文章由 eyan 於 07-7-28 23:14 發表
係啦,我都係0廿諗,有得學就學,有得番就番,但而家連番都無得番,我都吾知點算,隔離又話就算告WIN左,佢吾倍比我地都吾駛坐監,0廿即係我地做咩都好似內佢吾河,而家我地得3條路可以簡,1係得到10月,2就攞番百令 ...

各位苦主,
我地散收收甘..作用唔大law....
1.)一定要搵一個發起人.
2.)大家會唔會團結一致.
3.)香港係法治之區....要政府/警察...做番d野...

[ 本文章最後由 QUINCY121HK 於 07-7-30 20:56 編輯 ]

eyan,

好多謝你開呢個 topic, 真係同一命運!

嗰封信我唔會簽, 無理由任得佢擺布嘛,
三十幾個上課泳池變成3個, 真攪笑

嗰$105.6 我當跌左算數

如果大家會上"小額錢債", 唔該預埋我!

原文章由 eyan 於 07-7-28 22:31 發表
天x~未報消委會&小額錢責曙 & 已上左初班既媽咪,你地會吾會去告呀?

我而家吾知點做,初班下星期2上完,但而家無得上埋中班,真係吾知點做好.

[ 本文章最後由 pact04 於 07-7-31 00:50 編輯 ]

原文章由 pact04 於 07-7-29 10:58 發表
eyan,

比"天晴"激死!

如果大家會上"小額錢債 ...

我都係0廿諗,佢地話10月,到時都吾知間野重係吾係度,所以如果果邊有咩行動我都會去,真係好嬲,而且而家呀女番埋下堂就無得番,我到而家都未同佢講,怕佢吾開心.

告到天晴個負責人甩底褲 is the best

http://www.sunnyswimclub.com/member.php
大家睇下第十一條同埋第十八條

原文章由 Cngai 於 07-7-29 13:07 發表
http://www.sunnyswimclub.com/member.php
大家睇下第十一條同埋第十八條

裹面既條款跟本就吾係條款,佢地鐘意改就改,加就加,真係痴線.

版主 醒目開學勳章

你地話收到信好慶,係唔係講中班安排﹖因為我只報左初班,呢個星期最後一堂~

錢都冇所謂喇
但係唔可以俾佢呃咗錢...佢都可以冇事
咁佢咪好筍...逍遙法外
有咩方法可以攪大佢...起碼等佢唔好咁得意

醒目開學勳章

原文章由 pact04 於 07-7-29 10:58 發表
eyan,

如果大家會上"小額錢債 ...

各位,希望幫到大家, 上小額錢債嘅話,第一次去只需交表及40元, 證明文件係上庭嗰日交俾個官. 大家可以約埋一齊交Form, 個officier可編大家同一庭,不用孤軍作戰

以下供大家參考吓點填嗰兩張Form:

Form 1

Claimant
Name: Full name of Parent
           (Guardian of XXX <--Name of Child) 或
           大人個名
           (XXX的監護人)
address: 你嘅地址
如果你就係苦主, Name: Your Full Name

Defendant
Name: XXX
           trading as (Defendant's Company Name) 或
           XXX
           經營(公司名)
Address 1: Home address of the owner
Address 2: 公司address

Form 2
claims the amount of  HK$ XXX
申索款額 XXX元

1. 申索理由
    自已寫,內容要包括:
    a. XXX是被告人的學員,
        報讀了??? 班。
    b. ???? 時在??地方發生了??事件  (因由)
    c.  最後加埋呢句:現要求被告人退回學費 (及訴訟費)

2. The amount of claim is calculated as follows:
    學費    XXX元

曰期: 20 07年 X 月 X 日
申索人簽署:   YYYY
                  你的名字 ( XXX 的監護人)

[ 本文章最後由 bobomami 於 07-8-1 20:37 編輯 ]

醒目開學勳章

[Information extracted from luynyy, thank you for his great contributions ]

小額錢債審裁處 的 資料

地址: 香港灣仔港灣道12號灣仔政府大樓四樓
熱線: 2877 4068
網頁: http://www.judiciary.gov.hk/tc/crt_services/pphlt/html/sc.htm    (大家一定要入去睇清楚!)

前往時須帶備的文件:

1.須要填寫兩份申索表格 ( 表格 01 & 02 )
   http://www.judiciary.gov.hk/tc/crt_services/forms/sc.htm (可以在這裏事先下載填寫 或 到時去到再拿表格)

2. 申索表格上要填寫申索理由, 所以請大家準備好,寫定一張, 到時去到可以立刻寫落表格上

地圖:1  縮細版

地圖:2 放大版

關於間野最新消息

2007 年 07 月 23 日
泳會師生比例與聲稱不符
http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20070723&sec_id=4104&subsec_id=2753&art_id=7353810

2007 年 07 月 21 日
聘無牌教練 泳會被舉報
http://orientaldaily.on.cc/cgi-bin/nsrch.cgi?seq=649565

2007 年 07 月 19 日
投訴天x泳會增至40宗
http://orientaldaily.on.cc/cgi-bin/nsrch.cgi?seq=648895

2007 年 07 月 18 日
救生員被迫(子貝)重飛
http://orientaldaily.on.cc/cgi-bin/nsrch.cgi?seq=648568

2007 年 07 月 18 日
泳會聘暑期工無牌做教練
http://orientaldaily.on.cc/cgi-bin/nsrch.cgi?seq=648567

[ 本文章最後由 bobomami 於 07-7-30 23:02 編輯 ]

我個仔最後一堂初班係星期一呀﹐我收到封信都好 妳哋打算怎樣做呀唔該預我一份呀

我想問下你地會bring的咩證據ar,如果你地有之前佢地ge website or leaflet可否e-mail to me ar 我個e-mail address係我個用戶名@yahoo.com.hk,仲有我依家唔知點做好,
是否:
step 1: 打去消費者委員會
step 2:  去小額

咁仲駛唔駛去信俾天晴要求佢地全額退還???

我想問去小額有咩手續同要幾耐時間,去左ge人可否講下你地排左期幾時去ar???

thx

醒目開學勳章

原文章由 QUINCY121HK 於 07-7-29 00:49 發表

各位苦主,
我地散收收甘去告佢...我估作用唔大law....
1.) 一定要搵一個發起人.
2.)大家團結一致....同佢玩到底.
3.)香港係法治之區....要政府/警察...做番d野...

不如你哋定一個日子及時间, 約埋係灣仔政府大樓門口等,一齊上4/F填Form(if not yet prepared) 及交Form.  (就好似我地7月24日上去小額咁)

下星期四我便開始放假,請問有冇見義勇為的媽咪帶多我們一次去小額錢債署到呢?唔該

原文章由 aves_y 於 07-7-29 17:35 發表
下星期四我便開始放假,請問有冇見義勇為的媽咪帶多我們一次去小額錢債署到呢?唔該

星期四我無問題

eyan~所有時間都ok
‹ 上一主題|下一主題