用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 油尖旺有咩好中學建議???
go

油尖旺有咩好中學建議??? [複製鏈接]

如果係女仔。英中及中中,有咩好學校??

Thanks.
   0    0    0    0

dgs, st mary

各位大家好:
我囡囡都係,不過她是band 2?請大家給點議見。謝謝!
KK

真光, 銘基, QE, 循中

原文章由 KK1001 於 07-7-27 16:22 發表
各位大家好:
我囡囡都係,不過她是band 2?請大家給點議見。謝謝!
KK

band2就銘基, 信義

原文章由 haircut 於 07-7-27 11:20 發表
如果係女仔。英中及中中,有咩好學校??

Thanks.

油尖旺有錢(亦有好成績)當然以女拔為馬首是瞻,冇錢(亦有好成績)都有大把選擇,如聖瑪利、真光唔介意男女校更可選循道、QE
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

如果是男仔,成績20/200 ,好閱讀,也愛運動但不突出,如何選擇?

原文章由 櫺囹桼 於 07-7-27 20:56 發表

油尖旺有錢(亦有好成績)當然以女拔為馬首是瞻,冇錢(亦有好成績)都有大把選擇,如聖瑪利、真光…唔介意男女校更可選循道、QE!

007,

你說的真光,是英中定中中那間??還是兩間都OK。

原文章由 haircut 於 07-7-31 11:50 發表

007,

唔好意思, 路過的, 油尖旺區的真光書院在窩打老道, 是band 1 英中, 另外一間真光係九龍塘, 不屬油尖旺區, 這間是band 2 中中, 但校風不俗, 所以跟培道成為區內band 2女生的首選。

原文章由 櫺囹桼 於 07-7-27 20:56 發表

油尖旺有錢(亦有好成績)當然以女拔為馬首是瞻,冇錢(亦有好成績)都有大把選擇,如聖瑪利、真光…唔介意男女校更可選循道、QE!

St Mary 既學生聽講都係有家底gu喎

原文章由 haircut 於 07-7-31 11:50 發表

007,

haircut
你問油尖旺區的中學,我答我打老豆之真光也!
至於九龍城區那一間,當然稍差一線!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

原文章由 NeoMom 於 07-7-31 16:21 發表

St Mary 既學生聽講都係有家底gu喎

NeoMom
好多名校都畀人一個錯覺,d學生都有d家底...因為這些學校好多都有直屬小學,有家底之家長又偏好傳統學校!(有錢搬去邊都可以;住公屋想調遷好難!)
但自行分配學位,有能者區居之!

咁銘賢/銘基/伊中ok ma??

我的兒子在QE,輕輕鬆鬆,愉快學習.

DGS 多數有家底, St Mary 就唔會啦! 剛剛先同朋友食飯, 我都有問佢個女, 佢讀緊St Mary中學, St Mary小學+天神小學+出面抽入去既學生->St Mary 中學,點可以一定凝聚到一班有家底既學生.佢亞媽仲話而加既st maryd學生係抽入居多,有間英文補習社,就唔比佢讀高一級既英文班啦!以前就讀P2既St Mary學生,比佢地讀P3既英文班,e+就唔比佢地甘做啦!

長沙灣天主教中學可以考慮

原文章由 haircut 於 07-8-12 22:29 硐表
咁銘賢/銘基/伊中ok ma??

梗得啦,三間都係英中,今年開始自行2間,間間英中都超額10倍以上 ,尤其伊中年年爆燈,但佢不是100%band1
女仔我、鐘情真光.可惜今年我女入吾到,入左循中,好彩佢而家好適應,十分開心
派到好學校,要繼續努力

伊中咁多人爭都不是100%band 1?我個女都想試T呢間,不過真係好多人爭。去年好像是15揀1。

原文章由 Sammy_007 於 07-9-29 13:15 硐表

梗得啦,三間都係英中,今年開始自行2間,間間英中都超額10倍以上 ,尤其伊中年年爆燈,但佢不是100%band1
女仔我、鐘情真光.可惜今年我女入吾到,入左循中,好彩佢而家好適應,十分開心 ...

st mary英文都係讀高一班wo.. 我e生女p6, 讀緊longman express 1。

不過今年(07升中) 收st mary小學多o左, 好似80%, 所以今年天神入st mary 中學就少o左。

係間補習學校裡面既課程,唔比St mary既學生讀高一級(以前比;而加唔比!),朋友個女係st mary 用 longman welcome讀高一級,longman welcome係一本淺D英文,天神係用longman express 一本深d英文教科無教高一級,朋友個女已中學,而加小學情況唔知,st mary 係多位過天神,但stmary考全級1-80名係安全,入番原校,大概得一半,唔可能有80%,st mary 既 
band 1 係一半多dd.
這兩年入讀st mary/天神p1都直升中學,唔收出面d女生. 

原文章由 angelymama 於 07-10-2 14:08 硐表
st mary英文都係讀高一班wo.. 我e生女p6, 讀緊longman express 1。

不過今年(07升中) 收st mary小學多o左, 好似80%, 所以今年天神入st mary 中學就少o左。
‹ 上一主題|下一主題