用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園入學面試, 你地會點準備???使唔使報面試班? ...
樓主: BK_EDITOR
go

幼稚園入學面試, 你地會點準備???使唔使報面試班? [複製鏈接]

Pls pm me. Thanks
原文章由 ahbilee 於 07-8-14 02:53 硐表
我返黎啦.............

我係之前0個個kinlee,做幼稚園的..........

之前有好多媽咪問我有關課程,但係我冇哂d msg,如果有媽咪想查詢的話,可pm我啦

Pls pm to me.
Thanks!

作為經驗分享, 我真心跟大家說, 幼稚園入學, 真係不用上面試班的!  請恕我倒米!!

有錢應該用來跟小朋友上playgroup, music class, 去海洋公園, 迪士尼, 甚至應該用那些時間去超市行, 去公園玩, 又或者搭地鐵, 搭巴士! 要讓小朋友真正成長, 而不是片面吸收!

反而家長自己要思索想如何培養小朋友呢! 如你心儀的幼稚園同時需要家長面試, 真心回答這問題才最重要!

Yeah!  U are so right!

原文章由 Radiomama 於 07-9-1 13:55 硐表
作為經驗分享, 我真心跟大家說, 幼稚園入學, 真係不用上面試班的!  請恕我倒米!!

有錢應該用來跟小朋友上playgroup, music class, 去海洋公園, 迪士尼, 甚至應該用那些時間去超市行, 去公園玩, 又或者搭地鐵, 搭巴 ...

同意.

原文章由 Radiomama 於 07-9-1 13:55 硐表

有錢應該用來跟小朋友上playgroup, music class, 去海洋公園, 迪士尼, 甚至應該用那些時間去超市行, 去公園玩, 又或者搭地鐵, 搭巴 ...

hello kinlee,

can you help pm to me. tks.

原文章由 kinlee 於 07-8-6 20:16 硐表
黎緊你0既小朋友會考幼稚園的家長,你0既小朋友係咪已經完全可以同陌生人對答如流呢?

會唔會一見到陌生人就會企係媽咪後面,點樣都唔叫人呀 ?

平時係屋企就好似開籠雀,出到街就一粒聲都冇呢?

抑或根本點基本要講自己叫 ...
Cecily    :-D

原文章由 VENFA 於 07-7-30 15:37 硐表
我想問下, 一般幼稚園interview係咪父或母可以同bb一齊入去見老師, 而唔會只係bb入去?? 因為我怕bb會驚.
另外, 想請問一般幼稚園會問咩問題?? 會唔會考bb識唔識英文或數字?? ...

我有朋友做幼稚園老師, 佢話一般問小朋友名, 平時由邊個照顧, 咁你地的親子關係點樣去培養, 比d玩具問下小朋友識唔識講返出黎, 例如: 咩顏色, 咩形狀等....

面試班

原文章由 Radiomama 於 07-9-1 13:55 發表

Absolutely right

我有d擔心仔仔係細仔,而家都係ee,呀呀,未識講野最多好心情叫兩聲 爸爸媽媽,我都好擔心仲有唔夠半年點去考試,答老師問題..唉,佢仲好似BB禁,有冇媽咪可以分享下

原文章由 ymc100 於 08-5-26 16:36 發表
我覺得不用上幼稚園面試班, 留返的錢去玩吓好過。

有BK媽媽提過用多的時間做親子及溝通,我認為這是非常重要,因為小朋友可以在一個陌生的環境感到安心。

我希望在這里與大家分享一下上年為小女我學校的經驗:

首先 ...

看了先知咁難~~不過我會倖心機~~~~好多謝您

Hi Kinlee,

Pls pm me the details for the interview learning class.  Thanks.

kinlee,

Can you pm me the interview learning class details?  Thanks.

他們年紀那麼少去面試, 基本上很看運氣, 小朋友情緒, 感覺, 臨場反應等等. 我自己認為不用參加什麼面試班.

平時多跟小朋友玩或傾談, 教他們一般知識及禮貌. 如自己姓名, 性別, 顏色, 交通工具, 生果名稱, 大小分別, 講謝謝或再見, 而老師大多注重他們能否聽指令多於答對. 老師對小朋友感覺也很重要, 也是彩數之一.

家長緊張一定有. 但盡量以平常心去面對. 小朋友若心情好及輕鬆. 一定表現好. 起碼願意回答先. 若心情不佳, 什麼面試班同操練也沒用.

我兒沒參加任何面試班, 有上幼兒園. 他將會在九龍塘區某一間也多人報同想入的幼稚園就讀. 我當時也抱平常心. 因為很多事不在自己及小朋友掌握之內.

[ 本文章最後由 ysnmama 於 08-6-11 10:28 編輯 ]

Hi Kinlee,

Could you please send me the info on the interview class.  Thanks!

原文章由 kinlee 於 07-8-6 20:16 發表
黎緊你0既小朋友會考幼稚園的家長,你0既小朋友係咪已經完全可以同陌生人對答如流呢?

會唔會一見到陌生人就會企係媽咪後面,點樣都唔叫人呀 ?

平時係屋企就好似開籠雀,出到街就一粒聲都冇呢?

抑或根本點基本要講自己叫 ...

回覆 #18 kinlee 的文章

Hi, Kinlee,

Can you PM the information?

醒目開學勳章

Hi, Kinlee,

Can you send me more information please?  except the interview class, i'd like to know is there any other pre-school training you have provided.  Thanks.

原文章由 ysnmama 於 08-6-11 10:22 AM 發表
他們年紀那麼少去面試, 基本上很看運氣, 小朋友情緒, 感覺, 臨場反應等等. 我自己認為不用參加什麼面試班.

平時多跟小朋友玩或傾談, 教他們一般知識及禮貌. 如自己姓名, 性別, 顏色, 交通工具, 生果名稱, 大小分別 ...

我十分認同ysnmama的看法,我兒當年也無參加任何面試班,我也無刻意教他什麼,只要小朋友到時唔緊張,唔怕陌生人同肯表達自己便好好了。我兒當年就是這樣考到根德園。
Have a nice day !!!
‹ 上一主題|下一主題