用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 官塘區點揀??
go

官塘區點揀?? [複製鏈接]

小女係既學校banding係band1, 想問如果揀官塘區女校,

應該點排??

thanks!!
   0    0    0    0

原文章由 肥妹仔KanKan 於 07-7-26 15:31 發表
小女係既學校banding係band1, 想問如果揀官塘區女校,

應該點排??

thanks!!

Hi,

聖潔靈女子中學  band 1  英文中學
藍田聖保祿中學  band 1  英文中學
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

聖潔靈女子中學  

原文章由 肥妹仔KanKan 於 07-7-26 15:31 發表

應該點排??

thanks!!

聖傑靈女子中學較為活動教學d,,
學校會有幾多function攪
我個人意見要視乎你女女既個性

除了這二間, 還有沒有? THANK YOU

你選校時, 你會選晒兩間女校定係點樣, 如果次序我會先揀聖潔靈先.

官塘區, 女生機會始終比男生有優勢.

應該點排??

thanks!!

你囡囡係屬band 1頭定尾?
St. Paul 及 St. Catharine 係band 1頭,自行收生比較嚴格,
女校重有梁式芝書院(band 1 中文)可以考慮

小女全級考20~30名, 性格比較活躍,

老師亦有提議佢選聖潔靈比較適合,

但我都唔清楚觀塘區學校情況,

所以希望各位mami比d 意見!!

thanks!!

hi..

st.cat不會in晒所有報名人士,
佢地會挑選黎interview,但若有興趣,以你女成績一定沒問題
呢間校愛低調,老師超有愛心
但就功課不算多,佢會要求你看一定數量的課外書,常有form test/quiz
個人覺得arm d 外向的女孩子
因我以前曾經猶疑選st.paul / st. cat(英中)
但以我女,相信st. paul佢會讀得唔開心(我怕會給老師投訴)
因為佢超多口,遇佢認為不平事一定出聲理論
location方面有些不便,但學校有自己校巴(kwun tong)

但可能有些家長會較為愛一d較多功課多練習(我女舊同學講),制度嚴緊
傅統一d既女校那麼st.paul可能係首選

另外,還有梁式芝(女校,中中)都ok好..
有時lunch見這校的女仔都幾斯文,講說話也有條理..

請問你們囡囡是讀那間小學呢?

Thanks

Tiff媽咪

如果要求看一定數量的課外書呢個一定唔係問題,

本身女女都好鍾意睇課外書!!

每次去書店行, 佢都一定有收穫!!

另外佢都會去學校及公共圖書館借書睇!!

肥妹仔KanKan

去年小女小學全級考23都有得見, 但有朋友全校都無得見級名次相約,所以要看全港名次, 而只見約200多人,校長會見所有學生.有得見機會好高, 此校會開6班.機會比其他學校高

Fung Ying

請問你女女讀邊間小學?

原文章由 肥妹仔KanKan 於 07-7-26 15:31 硐表

應該點排??

thanks!!

我的女兒今年小六,請各位家長給我一點意見。她打算選觀塘的英文中學。

小女在將軍澳一間小學,學校大約有七十多名是BAND1 ,她成績一般在全級15名左右,小五程分試全級第七。

鋼琴考了七級,古箏考了5級,成績良好。還懂得單簧管。她比較内向、不主動、很斯文,愛閲讀,沒有什麽朋友 。她很愛手工藝,無論是穿珠,紙粘土、摺紙都做得很好。

運動方面,懂游泳4式,乒乓球,但沒有時間練習,主要以音樂爲主。

原文章由 千紅 於 07-9-7 16:23 硐表
我的女兒今年小六,請各位家長給我一點意見。她打算選觀塘的英文中學。

小女在將軍澳一間小學,學校大約有七十多名是BAND1 ,她成績一般在全級15名左右,小五程分試全級第七。

鋼琴考了七級,古箏考了5級,成績良好。還懂得單 ...

你個囡簡直係多才多藝,一般band1的中學都較喜歡此類型學生,不用擔心;觀塘區可選擇聖潔靈、St.Paul,你亦可選擇九龍城區協恩、瑪利諾修院,因他們除了學術、運動優勝外,而音樂方面都很出色。

[ 本文章最後由 luckycsy 於 07-9-7 22:46 編輯 ]

多謝你的讚賞,協恩和瑪利諾太出名了,我不敢高攀呀。

聖保祿和聖傑靈還有將軍澳的迦密主恩,我都有考慮過,以她的性格,你認爲那一間比較適合她呢。她報讀的機會大嗎。

原文章由 千紅 於 07-9-8 09:35 硐表
多謝你的讚賞,協恩和瑪利諾太出名了,我不敢高攀呀。

聖保祿和聖傑靈還有將軍澳的迦密主恩,我都有考慮過,以她的性格,你認爲那一間比較適合她呢。她報讀的機會大嗎。 ...

千紅, 請問你囡囡讀的小學是在觀塘區嗎 ? 如果係, 我有個 case 想同你分享, 我大伯個仔係九龍灣讀小學, 成績很好, 同你女女差唔多, 但佢家住將軍澳, 咁佢阿爸就同佢選將軍澳, 貪佢返學方便, 結果, 同班成績比佢差的同學係觀塘區都入到 band 1 英中, 而佢因轉到band 1 英中學位少的區域而入唔到 band 1 英中, 只係入到 間 band 2 既 中中, 因將軍澳係新區, 多新移民, 競爭大 而英中學位少 (全將軍澳好似得迦密係英中) , 故能入到英中機會比留在觀塘區少好多, 你詁佢個仔係咪好唔扺 !! 所以轉區前請小心衡量你想轉的區域學位是否比原先少, 如果仲少咗, 不如唔好轉好過 !!

多謝你的分享,

我個女是將軍澳小學,我也知道這區的情況,所以我也打算轉網到觀塘區或者是九龍城區。
‹ 上一主題|下一主題