用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Phonics Kids
go

Phonics Kids [複製鏈接]

我想請教下各位有用開Phonics Kids既媽咪們,我依家俾個女睇緊Phonics Kids既The Alphabet,佢通常睇左幾個字母就周圍行... 但間唔中都會瞄下,係咪都係全隻碟播晒等下次又由頭再播過呢?另,幾時先俾The Consonants 呢隻碟佢睇呢?係咪要識晒A-Z先呢?唔該晒!
   0    0    0    0

要看你女女多大和你是否很急切让她学 alphabet。为保护视力,我一般都不让孩子一次看完整个VCD,可以分一半,孩子两岁前我让她依序看完STAGE 1-3,后来大一点学ALPHABET时,我怕字母的读音与发音不同会混乱,所以让她先学会ALPHABET。

原文章由 kikihoo 於 07-7-26 12:25 發表
我想請教下各位有用開Phonics Kids既媽咪們,我依家俾個女睇緊Phonics Kids既The Alphabet,佢通常睇左幾個字母就周圍行... 但間唔中都會瞄下,係咪都係全隻碟播晒等下次又由頭再播過呢?另,幾時先俾The Conso ...

the alphabet長成個鍾架, 你囡囡15個月姐, 次次比佢睇四五個字母好啦, 短短地反而仲易引起佢注意力. 由18個月開始先慢慢加長少少比佢睇囉. 唔駛急. 到完成第一隻碟, 先睇第二隻, 約長40分鍾, 第三隻最短, 半個鍾左右.
我囡三歲多, 己經睇晒三隻碟, 不過佢有時都仲會叫我開比佢重溫, 都睇到津津有味架.
原文章由 kikihoo 於 07-7-26 12:25 發表
我想請教下各位有用開Phonics Kids既媽咪們,我依家俾個女睇緊Phonics Kids既The Alphabet,佢通常睇左幾個字母就周圍行... 但間唔中都會瞄下,係咪都係全隻碟播晒等下次又由頭再播過呢?另,幾時先俾The Conso ...

唔好意思,我想問下,點先至為之完成一隻碟?係咪要識晒A-Z先算係完成?

妳個女由幾時開始睇phonics kids架?睇黎佢都幾鍾意睇喎....

原文章由 Jolly 於 07-7-26 21:31 發表
the alphabet長成個鍾架, 你囡囡15個月姐, 次次比佢睇四五個字母好啦, 短短地反而仲易引起佢注意力. 由18個月開始先慢慢加長少少比佢睇囉. 唔駛急. 到完成第一隻碟, 先睇第二隻, 約長40分鍾, 第三隻最短, 半個鍾 ...

[ 本文章最後由 kikihoo 於 07-7-27 22:14 編輯 ]

我又唔係要佢識晒先算完成一隻碟, 因為我都係run through完the alphabet就當佢識(事實上佢地好叻, 唔一定係睇呢套碟先識, 睇其他野都學到), 咁第二套同第三套我就夾埋來(同時間開始)比佢睇, 又係唔比佢睇得耐, 你知啦, 一耐左佢冇心機同你睇的.

想問Phonics kids 邊到有得買?

醒目開學勳章

三聯, 玩具反斗城.....

原文章由 Babysiu 於 07-7-30 21:59 發表
想問Phonics kids 邊到有得買?
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

Thanks!!:loveliness:

Jolly,

thanks for your sharing...

原文章由 Jolly 於 07-7-30 21:32 發表
我又唔係要佢識晒先算完成一隻碟, 因為我都係run through完the alphabet就當佢識(事實上佢地好叻, 唔一定係睇呢套碟先識, 睇其他野都學到), 咁第二套同第三套我就夾埋來(同時間開始)比佢睇, 又係唔比佢睇得耐,  ...

想問phonics kids的程度, 最深教什麼.

謝.

有無聽過phoncis kingdom,其實兩者有乜分別?

phonics kingdom除左有alphabet, alphabet sounds, short vowels, 佢重有另外四個topics: go!go!blending, phonics challenge, super phonics and perfect pronunciation...  you can go to their website to check more details... 因為我無買到... www.gc.hk...

原文章由 122510 於 07-8-2 23:44 發表
有無聽過phoncis kingdom,其實兩者有乜分別?

想問邊套好啲?

‹ 上一主題|下一主題