用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地點幫仔女揀幼稚園架???
go

你地點幫仔女揀幼稚園架??? [複製鏈接]

親子童讀樂 醒目開學勳章 +3金熱血

主要會睇學校邊方面?
師資?
宗教?
學費?
地區?

仲有咩心得? 幾早去拎報名表? 有咩策略?
   0    0    0    0

我都想知呀  

親子童讀樂 醒目開學勳章 +3金熱血

原文章由 asgar714 於 07-7-26 17:28 發表
我都想知呀  

咁asgar714你自己會著重邊方面去揀學校呀?

我現在都在考慮.... 出名好些 or 近屋企好??
請大家比意見, 謝謝

我就聽老公講話(竟然佢知我唔知:tongue: )靈糧堂好出名o架,讀呢間啦!入o左之後見阿囡讀得真係好開心(連我自己都覺得好開心),真係冇揀錯(比個衰公叻番次"tim").到而家我個女仲成日要返去探老師,最難得係D老師仲記得佢地:loveliness: .阿女話個3年幼稚園係佢一生人(so far)最快樂o既時光呢 !佢最好o既朋友都係D幼稚園o既同學,而我同佢地o既媽咪都做o左 friend ,我覺得好o既幼稚園唔等如要串好長o既生字、要3歲小朋友做project、要默書.靈糧堂課程好淺o架,但我個女現在升F.3,學業上都好ok呀.所以我好開心佢有一個咁愉快o既回憶,好過3歲就咸住去串生字呀,讀書條路咁長,唔好一開始就嚇怕佢地呀

fattymama,

may i know which 靈糧堂 your daughter has studied ?
my friend would like to apply for 靈糧堂 too.  she is thinking of the one at Kln Tong, but she worries if the P.1 placement is acceptable or not.  She says kids from Causeway Bay 靈糧堂 can enter quite good schools.  Can you share more on this ?   

Thanks.

原文章由 fattymama 於 07-7-26 21:35 發表
我就聽老公講話(竟然佢知我唔知:tongue: )靈糧堂好出名o架,讀呢間啦!入o左之後見阿囡讀得真係好開心(連我自己都覺得好開心),真係冇揀錯(比個衰公叻番次"tim").到而家我個女仲成日要返去探老師,最難得係D老師仲 ...

我囡囡讀銅鑼灣靈糧堂o既.至於入小一方面,其實係base on你o既住址o架,我須然住中西區,但大抽獎時衰o左,所以囡囡都係入o左一間好普通o既小學.不過我照樣培養佢,囡囡升中時考入自己心儀o既中學.所以入嘜o野小學好似同幼稚園唔係太大關係.不果囡囡真係讀得好開心,到而家講起幼稚園都仲笑緊呀

HI~我係新JOIN架~NICE TO MEET YOU~
我都認同各位媽媽講最緊要係個小朋友讀得開心, 我個囡今年8月N1, 我諗住比佢做大B(佢04年尾出世).. 我選校都選擇D老牌學校, 師資好D的學校..希望佢每天返學都開心啦.....
仲有呀靈糧堂係未真係好好架???派位方面OK嗎

覺得一間學校好唔好真係好主觀o架.我覺得靈糧堂好最大原因係因為我囡囡真係讀得好開心lor,D 老師真係好有愛心.至於小一派位好唔好就要睇你住o既地區係邊個校網啦.如果你係全職mami,自己教好過去讀nursery啦,太多小朋友聚埋一齊會好容易病o架.(呢個又係我o既愚見)

想問九龍城靈糧堂好唔好?

我唔知道九龍城o既靈糧堂同我囡囡讀o既係唔係同一機構.(以我所知靈糧堂正校在銅鑼灣,分校即設在藍田、鑽石山和馬鞍山)如果係,咁我諗都唔會差呱.因為曾校長係一個有遠見,有魄力o既人.我仲記得囡囡K.3畢業時表演o既大型聖經歌劇,我在台下感動到喊呀

我好認同仔所講:子女喜歡上學是最重要。
原文章由 fattymama 於 07-7-26 21:35 發表
我就聽老公講話(竟然佢知我唔知:tongue: )靈糧堂好出名o架,讀呢間啦!入o左之後見阿囡讀得真係好開心(連我自己都覺得好開心),真係冇揀錯(比個衰公叻番次"tim").到而家我個女仲成日要返去探老師,最難得係D老師仲 ...

fattymama:
九龍城o既靈糧堂同銅鑼灣+藍田+鑽石山+馬鞍山唔同架,係另一間機構黎架...

因為我囡囡今年九月會入讀鑽石山靈糧,我都想問,你果陣會唔會同囡囡額外上其他補習或興趣班,幫助囡囡銜接小一課程?我見好多媽咪話靈糧課程唔算深,但是升上傳統小學,可能會有一段距離...謝謝
我家有三寶

fostermak,
我冇比囡囡上甚麼興趣班,因為當時我係在職媽咪,一有時間我就陪住囡囡玩,盡量同佢溝通.到K.3時我比佢去學 phonics ,因為冇嘜功課,所以好多時間同佢溫習,佢亦真係獲益良多.除o左發音標準之外,默書都唔駛串字都有滿分 ,而且二年班已自己睇英文書.我知道好多媽咪都好怕自己個小朋友識o野唔夠人多,但我覺得學太多o野小朋友冇哂自己o既時間,真係幾慘 .我囡囡係升上小學時完全冇問題,因為我一直睇住佢o架.小一時考十幾名,小二就考第一啦.

hi, 我囡囡都係今年要報幼稚園, 其實我未唸到報那一間, 不過我真係好想搵一間可以有小學同中學函接既幼稚園, 最好有學券啦.  
唔知你地有無介紹???

fattymama:
唔該晒,我本身係在職媽咪,揀靈糧係因為知道校長老師好有愛心,同埋係一間可以俾小朋友開心返學o既學校,有朋友就話靈糧係活動教學,程度較淺,怕小朋友顧住玩,學玩到野,升傳統小學追得好辛苦,會浮遊響中下遊位置,咁就好有挫敗感,所以收左囡囡後,既開心又擔心...

點解你要俾囡囡學phonics?我見校長話有phonics學...
同埋我想問學生
我家有三寶

Fostermak,

當年係冇phonics 學o架.其實靈糧堂現在多o左好多o野學(可能競爭大).我有個靈糧堂識o既媽咪個細女(相差8年後 )左揀右揀都係去番靈糧堂.我唔係要 hard sell 靈糧堂,我只係想小朋友讀得開心"姐".至於學業方面,我囡囡就完全冇問題,因為我o係佢升小一後半年就全職"陪公主讀書"啦 .我覺得要keep住小朋友o既成績,最初父母真係唔懶得o架,升中後我地完全放手,so far 囡囡成績都好ok啦.

[ 本文章最後由 fattymama 於 07-7-30 19:51 編輯 ]

fattymama:
唔該晒,聽你咁講完我都放心d...

原文章由 fattymama 於 07-7-30 19:48 發表
Fostermak,

當年係冇phonics 學o架.其實靈糧堂現在多o左好多o野學(可能競爭大).我有個靈糧堂識o既媽咪個細女(相差8年後 )左揀右揀都係去番靈糧堂.我唔係要 hard sell 靈糧堂,我只係想小朋友讀得開心"姐".至 ...
我家有三寶

fattymama,

我想請問你,你住中西區,其實有好的好嘅揀,有d仲有一條龍,點解唔响中西區揀呢?
仲想請問中西區邊間幼稚花園,一條龍好d呢?

thx

原文章由 fattymama 於 07-7-30 19:48 發表
Fostermak,

當年係冇phonics 學o架.其實靈糧堂現在多o左好多o野學(可能競爭大).我有個靈糧堂識o既媽咪個細女(相差8年後 )左揀右揀都係去番靈糧堂.我唔係要 hard sell 靈糧堂,我只係想小朋友讀得開心"姐".至 ...

hi
我都入左紙申請靈糧堂 囡囡想出年 08年讀 k1,
請問有無mami有咩心得in呀,俾 下 意見
‹ 上一主題|下一主題