用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學暨幼稚園 07/08 St. Clare's 同學仔(Part 2)
樓主: chingbb
go

07/08 St. Clare's 同學仔(Part 2) [複製鏈接]

原文章由 Vicky媽咪 於 07-11-20 12:45 硐表
25/11/2007學校旅行時間
上午 八時四十五分 灣仔金紫廣場集合
下午 四時十五分     灣仔金紫廣場散隊
各位到時見!

Thank you very much!!:loveliness: :loveliness:
到時見啦! :) :)
Don't worry!Be happy![/color purple]

今朝收到信, 見到第一句個 glad 字個心定晒, 睇埋原來收 am 呀.
多謝你 d interview 貼士, 幫助好多.

如無意外, 應該都會讀啦. 到時見

原文章由 chingbb 於 07-11-5 15:00 硐表
chocolate_bar,
唔洗客氣 祝你囡囡可以順順利利啦!
我囡囡係讀上午校

恭喜! 恭喜! 如果你遲些去家長會, 你會更加放心和開心

原文章由 chocolate_bar 於 07-11-21 15:15 硐表
今朝收到信, 見到第一句個 glad 字個心定晒, 睇埋原來收 am 呀.

Don't worry!Be happy![/color purple]

Congratulation !

我都等緊result.......好緊張.....
請問你女女interview時表現如果 ??
係唔係講好多野呀 ??? 我個女冇點講野...只係做到老師叫佢做的事, 對問題答單字, 唔知係唔係好差呢 !!!

我放工先可以check到信箱

Zoey Mammy

原文章由 chocolate_bar 於 07-11-21 15:15 硐表

chingbb
thank you. 家長會幾時呢...好心急, 成日幻想囡囡著住校服裙的樣子.

terryeric
我囡係細女, 講野一般, in 時答晒問題同動作, 但都唔係完整句子, 仲要行開左又行返埋位.
希望同到你囡囡做同學仔

今天收到信,已經收我女兒讀上午班了,非常開心!

原文章由 terryeric 於 07-11-21 16:21 硐表
Congratulation !

我都等緊result.......好緊張.....
請問你女女interview時表現如果 ??
係唔係講好多野呀 ??? 我個女冇點講野...只係做到老師叫佢做的事, 對問題答單字, 唔知係唔係好差呢 !!!

我放工先可以check ...

我女兒INTERVIEW的時候到處走來走去的,根本沒有坐下來,還好見到老師的時候,她有打招呼:hi,teacher!老師跟我談話的時候,她過來找我玩,老師問問題都回答了,英文的,沒有問中文(我們剛回香港沒多久,女兒中文比較差),問桌子上的東西是什麼?顏色?形狀?都回答了,然後又走開玩了.走的時候,她主動跟老師bye bye,還有就是飛吻,老師跟她說,你真是"抵錫".然後就回家了!我也等了很久才等到信亞,現在終於鬆口氣了

大家好呀 .

我都係apply 08-09 k1, 今日又係收到信了.. 係 am 呀, 都好開心,  不過開始有點擔心佢搭車上學.放學了, 因為我住藍田ka ..

唔知有無家長都係住東九龍 ka 呢 ??? 可以講多小小資料絡我知嗎 ???

要幾點上車, 搭幾耐先返到學校呀 ??

真係唔該晒.

interview details : -

我囡囡都係有問有答

妳叫咩名.
男係定女仔.
邊個係媽咪, daddy ??
問 color , 生果等
最後, interview 果個老師仲話好叻亞妳, 下次返來找我...江老師好唔好..

所以, 我 地in 完時都好有信心 !!

其實我想知... 佢地係唔係 filter 過 d application form 先叫 d 小朋友來 interview ka 呢 ??

[ 本文章最後由 LiBoBo 於 07-11-22 00:16 編輯 ]

chocolate_bar,
唔需要心急~ (雖然我都知道唔會唔心急呢 )學校會有信或電話通知, 但如果過了一段時間你都未收到通知, 可以隨時打電話去問下

原文章由 chocolate_bar 於 07-11-21 20:41 硐表
chingbb
thank you. 家長會幾時呢...好心急, 成日幻想囡囡著住校服裙的樣子.

terryeric
我囡係細女, 講野一般, in 時答晒問題同動作, 但都唔係完整句子, 仲要行開左又行返埋位.
希望同到你囡囡做同學仔 ...

原文章由 LiBoBo 於 07-11-22 00:08 硐表

大家好呀 .

我都係apply 08-09 k1, 今日又係收到信了.. 係 am 呀, 都好開心,  不過開始有點擔心佢搭車上學.放學了, 因為我住藍田ka ..

唔知有無家長都係住東九龍 ka 呢 ??? 可以講多小小資料絡我知嗎 ???

要 ...

嘻嘻.....我都恭喜各位, 出年有0甘多新同學仔, 我今日都收到樂雯個表妹通知收左上午班!

搭校車方面, 我地今年學校就用"冠忠", 住港島既就真係完全唔洗擔心! 九龍方面, 你可以打去問問佢有咩安排或可以請學校幫忙, 舊年我初初都好擔心依個問題, 不過校長真係好好, 叫我唔洗擔心, 有咩事, 可以搵佢商量!

(校長, 老師, 同埋嬸嬸都好樂意幫你地解決問題, 你地可以放心! )

大家好 !

我都收到信了, 不過我個女收左去下午班, 唔知有沒有機會轉到去上午班, 不過我咁諗, 下午班未嘗不可, 因為我地住將軍澳, 我都擔心女女要好早起身, 下午班有沒有校車的呢, 有沒有媽咪可以幫下手, 俾d資料我呢 !

另外, 我想知, St. Clare 係唔係直升小學的呢 ?

Zoey Mammy

原文章由 dinosaur923 於 07-11-22 11:05 硐表

嘻嘻.....我都恭喜各位, 出年有0甘多新同學仔, 我今日都收到樂雯個表妹通知收左上午班!

搭校車方面, 我地今年學校就用"冠忠", 住港島既就真係完全唔洗擔心! 九龍方面, 你可以打去問問佢有咩 ...

原文章由 terryeric 於 07-11-23 08:57 硐表
大家好 !

我都收到信了, 不過我個女收左去下午班, 唔知有沒有機會轉到去上午班, 不過我咁諗, 下午班未嘗不可, 因為我地住將軍澳, 我都擔心女女要好早起身, 下午班有沒有校車的呢, 有沒有媽咪可以幫下手, 俾d資料我 ...

terryeric
早晨!
校車問題,你都係可以問問學校, 同埋睇睇明年係唔係都係"冠忠"做, 如是, 你可以打去問吓!

有關直升依個問題, 基本上係直升既! 小學係私立, 全日制

dinosaur/thx

原文章由 dinosaur923 於 07-11-23 09:42 硐表

terryeric
早晨!
校車問題,你都係可以問問學校, 同埋睇睇明年係唔係都係"冠忠"做, 如是, 你可以打去問吓!

有關直升依個問題, 基本上係直升既! 小學係私立, 全日制 ...

原文章由 dinosaur923 於 07-11-23 09:42 硐表

terryeric
早晨!

有關直升依個問題, 基本上係直升既! 小學係私立, 全日制 ...

係呀 .. 我都可以 sure 佢地係直升小學.因為 interview當日 , 個老師親 口講0既 .

dinosaur923

想問下, 小學學費係幾錢一個月呀 ??

另外, 現在 k1-k3, 除了 學費外,仲有無其他雜費呀 ?? 好似 茶點費...

麻煩晒妳0既回覆呀 .

原文章由 LiBoBo 於 07-11-23 15:26 硐表

係呀 .. 我都可以 sure 佢地係直升小學.因為 interview當日 , 個老師親 口講0既 .

dinosaur923

另外, 現在 k1-k3, 除了 學費外,仲有無其他雜費呀 ?? 好似 茶點費...

麻 ...

Hello Libobo,

小學依家好似係$2750/月

我份人好冇記性, 開學時好像交了大約$1800左右 (唔記得全年定半年) , 包括茶點呀, 生日會, ..... ...... ...... !

仲有就係買校服, 夏季, 冬季! 去小旅行! .......  ....... ...... (好似0甘上下, ..............有冇媽咪記得呀! 真係冇記性!  哈哈)

[ 本文章最後由 dinosaur923 於 07-11-23 16:13 編輯 ]

thank you all mammies,

不過中學就好似唔係直升, 因為係津貼學校, 中學會唔會有優先取錄直屬小學的呢??

各位媽咪, 你地有沒有現時的校車路線表呀, 可以email 或 fax 給我嗎

原文章由 LiBoBo 於 07-11-23 15:26 硐表

dinosaur923

麻 ...

回覆 #1 terryeric 的文章

中學會唔會有優先取錄直屬小學的呢??
答 : 中學當然會優先取錄直屬小學,但由於中學是英文中學,如果成績未如理想的,例如平均分在80以下,則怕小朋友追得辛苦,所以係唔會收的.而中學收的外來生全是band1的.
小學以往平均有70%以上直升自己中學.

至於校車路線問題,其實校車公司每年都會因應學生的需求而更改,所以今年未有的路線,並不代表明年會有,一樣地今年會到的,明年可能會取消.所以一切要待明年暑假才有來年正式的路線表.不過家長們可放心,如果家住港島的,校車多數可達,但離島及九龍的則多數會在中環碼頭及mtr站轉接.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

原文章由 瑄婷 於 07-11-23 17:37 硐表
中學會唔會有優先取錄直屬小學的呢??
答 : 中學當然會優先取錄直屬小學,但由於中學是英文中學,如果成績未如理想的,例如平均分在80以下,則怕小朋友追得辛苦,所以係唔會收的.而中學收的外來生全是band1的.
小學以往平 ...

瑄婷,

咁以妳所知.  妳囡囡有無同學係係全藍田0既 呢 ??

因為我住藍田mtr station 附近.

如果有, 我都安心好多了:

回覆 #1 LiBoBo 的文章

以我所知,幼稚園生今年好似無人住這麼遠.不過小學部,則有來自東涌,長洲,美孚及旺角等地.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

原文章由 瑄婷 於 07-11-24 12:54 硐表
以我所知,幼稚園生今年好似無人住這麼遠.不過小學部,則有來自東涌,長洲,美孚及旺角等地.

thanks your reply.:
‹ 上一主題|下一主題